Aile YaÅŸam
Türkiye'den korkunç sezaryen rakamı!
Follow @dusuncemektebi2
Son yıllarda sezaryen ile alakalı uygulanan devlet politikalarına rağmen Türkiye, sezaryen oranlarında dünyada ilk sıraya oturdu...
Türkiye, SaÄŸlık Bakanlığı ve OECD verilerine göre, dünyada en fazla sezaryenle doÄŸum yapılan ülkeler sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de geçen yıl Suriyeli sığınmacıların yaptığı doÄŸumlar hariç bir milyon 248 bin 41 bebek dünyaya geldi ve bu doÄŸumların 676 bin 152’si sezaryenle yapıldı.
Geçen yıl her iki bebekten biri sezaryenle doğdu
BAKANLIK verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl Suriyeli sığınmacıların yaptığı doÄŸumlar hariç bir milyon 248 bin 41 bebek dünyaya geldi ve bu doÄŸumların 676 bin 152’si sezaryen ile yapıldı. Sezaryen doÄŸumlarda ilk sırayı özel hastaneler, ikinci sırayı üniversite hastaneleri, üçüncü sırayı ise kamu hastaneleri aldı. DoÄŸumların yüzde 44,5’i özel hastanelerde, yüzde 15,9’u eÄŸitim ve araÅŸtırma hastanelerinde, yüzde 5,3’ü üniversite ve yüzde 34,4’ü devlet hastanelerinde gerçekleÅŸti.
TEDBÄ°RLER Ä°ÅžE YARAMIYOR
Tedbirler alınıyor, yaptırımlar getiriliyor ama sezaryen oranları düşmek bir yana rekorlar kırıyor. CumhurbaÅŸkanı’nın, SaÄŸlık Bakanı’nın bizzat gündemlerine aldıkları sezaryen konusu; anne ve çocuk saÄŸlığını tehdit ederken, Türkiye’nin nüfus politikasını da olumsuz yönde etkiliyor.
Hızla yükseliyor
OECD’nin rakamlarına göre, Türkiye sezaryen oranlarında dünya sıralamasında birinci durumda. Sezaryen sıklığında ikinci sırayı Ä°talya, üçüncülüğü Ä°spanya alırken, bu ülkeleri Ä°ngiltere ve Fransa takip ediyor. Sezaryen sıklığında dünyada en az uygulamada Ä°srail başı çekerken, onu Finlandiya, Ä°sviçre ve Norveç izliyor.
Türkiye, SaÄŸlık Bakanlığı ve OECD verilerine göre dünyada en fazla sezaryenle doÄŸum yapılan ülkeler sıralamasında ilk sırada bulunuyor. Türkiye’de geçen yıl Suriyeli sığınmacıların yaptığı doÄŸumlar hariç bir milyon 248 bin 41 bebek dünyaya gelirken, bu doÄŸumların 676 bin 152’si sezaryenle gerçekleÅŸtirildi. SaÄŸlık Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Ä°ktisadi Ä°ÅŸbirliÄŸi ve GeliÅŸme TeÅŸkilatının (OECD) ülkelerdeki sezaryen oranları ile Türkiye rakamları karşılaÅŸtırıldığında çarpıcı sonuçlar elde edildi.
Hızla yükseliyor
OECD’nin rakamlarına göre, Türkiye sezaryen oranlarında dünya sıralamasında birinci durumda. Sezaryen sıklığında ikinci sırayı Ä°talya, üçüncülüğü Ä°spanya alırken, bu ülkeleri Ä°ngiltere ve Fransa takip ediyor. Sezaryen sıklığında dünyada en az uygulamada Ä°srail başı çekerken, onu Finlandiya, Ä°sviçre, Norveç izliyor. Türkiye’de, yıllara göre sezaryen artış oranları 2002 yılından bu yana hızlı bir artış gösterirken, Ä°talya, Ä°spanya, Ä°ngiltere ve Fransa’da ise mevcut oranlarda bir artış ya da azalmanın olmadığı dikkati çekiyor.
Geçen yıl doğan her iki bebekten biri sezaryen
Bakanlık verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl Suriyeli sığınmacıların yaptığı doÄŸumlar hariç bir milyon 248 bin 41 bebek dünyaya geldi ve bu doÄŸumların 676 bin 152’si sezaryen ile yapıldı. Sezaryen doÄŸumlarda ilk sırayı özel hastaneler, ikinci sırayı üniversite hastaneleri ve üçüncü sırayı ise kamu hastaneleri aldı. DoÄŸumların yüzde 44,5’i özel hastanelerde, yüzde 15,9’u eÄŸitim ile araÅŸtırma hastanelerinde, yüzde 5,3’ü üniversite ve yüzde 34,4’ü devlet hastanelerinde gerçekleÅŸti. 2016’da dünyaya gelen bebeklerin 429 bin 353’ü devlet hastanelerinde, 554 bin 798’i özel hastanelerde, 198 bin 160’ı EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanelerinde ve 65 bin 730’u ise üniversite hastanelerinde yaÅŸama gözlerini açtı.
