Sosyal Medya

Güncel

28 Şubat'ın tanklarını 15 Temmuz'da halk durdurdu

Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat post-modern darbesinin üzerinden tam 20 yıl geçti. 28 Şubat'ın hafızalardan çıkmayan olaylarından birine, tankların kent merkezinden geçişine tanıklık eden Sincan, 15 Temmuz'da bu kez FETÖ'cü subayların halkın üzerine sürmeye kalkıştığı tanklarıyla karşı karşıya kaldı. Darbe girişiminin düzenlendiği gece Sincanlıların tankların üzerine yürümesi ise toplumdaki değişimin en net göstergesi...



Tarihe 'postmodern darbe' olarak geçen ve 20'nci yıl dönümünde bir kez daha sorgulanan 28 Şubat örtülü darbesi akıllardan silinmeyecek. 1995 yılında gerçekleşen milletvekili genel seçimlerinin ardından 54. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan'ın uzun çabalar sonucu ikna edebildiği Doğru Yol Partisi (DYP) ile 28 Haziran 1996 tarihinde koalisyon oluşturması, asker ve laik elitlerin kontrolü altındaki siyasal yaşamın dönüm noktalarından biri oldu.

28 Şubat'ı hazırlayan sürecin tırmandırıldığı nokta ise 30 Ocak 1997'de Ankara'nın Sincan ilçesinde yaşandı. Refah Partili Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Filistin ile dayanışma gecesine ev sahipliği yaptı. Bu olay, askeri darbenin ilk etkilerini gösteren müdahaleleri beraberinde getirdi. İlk olarak 20 tank ve 15 zırhlı araç şehir merkezinden geçiş yaptı.

 

Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, daha sonra tankların geçişi için 'demokrasiye balans ayarı yaptık' ifadesini kullanacaktı.


Sincan eski Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın da aralarında bulunduğu Kudüs Gecesi'ni düzenleyenler Ankara 2 No'lu DGM'de yargılandı. Yıldız, toplam 4 yıl 7 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Ceylanoğlu: Tankların geçişi eğitim tatbikatıydı
28 Şubat Davası sanıklarından eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, 2014'te yaptığı açıklamada 4 Şubat 1997'de Sincan'dan tankların geçişinin planlı eğitim tatbikatı olduğunu 2014'te öne sürerek, "Konu çok değişik, yapılmayan, hiç düşünülmeyen boyutlara çekilmek istenmektedir. Bu konuda hiçbir farklı düşünceyi, yönlendirmeyi ve değerlendirmeyi kabul etmiyorum" dedi.

 

  1. Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, 28 Şubat sürecinde Sincan'da tank yürütülmesi olayında adını kamuoyuna duyurmuştu. Ceylanoğlu 28 Şubat'ın simgesi haline Sincan'daki tankların yürüten komutan olarak biliniyor. 30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olarak 1. Ordu Komutanlığı'na atanan Ceylanoğlu, aynı tarihte Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Avni Atilla Işık'ın istifa etmesi üzerine yerine Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştı.
  2.  

18 maddelik karar listesi
Hükümet ile asker arasındaki gerilim tırmanırken, Milli Güvenlik Kurulu 'irtica' gündemiyle toplandı. Askeri kanat, 18 maddelik bir karar listesi ortaya koydu. En önemli istek 8 yıllık zorunlu eğitimdi. Böylece İmam Hatip Liseleri'nin orta kısmı kapanacaktı.


15 Temmuz'da Sincanlılar tankların üstüne yürüdü
28 Şubat'ta Sincan'da yaşananların bir benzeri 15 Temmuz gecesi FETÖ'cü askerlerle yapılmaya kalkışıldı. 28 Şubat'ta tanklar Sincan'a yürümüştü, 15 Temmuz'da da Sincanlılar tankların üstüne yürüdü. 28 Şubat'ta Zırhlı Birlikler'den tanklar Sincan'a yürürken o akşam Sincanlı Zırhlı Birlikler'deki tanklara yürüyerek bu terörist kalkışmanın başarısızlığa uğramasının en büyük kahramanlarından oldu.

28 Åžubat döneminde tankların yürüdüğü ilçe olarak hafızalara kazınan Sincan'ın 15 Temmuz darbe giriÅŸimi gecesi kalkışmaya geçit vermediÄŸini ifade eden Sincan Belediye BaÅŸkanı Mustafa Tuna, “28 Åžubat'ta tanklar Sincan'a yürümüştü, 15 Temmuz'da da Sincanlı tankların üstüne yürüdü" dedi.

Kaynak: Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.