Sosyal Medya

Dünya

Kuzey Kore'den tehditkar hamle

Kuzey Kore'nin sabah saatlerinde Japon Denizi'ne doğru dört adet roket fırlattığı duyuruldu. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Kuzey Kore'nin "yeni bir tür tehdit" teşkil ettiğini söyledi



Güney Kore Genel Kurmay BaÅŸkanlığı, Kuzey Kore’nin Dongchang-ri bölgesinden yerel saatle 07.36’da (TSÄ° 01.36) 4 adet balistik roket fırlatıldığını açıkladı. Açıklamada, Japon Denizi’ne doÄŸru yaklaşık 1000 kilometre seyir mesafesi kat eden roketlerin türünün deÄŸerlendirilmekte olduÄŸu belirtildi.
 
Tokyo merkezli haber ajansı Kyodo, roketlerden üçünün münhasır ekonomik bölge içine düştüğünü bildirdi. Münhasır ekonomik bölgeler, genel olarak bir ülkenin kıyı baÅŸlangıcından itibaren denize doÄŸru 200 mil uzanıyor. Japon Denizi’ndeki münhasır ekonomik bölgesinde, Tokyo yönetimi 230 mil uyguluyor.
 
ABD: SON DERECE TEHLÄ°KELÄ° EYLEMLER
 
Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe, Kuzey Kore’nin "yeni bir tür tehdit" teÅŸkil ettiÄŸini söyledi. Parlamento üyelerine hitap eden Abe, "Fırlatmalar, Güvenlik Konseyi kararlarının aleni ihlalidir; son derece tehlikeli eylemlerdir" dedi. 
 
Güney Kore’de milli güvenlik kurulunu acilen toplayan Devlet BaÅŸkan Vekili Hwang Kyo-ahn ise toplantının baÅŸlangıcında yaptığı açıklamada, THAAD füze savunma sisteminin konuÅŸlandırma sürecinin bir an önce tamamlanması için hızla hareket edeceklerini ifade etti.
 
ABD ait THAAD sistemi (Yüksek Ä°rtifa Son AÅŸama Alan Savunması), güçlü radarları nedeniyle Pekin’den ÅŸiddetli muhalefet görüyor.
Uzmanlar, Kuzey Kore’nin uydu fırlatmaları için kullandığı Seohae Ãœssü’nün Dongchang-ri bölgesinde yer aldığına iÅŸaret ederek, roketlerin harp baÅŸlığı taşıyabilen kıtalararası balistik füze kategorisinde yer alabileceÄŸine dikkat çekiyor. 
 
GÃœNEYDE ORTAK TATBÄ°KAT
 
ABD ve Güney Kore silahlı kuvvetleri, geçtiğimiz hafta ay sonuna kadar sürecek olan geniş çaplı ortak tatbikata başlamıştı. Kuzey Kore, yılda bir yapılan düzenli tatbikatlara her yıl tepki gösteriyor. Pyongyang yönetimi, tatbikatları kendisine karşı topyekûn savaş provası olarak algılıyor.
 
Kuzey Kore, Trump’ın Beyaz Saray’a oturmasının ardından ilk roket denemesini 12 Åžubat’ta gerçekleÅŸtirmiÅŸti. ABD’yi ziyaret eden BaÅŸbakan Abe’nin Florida’da BaÅŸkan Trump ile birlikte bulunduÄŸu sırada Japon Denizi’ne doÄŸru ateÅŸlenen roketin orta ve uzun menzilli Pukguksong-2 olduÄŸu anlaşılmıştı. 
 
Pyongyang yönetimi, Abe ve Trump’ın ortak basın toplantısıyla ortaya koyduÄŸu tepkinin ardından, yeni stratejik silahlar denemeyi sürdüreceÄŸini ilan etmiÅŸti.
 
KUZEY’DEN SÄ°NYAL GEÇEN HAFTA GELDÄ°
 
Kuzey Kore İşçi Partisi’nin yayın organı Rodong Sinmun tarafından geçen hafta yayımlanan deÄŸerlendirmede,  "BirleÅŸik Devletler ile kukla rejim, iÅŸgal provasını sürdürdüğü müddetçe yalnızca Pukguksong-2 deÄŸil, yeni stratejik silahlar da ihtiÅŸamla gökyüzüne havalanacaktır" denmesi dikkat çekmiÅŸti. 
 
GeçtiÄŸimiz yıl iki nükleer deneme gerçekleÅŸtiren Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik roket denemesinden endiÅŸe ediliyor. Pongyang’ın bu türden bir testi baÅŸarıyla icra ettiÄŸi takdirde, teorik olarak ABD kıyılarını vurma kapasitesine eriÅŸeceÄŸi varsayılıyor. 
 
Trump yönetimine yakın kaynaklar, Kuzey Kore stratejisinin gözden geçirilmekte olduÄŸuna dikkat çekiyor. 
 
“GÜÇ KULLANIMI VE REJÄ°M DEĞİŞİKLİĞİ”
 
Son olarak geçen hafta Wall Street Journal gazetesi, strateji revizyon sürecinde güç kullanımı ve rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi seçeneklerinin deÄŸerlendirildiÄŸini öne sürdü. 
 
ABD Savunma Bakanı James Mattis’in geçen ay Seul ve Tokyo’ya yaptığı resmi ziyaretlerin ana gündeminde Kuzey Kore meselesi yer almıştı. Ziyaretler, Mattis’in ilk yurtdışı seyahatiydi. 
 
Hali hazırda, Güney Kore’de 28 bin, Japonya’da ise 50 bin dolayında Amerikan askeri görev yapıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.