Sosyal Medya

Güncel

Brexit sonrası Türkiye-İngiltere ilişkileri - Ceren Kenar

Türkiye-İngiltere ilişkilerinin Brexit sonrası hem ekonomik hem de siyasi açıdan güçlenmesi sürpriz olmaz. Fransa ve Almanya'nın aksine, İngiltere tarihsel olarak Türkiye'nin AB üyeliğine hep sıcak baktı. Bunda elbette İngiltere'nin bu iki ülkenin AB üzerindeki hegemonyasını kırma isteği önemli bir rol oynuyordu. Şimdi, AB'den çıkma kararı ile Türkiye, İngiltere için alternatif müttefiklerden biri hâline gelmiş durumda. Türkiye-İngiltere ilişkilerinin önünde Brexit sonrası önemli bir fırsat var. Bu iki ülkenin Suriye ve Irak politikaları hâlihazırda benzer kaygıları paylaşıyordu. Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki pozisyonuna İngiltere'nin bakışı, Obama yönetimi altındaki ABD siyasetinden çok daha yakındı.



Londra'da Brexit şoku atlatılmış gibi. Birleşik Krallığın AB'den çıkması ile sonuçlanan referandum sonrası oluşan belirsizlik, yerini bundan sonraya dair planlara bırakmış durumda.
Malum, İngiltere eski Başbakanı David Cameron referandum kararını vermiş ancak kendisi İngiltere'nin AB'de kalması yönünde bir kampanya yapmıştı. Referandumdan ise tam aksi bir sonuç çıkması Cameron'ın siyasi kariyerinin sonu oldu. Cameron'ın istifası ile boşalan koltuğa ise Theresa May oturdu.
May'i bekleyen en önemli mesele Brexit ile Kıta Avrupası'nda izole olan BirleÅŸik Krallığa yeni müttefikler ve dış politika fırsatları oluÅŸturmak. Yakın zamanda Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleÅŸtiren May, BirleÅŸik Krallığın Türkiye ile iliÅŸkilerini güçlendirmek amacında olduÄŸunu deklare etti. 
Türkiye-İngiltere ilişkilerinin Brexit sonrası hem ekonomik hem de siyasi açıdan güçlenmesi sürpriz olmaz. Fransa ve Almanya'nın aksine, İngiltere tarihsel olarak Türkiye'nin AB üyeliğine hep sıcak baktı. Bunda elbette İngiltere'nin bu iki ülkenin AB üzerindeki hegemonyasını kırma isteği önemli bir rol oynuyordu. Şimdi, AB'den çıkma kararı ile Türkiye, İngiltere için alternatif müttefiklerden biri hâline gelmiş durumda.
Türkiye-İngiltere ilişkilerinin önünde Brexit sonrası önemli bir fırsat var. Bu iki ülkenin Suriye ve Irak politikaları hâlihazırda benzer kaygıları paylaşıyordu. Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki pozisyonuna İngiltere'nin bakışı, Obama yönetimi altındaki ABD siyasetinden çok daha yakındı.
Ancak yine de iki ülke siyaseti arasında bazı fikir ayrılıkları da mevcut.
İngiltere, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin meşru ve seçilmiş hükûmetine destek açıklaması yaptı. Hatta bu anlamda Batı bloku içinde en net ve çabuk tepkiyi İngiltere'nin verdiğini söylemek mümkün.
Ancak buna rağmen FETÖ'nün para kaynaklarından biri olan Akın İpek, İngiltere'de ikamet ediyor ve burada iş yapmasına izin veriliyor.
Türkiye ve İngiltere ilişkilerine dair bir başka husus ise PKK meselesi. İktidarda olan Muhafazakâr Parti'nin PKK konusundaki tavrı, Obama yönetiminden çok daha iyi. Ancak PKK'nın özellikle muhalif İşçi Partisi içinde örgütlendiği sır değil. Yakın zamanda Times gazetesi İşçi Partisi vekillerinin PKK ile lobi ilişkisi içinde olduğuna dair mühim bir haber yayınladı.
Tüm bunlara rağmen, iki ülkenin Kıta Avrupası ile soğuyan ilişkileri, ikili ilişkilerin güçlenmesi yönünde bir fırsat oluşturuyor. İngiltere Brexit sonrası dünya arenasında etkisini yeniden kurmanın planlarını yaparken, Türkiye de benzer şekilde alternatif müttefikler arıyor...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.