Özel hastaneler başı çekiyor
Ä°lk sezaryen doÄŸum oranları açısından kurum bazında 2010-2016 yılları arasında deÄŸerlendirme yapıldığında, devlet hastanelerinde yüzde 22,3 olan sezaryen oranı 2016’da yüzde 15,5’e, üniversite hastanelerinde yüzde 38,4 olan sezaryen oranı yüzde 33,8’e düşerken, 2010 yılında özel hastaneler için yüzde 36,3 olan bu oran, 2016’da yüzde 38,9’a yükseldi. Kurum bazında tüm sezaryen oranlarına bakıldığında ise 6 yılda en çok sezaryen doÄŸum, özel hastanelerde gerçekleÅŸti. Buna göre, 2010’da özel hastanelerde yüzde 63,7 olan sezaryen oranı geçen yıl yüzde 70,5 olurken, üniversite hastanelerinde yüzde 65,2’den 69,1’e, kamuda ise yüzde 40,2’den yüzde 38,2’ye geriledi.
Ege Bölgesi ilk sırada
Bölgelere göre ilk sezaryen oranlarına bakıldığında yüzde 34,7 ile Ege Bölgesi başı çekerken, bu bölgeyi yüzde 31,1 ile Marmara Bölgesi ve yüzde 30,7 ile Akdeniz Bölgesi takip etti. En az sezaryen doÄŸum ise yüzde 17,6 ile KuzeydoÄŸu Anadolu bölgesinde gerçekleÅŸti. Türkiye’de yüksek sezaryen oranlarını düşürmek için harekete geçen SaÄŸlık Bakanlığı, “Sezaryen Eylem Planı” hazırlayarak uygulamaya koydu. Sezaryen oranlarını her yıl daha fazla azaltmayı hedefleyen Bakanlık, normal doÄŸumun avantajları, sezaryen ile anne ve bebekte geliÅŸebilecek komplikasyonların anne adaylarınca daha iyi anlaşılabilmesi ile normal doÄŸumun artırılabilmesi için çeÅŸitli düzenlemeleri hayata geçirdi. Bu kapsamda, gebelere ve hekimlere tıbbi ÅŸartlar doÄŸrultusunda normal doÄŸumun yapılması için performans sistemi getirildi. Anne Dostu Hastane Programı, aile saÄŸlığı elemanlarına yönelik sertifikalı ve hizmet içi eÄŸitim programları da baÅŸlatıldı.
Sezaryende neden ısrar ediliyor?
Sağlık Bakanlığının doğum ve sezaryen yaklaşımına göre, dünyada anne isteğine ve hekim isteğine bağlı ilk sezaryen, tıbbi zorunluluk dışında yapılan sezaryenlerin (endikasyonsuzprimer) artışında önemli rol oynuyor. Sezaryen tercih edilmesi gerekçelerinde, yıllar içinde vatandaşlarca sezaryenin daha risksiz bir ameliyat olduğuna yönelik anlayış önemli yer tutuyor. Bunun yanı sıra, sezaryenle doğumun daha kısa sürede, daha kolay gerçekleşmesi, hekimlerin de doğumda risk almak istememeleri gerekçe olarak gösteriliyor. Anne ve babanın, doğumu kendi belirledikleri bir sürede planlama isteği, kısırlık tedavisiyle gerçekleşen gebeliklerde bebeklerin sağlığının daha fazla önemsendiğinin düşünülmesi, çoğul gebeliklerin ve ileri yaş gebeliklerinin artması, özel hastanelerin çalışma koşulları ile hizmet anlayışlarının da sezaryen oranlarındaki artışta önemli bir etken olduğu ifade ediliyor.
Önlemlere rağmen artıyor
SaÄŸlık Bakanlığının anne ve bebek saÄŸlığı ile ilgili olarak en çok üzerinde durduÄŸu konulardan biri Türkiye’de Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek olan sezaryen doÄŸum oranlarının düşürülmesi. Bakanlık özellikle kamu hastanelerinde sezaryen doÄŸumların azaltılması için çeÅŸitli yaptırımlar getirdi. Bunun üzerine sezaryen oranları kamuda bir miktar düşmesine raÄŸmen özel hastaneler ve üniversite hastanelerinin de içine girdiÄŸi Türkiye genelinde hâlâ yüzde 50-60’lar civarında. Daha önce birçok kez sezaryen ile alakalı açıklamalarda bulunan SaÄŸlık Bakanı Recep AkdaÄŸ, Türkiye Cumhuriyeti’nin saÄŸlık bakanı olarak sezaryenle doÄŸuma karşı mücadele edeceÄŸini belirtmiÅŸti. AkdaÄŸ açıklamalarında ÅŸu ifadeleri kullanmıştı: “Bunun anlamı, ihtiyaç olan anne ve bebeklere sezaryen yapılmasına karşı olmak elbette deÄŸildir. Kim ki bir hamile anneyi ve onun karnındaki bebeÄŸi insan hakkına aykırı bir biçimde istismar ediyorsa bunu para için bilgisizlikten ve iÅŸini kolaylaÅŸtırdığını düşündüğü için yapıyorsa buna müsaade etmeyeceÄŸiz.”
Henüz yorum yapılmamış.