Sosyal Medya

Güncel

'Rusya, Suriye'de muhalifleri kontrolüne almak istiyor'

Suriye askeri muhalefetinin en büyük grupların İslam Ordusu'nun temsilcisi Alluş, "(Rusya) Bizi kullanamadığını görünce, rejime tekrar yeşil ışık yaktı. Ateşkes ihlallerine göz yumdu." dedi



Suriye konulu Cenevre 4 görüşmelerinde muhalefet heyetinde yer alan en büyük askeri gruplardan Ä°slam Ordusu'nun (CeyÅŸu'l Ä°slam) temsilcisi Muhammed AlluÅŸ, Rusya'nın muhalifleri kontrol altına almak istediÄŸini, baÅŸaramayınca BeÅŸÅŸar Esed rejiminin ateÅŸkes ihlallerine göz yumduÄŸunu söyledi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde BM gözetiminde Suriyeli taraflar arasında süren 4. tur görüşmelere katılan Alluş, AA muhabirinin iç savaştaki duruma ilişkin sorularını yanıtladı.

"ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI" CEVABINI ALDILAR"

İslam Ordusu'nun siyasi temsilcisi Alluş, 23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde düzenlenen Astana toplantısında Esed rejimine profesyonelce hazırlanmış belgeler sunduklarını söyledi.

AlluÅŸ, ateÅŸkesin güçlendirilmesi, tutukluların serbest bırakılması ve ablukaların kaldırılmasını içeren belgelere 6 Åžubat'taki ikinci Astana toplantısında cevap beklediklerini, ancak rejim heyetinin baÅŸka bir belgeyle karşılık verdiÄŸini aktardı. 

AlluÅŸ, Astana'da Rus heyetine ateÅŸkesi izleme mekanizmasına iliÅŸkin çalışma sunduklarını ancak, "uluslararası hukuka aykırı" cevabını aldıklarını anlattı. 

"REJÄ°M HUMUS'TA TÄ°YATRO OYNADI"

AlluÅŸ, "Rusya'nın stratejisi nedir?" sorusuna, "Ya sözünü rejime ve Ä°ran'a geçiremiyor veya bazı siyasi hedeflere varmak istiyor. Bizi kullanamadığını görünce, rejime tekrar yeÅŸil ışık yaktı. Rejimi kontrol altına aldığı gibi, muhalifleri de kontrol altına almak istiyor." dedi.

"Rejim, ateşkes istemiyor. Kan ile besleniyor. Ateşkes olursa, rejim ölür." ifadesini kullanan Alluş, Esed'in müzakerelerde ciddi yaklaşım sergilemediğini dile getirdi.

AlluÅŸ,"Hatta (Rejim görüşmeler sırasında) kendi kendine terör saldırısı yapıyor. Bunu, dünyaya terörle ilgili kendi görüşünü empoze etmek için yapıyor. Bunun örneÄŸi Humus'ta oynadığı tiyatrodur. BeÅŸÅŸar Caferi, Humus saldırısından çok mutlu oldu ve 'Terörü kınayın' dedi. Caferi'nin terörün kınanmasını istediÄŸi gün, rejim Suriye'de sivilleri öldürüyordu. Sivil katliamı, binlerce kadını tutuklamak, insanları kimyasal silahla hedef almak, milyonlarca insanı tehcir etmek, terör deÄŸil mi? Rejim, DEAÅž'ın en büyük iÅŸbirlikçisi. Rejimi en çok destekleyen DEAÅž'tır. Ruslara rejim ve DEAÅž iÅŸbirliÄŸine dair kanıtlarımız olduÄŸunu söyledik. Ruslar da 'evet, biliyoruz' dediler." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.