Sosyal Medya

Güncel

DEAŞ'lı teröristlerin Whatsapp konuşmaları ortaya çıktı

DEAŞ soruşturmasında önemli bilgilere ulaşıldı. Örgütün Whatsapp'ta çalışma yaptıkları bölgelerde görev yapan polisler hakkında mesajlar attığı ortaya çık



DEAÅž’a yönelik Ä°stanbul’da yürütülen soruÅŸturmalarda örgüte ait çok önemli bilgi ve belgelere ulaşıldı. 

Örgütün Whatsapp grubunda çalışma yaptıkları bölgelerde görev yapan polisler hakkında da birbirlerini uyaran mesajlar attığı ortaya çıktı.

DEAÅž’a yönelik Ä°stanbul’da yürütülen soruÅŸturmalarda örgüte ait çok önemli bilgi ve belgelere ulaşıldı.

TAKTİKLERİ ORTAYA ÇIKTI

SoruÅŸturma dosyasına göre terör örgütü DEAÅž, FETÖ'nün taktikleri gibi Whatsapp ve Zello gibi uygulamalar üzerinden haberleÅŸiyor,  abla sistemi, modern giyim kuralı, örgüt üyelerinden düzenli olarak para toplama, tutuklanan örgüt üyelerinin ailelerine yardım  gibi uygulamalar hayat geçirmiÅŸ.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından yürütülen DEAÅž soruÅŸturma dosyasında örgütün yapılanması ve çalışmalarına iliÅŸkin çarpıcı detaylar yer aldı. 

SoruÅŸturma kapsamında DEAÅž’ın Ä°stanbul’daki elemanlarının Whatsapp grubu kurdukları ve bu grup üzerinden haberleÅŸtikleri belirlendi. Örgüt üyelerine yönelik yapılan operasyonlarda ele geçirilen cep telefonlarında yapılan incelemelerde örgütün hücre yapılanmalarına uygun Whatsaap grupları oluÅŸturdukları tespit edildi.

Şüpheli Emin G.’nin telefonunda yapılan incelemelerde 21 kiÅŸinin olduÄŸu whatsapp grubu tespit edildi. Grup yazışmalarında sınırdan geçip Türkiye’ye oradan da Ä°stanbul’a gelen şüphelilerin birbirlerini bilgilendirdikleri belirlendi.

Ä°STANBUL’U BÖLGELERE AYIRIP ÇALIÅžMA YAPMIÅžLAR

Yapılan yazışmalarda örgüt elemanlarının Ä°stanbul’u bölgelere ayırarak örgüte eleman kazandırmak için çalışmalar yaptıkları ortaya çıktı. Belirlenen bölgelerde örgüt için çalışmalar yapan elemanların, DEAÅž’a katılım çaÄŸrısı yapan bröşürler dağıttıkları, bazı mahallelerde sohbetler gerçekleÅŸtirdikleri belirlendi. 

Örgüt tarafından belirlenen bölgelere giden DEAÅž’cıların görev yerlerinden whatsapp grubuna fotoÄŸraf göndererek çalışmalarını bildiriyor. Çalışmasını tamamlayan örgüt elemanlarının bilgi verdiÄŸi de görülüyor.

WHATSAPP GRUBUNDA ‘POLÄ°S’ TEDBÄ°RÄ°

Örgütün whatsapp grubunda çalışma yaptıkları bölgelerde  görev yapan polisler hakkında da birbirlerini uyaran mesajlar attığı ortaya çıktı.  Ã–rgüt elemanlarının polisleri görmesi halinde birbirine haber verdiÄŸi ve çalışmaları yarıda bıraktıkları mesajlar ile belirlendi.

Ä°ÅžTE O KONUÅžMALAR;

“SÄ°VÄ°LLER DOLAÅžIYOR HERKES EVÄ°NE GÄ°TSÄ°N”

Whatsapp grubunda yer alan mesajların bazıları ÅŸu ÅŸekilde: 

“Abi polis bir kaç kiÅŸiyi yakaladı”

“Selamun aleykum kardeÅŸler 5 kardeÅŸi almışlar bilginize 5 kardeÅŸi almışlar sivil polisler bilginize kardeÅŸler “

“BulunduÄŸumuz noktalarda polisler çok sık devriye atmaya baÅŸladı yakalamak için devriye atıyorlar” 

“Siviller dolaşıyor sokaklarda herkes evine gitsin”

“Selamun aleykum abi herkes çalışmayı bıraksın evine gitsin inÅŸallah herkes çalışmayı bıraksın” 

“Herkes evlerine geçti mi”  

Hücre evlerine giden örgüt elemanlarının evde olduklarına dair bilgileri paylaÅŸtıkları, görüşmelerinde telefon ile sesli konuÅŸmaları tercih etmedikleri belirlendi. 

