Sosyal Medya

Coğrafyamız

"Emanet artık sizin elinizde"

Hepsi Filistinliyim diyor... Ancak her biri farklı ülkeden gelmiş ve her biri farklı bir hikaye. İstanbul’da gerçekleşen ‘Diasporadaki Filistinlilerin Halk Konferansı’nda katılımcılar çok renkliydi. Kimi yaşlı, kimi genç . Ancak hepsinden aynı şeyi duyduk: Vatan özlemi. En etkili konuşmalardan birini yapan 84 yaşındaki Ebu Dayya, geride bıraktıkları tarlaların tapu belgelerini torununa verdi ve konuşmasını ‘Emanet artık sizin elinizde’ diyerek bitirdi.



Cumartesi ve Pazar günlerinde Ä°stanbul’da düzenlenen 'Diasporadaki Filistinlilerin Halk Konferansı'na dünyanın dört bir yanından gelen Filistinliler katıldı. Çocuk, yaÅŸlı, kadın, erkek her türlü insan görmek mümkün. Arapça konuÅŸan ve konuÅŸamayan Filistinliler de vardı. Hepsini birleÅŸtiren tek bir ÅŸey vardı: Vatan özlemi.


[Fotoğraf: Al Jazeera Türk - Ola Karakurt]

                              Kürsüdeki konuÅŸmacılar duygularını, dileklerini ve fikirlerini paylaÅŸtı. Ancak en etkili konuÅŸmalardan birini 84 yaşındaki Muhammed Ahmed Ebu Dayya yaptı. 20 yaşındaki torununun yardımıyla sahneye çıkan Ebu Dayya, 15 yaşına kadar yaÅŸadığı köyündeki anılarını anlattı. Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nin konferans salonunda toplanan binlerce Filistinli, yaÅŸlı amcanın anılarını ilgi ile dinledi ve duygulandı.

 


84 yaşındaki Filistinli Muhammed Ebu Dayya ve yanında 20 yaşında olan torunu İzzeddin.
 
[[Fotoğraf: Al Jazeera Türk - Ola Karakurt]]

                                                                         Köyün okulundaki derslerini anlatan Ebu Dayya, öğretmenleriyle nasıl çeÅŸit çeÅŸit bitki ve aÄŸaç ektikleriyle ilgili hatıralarını paylaÅŸtı. Bir gün köylerine binlerce sığınmacı geldiÄŸini ve o zaman baÅŸlayan Ä°srail bombardımanı nedeniyle kendilerinin de evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi:

"Göç ettiÄŸimiz günü size anlatmak istiyorum. Yafa, Bir Sebii ve birçok bölgeden gelen binlerce Filistinli sığınmacının köyümüze geliÅŸiyle ÅŸaÅŸkındık. Tam o sırada havadan, karadan ve denizden gelen bombardıman altında kaldık. Bir bomba 23 sivili birden öldürdü. Tamamı yok olan aileleri de hatırlıyorum. Bu duruma karşı biz de köyden kaçtık. Gazze’ye sığındık birkaç gün sonra evlerimize geri döneceÄŸimizi zannediyorduk ama evimizi bir daha asla göremedik."

Ä°zleyicilerine geride bıraktıkları tarlaların tapu belgelerini de gösteren yaÅŸlı amca yanında duran torununa verdi ve konuÅŸmasını ‘Emanet artık sizin elinizde’ diyerek bitirdi.

 


[FotoÄŸfar:Al Jazeera-Ola Karakurt]

                                Daha sonra konuÅŸtuÄŸumuz Ebu Dayya, Kuveyt’ten geldiÄŸini söyledi. Ä°ki buçuk yıldan beri yüz yüze görüşemediÄŸi torunu ise bu konferansa katılmak için Ä°ngiltere’den geldi.

Ancak daha da uzak ülkelerden gelenler de vardı. Gabriel Cisnero Abedrabbo bunlardan biri. Konferansa katılmak için Latin Amerika’dan geldi.

Dedesinin 1947’da Ekvador’a bir Türk pasaportla göç ettiÄŸini anlatan Abedrabbo, köklerinin Filistin’in Beyt Cala bölgesine dayandığını ifade ediyor. 3 çocuk babası 44 yaşındaki Abedrabbo, sadece Ä°spanyolca konuÅŸtuÄŸunu ve Arapça bilmediÄŸini anlatırken üzüntüsünü dile getiriyor. Heyecanla telefonundan çeviri uygulamaları yardımıyla Filistin ile ilgili yazdığı Arapça ÅŸiiri gösteriyor.

 


Filistin kökenli Gabriel Abedrabbo, Arapça bilmediği için Ekvador'dan çevirmenini de yanına getirmiş.
 
