Güncel
İsveç'te yeniden zorunlu askerlik
İsveç, gönüllü asker sayısındaki azalma nedeniyle zorunlu askeri hizmet uygulamasına geri dönüyor. Uygulama, 1999 ve sonrasında doğan erkek ve kadınları kapsıyor.
İsveç, gönüllü asker sayısındaki azalma nedeniyle zorunlu askeri hizmet uygulamasına geri dönme kararı aldı. Uygulama, 1999 ve sonrasında doğan erkek ve kadın vatandaşları kapsayacak.
Zorunlu askerliği 2010'da bırakan İsveç'in Savunma Bakanı Peter Hultqvist, "Rusya, Kırım'ı ilhâk etti, Ukrayna'da saldırılar yaşanıyor. Komşularımızda çok fazla hareketlilik olan bir dönemde ulusal güvenliğimizi artırma kararı aldık" diye konuştu.
Hükümetin bu kararı, 2018 ve 2019 yıllarında askeri eğitim alacak yaklaşık 4 bin İsveçli kadın ve erkeği ilgilendiriyor. Ancak bu kişilerin sadece bir kısmı göreve alınacak, seçim yapılırken isteklilik esası benimsenecek.
2013'te Rusya'ya ait savaş uçaklarının İsveç hava sahasına girerek bombalama tatbikatı yapması ve İsveç askerlerinin tamamen hazırlıksız yakalanması, endişe yaratmıştı.
İşsizlik oranının neredeyse sıfıra yakın olduğu İsveç'te, önceki yıl 4 bin personel ihtiyacı varken sadece 2 bin 500 genç askeri kariyer için imza attı. Üstelik ordu personeline ödenen maaşlar da ülke ortalamasının altında kalıyor.
İsveç ordusunun harcamaları 1991'de gayrisafi milli hasılanın yüzde 2,5'ine denk gelirken, 2015'te bu oran yüzde 1,1'de kaldı. NATO üyesi olmayan İsveç, bölgesel çekişmelerde tarafsız statüsüyle biliniyor.
Soğuk Savaş döneminde benimsenen zorunlu askerlik kavramı, Sovyetler Birliği'nin dağılması ve zamanla bölgesel tehdidin azalması nedeniyle son dönemde eski önemini kaybetmişti.
"Eski moda iÅŸ"
17 yaşındaki Sofia Hultgren, gelecek yıllarda askere alınmaya aday İsveçlilerden biri. Hultgren, genç İsveçlilerin askeri kariyeri garip ve eski mode bir iş olarak gördüklerini, askerlerin aile büyüklerinin işi gibi görüldüğünü anlattı:
"Bence çoğu kişi bunu çekici bulmaz. Baba mesleği gibi bir şey, yapacak başka bir sürü eğlenceli iş varken kimse askerliği tercih etmez."
Buna karşın Hultgren, kariyer yapmayı düşünmese de askeri eğitimden geçmenin kendisi için faydalı olabileceği görüşünde:
"Askeri eğitim almak kendimi güvende hissettirecektir. Dünyada çok çirkinlik varken zorunlu askeri eğitimin işimize yarayacağına inanıyorum."
Kaynak: Reuters
Henüz yorum yapılmamış.