Sosyal Medya

Güncel

Hakan Albayrak: Almanya kendi ayağına sıkıyor

Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin referandum kampanyası münasebetiyle Almanya’da Türk vatandaşlarına hitaben birer konuşma yapmak isteyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin konuşmaları engellendi.



Engellemeleri resmiyette mahalli idareler gerçekleştirdi, fakat bütün mesuliyeti onlara yükleyip geçmek olmaz.
 
Federal Almanya’nın Türkiye konusundaki genel hal ve gidiÅŸi ile alâkalı bir geliÅŸmeyle karşı karşıya olduÄŸumuz muhakkak.
 
***
 
Avrupa BirliÄŸi’ndeki derin çatlaklar ve Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin Avrupa’yla zıtlaÅŸma temayülü, Almanya’yı, orta ve uzun vadedeki belirsizliklere karşı alacağı tedbirleri belirlerken, ister istemez içli dışlı olduÄŸu Türkiye gibi mühim bir ülkeyle iyi münasebetlerini korumayı ve alabildiÄŸine geliÅŸtirmeyi de stratejik bir hedef olarak önüne koymalıydı.
 
Alman devlet aklından bu beklenirdi.
 
Ne var ki bunun tam tersini yapıyor Almanya.
 
PKK ve FETÖ’yü kolluyor, Türkiye’ye onlarla beraber cephe aldığı intibaını uyandırıyor.
 
Türkiye’yle kopuÅŸ sinyalleri veriyor adeta.
 
***
 
Almanya, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye’de terör baÄŸlantısı şüphesiyle tutuklanmasını makul karşılamak mecburiyetinde deÄŸil.
 
Türkiye de, Almanya’daki Milli Görüş TeÅŸkilatları’nın gizli servis takibine uÄŸramasını yahut Diyanet imamlarının casus muamelesi görmesini anlayışla karşılamak mecburiyetinde deÄŸil.
 
Ama birbirine köklü bağlarla bağlı olan, karşılıklı bağımlılık diyebileceğimiz bir ilişki içinde bulunan Türkiye ve Almanya, bu gibi meseleler karşısında aklıselimi korumaya mecbur.
 
Türkiye’nin iki bakanının ‘demokrasi ÅŸampiyonu’ Almanya’da konuÅŸturulmaması ne demek?
 
Makul bir izahı yok bunun; olamaz.
 
***
 
Daha evvel, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Almanya’daki bir mitingde uydu vasıtasıyla konuÅŸması da engellenmiÅŸti.
 
Türkiye ile münasebetleri zehirlemekle kalmayan, Almanya’yı kendi içinde de krize sürükleme istidadı gösteren bir tavır bu; Almanya’daki Türk vatandaÅŸlarının ve Türkiye kökenli Alman vatandaÅŸlarının ekseriyetini Almanya’ya karşı kışkırtan bir tavır.
 
ErdoÄŸan’ı ve AK Partili siyasetçileri sık sık “Türkiye’deki kutuplaÅŸmayı Almanya’ya taşımamaları” konusunda uyaran Alman makamları konuya bir de bu zaviyeden baksalar iyi ederler.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.