[[Fotoğraf: Al Jazeera Türk - Ola Karakurt]]

                                                                        Önce Filistinli olduÄŸunu bilmediÄŸini ifade eden Abedrabbo, köklerini keÅŸfediÅŸ hikayesini ÅŸu sözlerle anlatıyor:

"Ben küçükken Lübnanlı olduğumu zannediyordum. O zamandan beri Filistin davasına sempati duyuyordum. Ancak 20 yaşıma geldiğimde Filistinli olduğumu keşfettim. Bir insan kimliğini, dilini, kültürünü kaybedince eksik hissediyor. Ben bugün Filistinli kimliğimi bulmak için buradayım"

Abedrabbo, tüm Filistinlilerin ülkelerine geri dönme özgürlüğüne sahip olması gerektiğini savunuyor:

"Ben Filistinlilerin haklarını savunmak için bugün buradayım. Tüm insanlar gibi onların da bir ülkelerinin olması gerekiyor. Tüm Filistinliler ülkelerine geri dönme hakkına sahip olmalı."

Razan Zueyteri ise Ãœrdün’de yaÅŸayan bir Filistinli kadın; ziraat mühendisi. KimliÄŸini mesleÄŸiyle buluÅŸturmayı tercih etti. Filistin’de Ä°srail iÅŸgal yönetiminin zorla söktüğü Filistinlilerin aÄŸaçlarının yerine yeni aÄŸaç diken bir yardım kuruluÅŸunu kurdu.

 


Ürdün'den gelen Filistinli Razan Zueyteri, İsrail'in söktüğü ağaçların yerine yeni ağaç diktiriyor.
 
[[Fotoğraf: Al Jazeera Türk - Ola Karakurt]]

                                                                   Zueyteri bu amaçla baÅŸlattığı ‘Bir Milyon AÄŸaç’ projesinin hedefinin iki buçuk katını, yani iki buçuk milyon aÄŸaç dikmiÅŸ olduklarını grururla anlatıyor.

Zueyteri’nin hemen yanında oturan bir baÅŸka Filistinli olan Naila Vairi ise Bahreyn’den gelmiÅŸ.

Kendisinin Filistin tarihi konusunda uzman bir doktor olduÄŸunu ve yıllardır üniversitede hocalık yaptığını anlatan Vairi, ÅŸimdilik emekli olduÄŸunu, "Kudüs’u Korumak için Kadınlar Örgütü" adında bir kuruluÅŸa baÅŸkanlık yaptığını ifade ediyor.

 


Bahreyn'den gelen Filistinli Naila Vairi Kudüs'teki okullara ve kültür derneklerine yardım alanında çalışıyor.
 
[[Fotoğraf: Al Jazeera Türk - Ola Karakurt]]

"Bugün neden buradasınız?" sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

"Bizim örgütümüz, Kudüs’teki Filistinlilerin okullarına ve kültür derneklerine destek vermek alanında çalışıyor. Özellikle çocuklara ve kadınlara önem veriyoruz. Bugün diÄŸer Filistinlilerle hep beraber bir arada olmak için geldim. Geri dönüş hakkımız ve ülkemizin kurtuluÅŸu için buradayım."

Hamza Abbas Mansur, 73 yaşında. Ãœrdün’den gelen bir katılımcı ve daha önce oradaki parlamentoda 3 dönem milletvekilliÄŸini yapmıştı. Åžimdi ise emekli ancak hâlâ davasına duyarlılığını kaybetmedi.

 

Konferansı çok olumlu, tüm konuşmacıları da samimi bulduğunu ifade eden Mansur, konferansın başarısının devamını şu sözlerle diliyor:

"Konferansın genel sekreterliÄŸi, buraya gelip katılan tüm Filistinlilerin emeklerini birleÅŸtirmek için gece gündüz çalışmalı. Yaklaşık bir yıl sürecek hazırlık döneminde ortak bir ulusal proje ortaya koymalı. Filistin Yönetimi’ndeki bazı güçlü figürler baskı uyguluyor. Filistin halkının teslim olmasını ve beyaz bayrağı kaldırmasını istiyor. Ancak biz buradan Filistin’deki kardeÅŸlerimize ‘Biz sizinleyiz’ mesajını veriyoruz. Hep beraber tek milletiz."

Mansur, Türkiye’ye teÅŸekkürlerini de sunmayı ihmal etmeden "Türkiye mazimizi geleceÄŸimize baÄŸlayan köprü oldu. Bugün bu konferansı ağırladığı için Türkiye’ye çok minnettarız" ifadelerini kullanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.