Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kantonlar arasında rejim köprüsü

Türkiye destekli muhaliflerin El Bâb’ı ele geçirmesinden sonra ilçenin güneyinde hızlı bir şekilde ilerleyen rejime bağlı güçler, Menbic’in çevresinde PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG’nin denetimindeki bölgelerin sınırlarına ulaştı. Böylece, Şam yönetimiyle ilişki içinde olan PYD/YPG, rejimin yeni ele geçirdiği bölge üzerinden Menbiç'le Afrin arasında irtibat imkanına kavuştu.



Esed güçleri, El Bâb’ın güneyindeki ilerleyiÅŸini sürdürüyor. Rejimin ordusu, Menbic’in çevresinde PKK/PYD/YPG’nin denetimindeki bölgelerin sınırında olan Cub El Hafi köyünü IŞİD'in elinden aldı. Böylece, son hafta 22 meskun mahalli IŞİD'den alan rejimle, PKK/YPG’nin denetiminde bulunan bölgelerin arasındaki IŞİD varlığı delinmiÅŸ oldu. 

YPG’nin başını çektiÄŸi Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Talal Silo, rejimin bu ilerleyiÅŸine olumlu baktıklarını ve her hangi bir çatışma tehlikesi görmediklerini ifade etti. Reuters'e konuÅŸan Silo, bunun sıradan vatandaÅŸlar için faydalarının olabileceÄŸini söyledi:

"Ticaret ve vatandaÅŸlar açısından bu geliÅŸme mükemmel. Çünkü ÅŸimdi… Suriye’nin kuzeyindeki tüm kırsal alanların arasında bir baÄŸlantı var."

Silo, PKK/PYD/YPG’nin elindeki Menbic ile rejimin denetimindeki Halep kenti arasında doÄŸrudan bir baÄŸlantının olduÄŸunu söyledi.

Suriye ordusundan bu gelişme ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.


 
 
 

Köprü kurulması Rusya’nın adımı

Rejim, Menbic yönüne doÄŸru Rusya’nın desteÄŸiyle ilerledi. Rusya’nın Kürt kartını elinden bırakmak istemediÄŸi bir dönemde bu hamle stratejik bir öneme sahip.

Rusya ve rejim böylece, Suriye’nin kuzey doÄŸusunda rejimin mevzilerinin de içinde yer aldığı PYD bölgesiyle Åžam arasında bir baÄŸlantı kurmuÅŸ oldu. IŞİD’in elindeki bölgeyi TSK ve ÖSO’nun ele geçirmesi halinde baÄŸlantı kurulması ihtimali tamamen ortadan kalkacaktı.

Reuters'e göre, bu ay adının yazılmaması kaydıyla açıklama yapan bir üst düzey Rus yetkilisi, El Bâb'ın güneyindeki Tadef bölgesinin rejim ile Türkiye destekli ÖSO arasında sınır olması konusunda anlaşma yapıldığını söylemişti.

El Bâb’ın güney batısında rejim ve ÖSO arasında cephe hattı oluÅŸmasının ardından, 9 Åžubat’ta bir Rus uçağının bombardımanı sonucu bölgede görev yapan dört Türk askeri ÅŸehit olmuÅŸ, ardından taraflar birbirini ‘koordinasyonsuzluk’la eleÅŸtirmiÅŸti.

Rusya, Afrin kantonuna rejim bölgesi üzerinden desteğini de sürdürüyor.

Rusya bir yandan da diplomasi alanında PYD’yi destekliyor. Cenevre’de baÅŸlayan görüşmelerde PYD’nin de yer almasını talep ediyor. 15 Åžubat’ta da PYD’nin öncülüğünde Kürt grupların Moskova’da toplantı düzenlemesine izin verilmiÅŸti. Rusya, daha önce de Suriyeli muhalifleri Moskova'da bir araya getirmiÅŸ, bu toplantılara PYD'yi de davet etmiÅŸti. 

Rusya, Rakka’da ABD ile iÅŸbirliÄŸi yapılmasından rahatsız

Al Jazeera’ye konuÅŸan diplomatik kaynaklar, Rakka’da koalisyon ile Türkiye’nın iÅŸbirliÄŸi yapması olasılığının Rusya’yı rahatsız ettiÄŸini söylüyor.

