Sosyal Medya

Güncel

Makedonya'da siyasi kriz büyüyor

Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, hükümet kurma görevini vermek için Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Zoran Zaev’e şart koştuğu 67 milletvekili imzasını teslim etmesine rağmen, ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü tehdit ettiği gerekçesiyle hükümeti kurma yetkisini vermeyeceğini açıkladı.



Makedonya'da hükümet krizi derinleşiyor 11 Aralık tarihinde seçim yapılmasına rağmen yaklaşık 3 aydır hükümet kurulamadı. Hükümet kurma için partilerin 61 milletvekili toplaması gerekiyor. Hiçbir parti tek başına yeter sayıya ulaşamadığı için koalisyon kurmak zorunda.
 
Aylardır devam eden koalisyon görüşmeleri de sonuç vermedi. Son olarak Cumhurbaşkanı Gyroge İvanov 67 Milletvekilinin imzasını getirmesi halinde Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Zoran Zaev'e hükümet kurma görevi vereceğini söylemişti.
 
YETER SAYI TOPLANDI AMA...
 
Fakat SDSM lideri Zaev 67 imzayı toplamasına rağmen hükümet kurma görevi kendisine verilmedi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı İvanov, Zaev'in Arnavut partilerin kurduğu platformunun taleplerini karşılama yönündeki vaatlerini görev vermeme gerekçesi olarak açıkladı.
 
Arnavut partilerinin platformu, ülkede Arnavutçanın resmi dil olması başta olmak üzere 7 talebi bulunuyordu.
 
Platform, Arnavutluk ve Kosova BaÅŸbakanlarının önderliÄŸinde Makedonya’daki Arnavut partileri Demokratik BütünleÅŸme BirliÄŸi, Arnavut BirliÄŸi koalisyonu ve Besa tarafından imzalanmıştı.
 
İvanov açıklamasında, bu durumu "ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü tehdit" olarak değerlendirdi.
 
GEREKÇE: MAKEDONYA KÜÇÜK DÜŞÜRÜLDÜ
 
"Seçimlerin hemen ardından baÅŸka ülkenin platformuyla olumsuz bir ÅŸaÅŸkınlık yaÅŸadık" diyen Ä°vanov, ÅŸunları söyledi: "Söz konusu platform, seçimlerin ardından, baÅŸka bir ülkenin baÅŸbakanın kabinesinde imzalanmış bir belgedir. Bu platformla ülkenin egemenliÄŸi ve bağımsızlığı çiÄŸnenmektedir. Makedonya’nın bağımsızlığı, egemenliÄŸi ve toprak bütünlüğü bu platformla saldırıya uÄŸramış, ülke küçük düşürülmüştür. Seçim sonrası koalisyon görüşmeleri bu baÅŸka ülkede imzalanan platformun esiri oldu. Siyasi krizden çıkmak isterken platform yüzünden daha derin bir krize girip ülkenin temel devlet çıkarları zarar görüyor.” “Bağımsızlığı ve egemenliÄŸi baltalayan birine hükümeti kurma görevini vermeye ne Anayasa ne vicdanım izin vermiyor” diyen CumhurbaÅŸkanı Ä°vanov, 90. maddenin hükümeti kurma görevini Zaev’e vermesine engel olduÄŸunu belirtti. Son günlerde artan protestolar üzerine vatandaÅŸlara da seslenen CumhurbaÅŸkanı Ä°vanov, “müsterih olun, ben CumhurbaÅŸkanı olduÄŸum sürece ulusal egemenliÄŸimizi yıkacak olanlara hükümet kurma yetkisini vermeyeceÄŸim” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
ZAEV: CUMHURBAÅžKANI Ä°VANOV DARBE YAPTI
 
Makedonya Sosyal Demokratlar BirliÄŸi BaÅŸkanı Zoran Zaev ise yaÅŸananları darbe olarak deÄŸerlednird. DüzenlediÄŸi basın toplantısında CumhurbaÅŸkanı Gyorge Ä°vanov’un 67 imza toplamasına raÄŸmen kendisine hükümet kurma yetkisini vermemesini eleÅŸtiren Zaev, Ä°vanv'un darbe yaptığını vurguladı. Ä°vanov'un aldığı karardan vazgeçmesini ve hükümet kurma görevini kendisine vermesini söyleyen Zaev, “Ä°vanov öngörülmeyen sonuçlarla Makedonya’yı derin krize soktu. O, vatandaÅŸlarının çoÄŸunun idaresini ve saÄŸlanan 67 imzayı redderek iktidarın yasal ve meÅŸru transferini önledi” ifadelerini kullandı.
 
OSMANÄ°: “Ä°VANOV KRÄ°ZÄ° DAHA DA DERÄ°NLEÅžTÄ°RDÄ°”
 
Demokratik BütünleÅŸme BirliÄŸi (BDÄ°) sözcüsü Buyar Osmani de CumhurbaÅŸkanı Ä°vanov’un krizi daha da derinleÅŸtirdiÄŸini söyledi. CumhurbaÅŸkanı Ä°vanov’un Arnavut Platformu ve hükümeti kurma görevi ile ilgili açıklamalarının siyasi krizi daha da derinleÅŸtirdiÄŸini söyleyen DBB sözcüsü Buyar Osmani, “Arnavut Platformu CumhurbaÅŸkanı’nın dediÄŸi gibi Tiran’da oluÅŸturulmadı. Söz konusu platform Makedonya’daki Arnavut partileri tarafından oluÅŸturuldu” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.