Sosyal Medya

Güncel

O internet sitelerine ceza yağdı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) verilerine göre, geçen yıl vatandaşın sağlığı ile oynayan internet sitelerine ceza yağdı



SaÄŸlık Bakanlığı’nın internetten “saÄŸlık ürünü” adı altında satış yapanlarla ilgili gerçekleÅŸtirdiÄŸi denetimler kapsamında geçen yıl 8 milyon 700 bin TL ceza kesildi. Bunların satış sırasında “gribe iyi gelen çay”, “vitamin deposu pastiller”, “her derde deva”, “kilo aldırıcı”, “cinsel gücü artırıcı” gibi ifadeler kullanılan ürünler olduÄŸu belirtildi.
 
Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TÄ°TCK) verilerine göre, geçen yıl vatandaşın saÄŸlığı ile oynayan internet sitelerine ceza yaÄŸdı. SaÄŸlık beyanıyla ilaç benzeri ürünler sattığı tespit edilen 5 bin 56 siteye eriÅŸim engellendi. 4 bin 590 site de reklamların tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı olması sebebiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirildi. Hastaların tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar ederek ürün tanıtımı veya satışı gerçekleÅŸtiren 138 internet sitesi ve kiÅŸi hakkında Cumhuriyet BaÅŸsavcılıkları’na suç duyurusunda bulunuldu.
 
SMS Ä°LE UYARI BAÅžLIYOR
 
Ä°nternette satılan bu ürünlerin “gribe iyi gelen çay”, “vitamin deposu pastiller”, “her derde deva”, “kilo aldırıcı”, “cinsel gücü artırıcı” gibi ifadeler kullanılan ürünler olduÄŸu belirlendi. Ä°nternet siteleriyle ilgili Adalet Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Ãœst Kurulu (RTÃœK), EriÅŸim SaÄŸlayıcıları BirliÄŸi, tüketici dernekleri, internet saÄŸlayıcılarının hukuki temsilcilerinin katıldığı toplantılar yapılacak. Bakanlık, bu konuda halkı bilinçlendirmeye yönelik tüketiciyi yanıltıcı, aldatıcı reklam pazarlama ve satışlarla etkin mücadele için saÄŸlık beyanı konulu broşürler hazırlayarak hastanelere ulaÅŸtıracak.
 
Ayrıca vatandaşların bilinçlendirilmesi için SMS uygulaması başlatılacak.
 
2015 YILINDA 2 MÄ°LYON TL CEZA UYGULANDI
 
Bakanlık 2015’te mevzuata aykırı ÅŸekilde saÄŸlık beyanı belirterek ürün tanıtımı ve satışı yapanlara 2 milyon 410 bin TL para cezası uygulamıştı. Ãœrünlerin satışının yapıldığı 289 internet sitesine eriÅŸim engellenmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.