Olası bir Rakka operasyonu için TSK’nın rotalarından biri de El Bâb’ın güneyinden Rakka yoluna çıkmaktı. Ancak rejim, bu yolu kapatmış oldu.

Bu durumda TSK ve ÖSO’nun bu yoldan Rakka’ya ilerlemesi için Rusya destekli Esed rejimiyle koordinasyon saÄŸlaması gerekecek.

Ä°ÅŸbirliÄŸinin geçmiÅŸi 

Rejim ile PYD/YPG daha önce askeri iÅŸbirliÄŸi yürütmüştü. Halep’in kuzey kırsalındaki Kobani bölgesinde IŞİD ile YPG arasında çatışmaların yaÅŸandığı dönemde rejim YPG’ye silah yardımı yaptığını söylemiÅŸti. YPG bunu reddetmiÅŸti. Rejim yanlısı televizyon kanalları, muhalifler için 'terörist gruplar' ifadesini kullanırken, YPG güçleri için 'rejimin destekçi güçleri' tanımını kullanıyor.

Åžubat 2016’da rejimin Halep’in kuzey kırsalındaki ÖSO bölgelerine yönelik operasyonları sırasında YPG de eÅŸ zamanlı olarak ÖSO’ya saldırmıştı.

Rejm ordusu, muhaliflerin 3 yönden kuÅŸattığı rejim yanlısı Nubbul ve Zehra bölgelerinin kısmi kuÅŸatmasına son verirken, YPG biraz daha kuzeydeki Tel Rıfat’a kadar ilerlemiÅŸ ve Mare’deki muhalifleri IŞİD ile beraber kuÅŸatmıştı. Bu operasyonlardan sonra Halep’in kuzey kırsalındaki ÖSO bölgelerinin Halep kent merkezi ve Ä°dlib’deki ÖSO bölgeleriyle baÄŸlantısı kesilmiÅŸti.

2016’nin sonlarında da benzer bir iÅŸbirliÄŸi yaÅŸanmıştı. Halep kent merkezindeki muhalif bölgeleri ele geçirmek için Ä°ran milisleriyle büyük saldırı baÅŸlatan rejimle eÅŸzamanlı olarak Åžeyh Maksud’daki PYD/YPG unsurları da saldırıya geçmiÅŸ ve Bustan El BaÅŸa ve Hüllök bölgelerini muhaliflerin elinden almıştı.

PYD lideri Salih Müslim, YPG Fırat’ın batısına ilk kez geçerek Tışrin Barajı’nı ele geçirdiÄŸi sırada, 25 Temmuz 2015’te Londra merkezli El Hayat gazetesine verdiÄŸi röportajda, rejimle iÅŸbirliÄŸi yapılabileceÄŸini söylemiÅŸti. “Suriye Ordusu’nun Rojava’ya dönüşüne izin vereceÄŸiz. Bu durumda, YPG de ordunun bir parçası olabilir. Ancak, ordunun dönüşü için yeni bir anlayış ve yeni ÅŸartların belirlenmesine ihtiyaç var” demiÅŸti.

PYD'nin kantonları ve Türkiye

PKK'nın Suriye uzantısı PYD, Suriye'nin kuzeyinde 2014'te tek taraflı olarak 3 ayrı kanton ilan etmişti. Cezire ve Kobani kantonlarını daha sonra birleştiren PYD, bu bölgeler ile Afrin kantonu arasında çoğrafi bütünlük sağlamak istiyordu.

YPG'nin liderliÄŸindeki SDG, Menbic'i 2016'da ABD'nin desteÄŸiyle ele geçirmiÅŸti. 

Türkiye bunu engellemek ve IŞİD'i de sınırından uzaklaştırmak için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Harekâtı adı altında askeri operasyon başlatmıştı.

PYD'nin askeri kolu YPG'nin Menbic'den çekilmesini isteyen Türkiye, El Bâb'ı ele geçirmesi için ÖSO'ya destek saÄŸladı. Bu güçler, 23 Åžubat’ta El Bâb'ın tamamını denetimi altına almış oldu.  

Kaynak: Reuters ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.