‘ZELLO’ PROGRAMI Ä°LE GÖRÜŞME TALÄ°MATI

Örgüt elemanlarının polisin dinlemesine takılmamak için ‘zello’ isimli program kullandıkları ortaya çıktı. SoruÅŸturma dosyasında yer alan whatsapp yazışmalarında örgüt elemanlarının ‘zello’ programının indirilmesini istediÄŸi ve buradan haberleÅŸmenin yapılması yönünde uyarıldığı belirlendi. (Zello programı, akıllı telefonları bas konuÅŸ haline getiren ve internette indirilebilen bir yazılım)

DEŞİFRE OLMAMAK İÇİN ‘SAKALI KESÄ°N’ TALÄ°MATI

Whatsapp mesajlarında örgütün elemanlarını deÅŸifre olmamak için uyardığı da ortaya çıktı. DEAÅž’a eleman kazandırmak için çalışan kiÅŸilerin görünümlerine iliÅŸkin kriterler getirildiÄŸi yazışmalarda yer aldı. Sokakta eleman devÅŸiren kiÅŸilerin dikkat çekmemesi için sakallarını kesmeleri talimatı veriliyor. Bu kiÅŸilerin kıyafetlerinin de modern olması yönünde uyarılar yer alıyor. 

ÖRGÃœT ELEMANLARINDAN ‘PARA TOPLAMA’ SÄ°STEMÄ°

Örgütün kendi içinde de elemanlarından para topladığı belirlendi. Yapılan operasyonlarda bazı notların yazılı olduÄŸu defterler bulundu. Defterlere yönelik yapılan incelemelerde örgüt elemanlarının kod isimlerinin yer aldığı ve isimlerinin karşısında verdiÄŸi para miktarlarının yazdığı belirlendi. Örgüt elemanlarına ders veren ‘hocaların’ derslerde örgüt elemanlarından para talep etmesi talimatı verildiÄŸi yönündeki bilgiler notlarda yer aldı.  

ÖRGÃœT KADINLARINA ‘ABLA’ SÄ°STEMÄ°

DEAÅž’ın ‘abla’ sistemini de devreye soktuÄŸu belirlendi. Örgütün Türkiye yapılanmasındaki eksikleri belirlendiÄŸi ve bu eksikliklerin notlar halinde tutulduÄŸu belgelerde ortaya çıktı. El yazısı ile yazılan defterlerde ‘Kadınların iÅŸlerinde, baÅŸlarında büyük ablaların olması lazım’ notu bulundu.  Bu notun ardından örgüt içinde ‘ablaların’ seçildiÄŸi tespit edildi.

TUTUKLULARININ ÖRGÜT ÜYELERİNİN AİLELERİNE PARA YARDIMI

DEAÅž’ın cezaevinde bulunun militanlarının ailesine de maddi yardım  da bulunduÄŸu tespit edildi. Örgüte ait notlarda 28 Haziran 2016’da Atatürk Havalimanına yönelik gerçekleÅŸtirilen saldırı sonrası tutuklanan H.D. isimli şüphelinin ailesine para verildiÄŸi de bu notlarda yer aldı. Ayrıca tutuklanan ya da öldürülen örgüt militanlarının çocuklarının da eÄŸitim masraflarının karşılandığı belgelerde ortaya çıkarıldı.

AİLELERİN İHTİYAÇLARINI GİDERELİM

DEAÅž’ın örgüt militanlarının ailesi ile de yakından ilgilendiÄŸi ortaya çıktı. Notlarda, “Ailelerin hal ve hatırı düzenli olarak eÅŸlerimiz tarafından sorulmasına özen gösterelim. Gerekli ihtiyaçları varsa mutlaka gidermeye çalışalım” ÅŸeklinde talimatlar yazıldığı belirlendi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.