Sosyal Medya

Güncel

Hocalı Katliamı kurbanları Ankara'da anıldı

25 yıl önce Ermeni güçlerinin Azerbaycan'ın Hocalı köyünde yaptığı katliamın kurbanları Ankara'daki konferansta anıldı. Konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kafkasya bölgesinin istikrarı için en önemli sorunun Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermenistan tarafından işgal edilmesi olduğunu söyledi.



Ermeni güçlerinin, Azerbaycan’ın Hocalı köyünde 25 yıl önce gerçekleÅŸtirdiÄŸi katliamın kurbanları, Ankara’da düzenlenen konferans ile anıldı. DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Kafkasya bölgesinin istikrarı için en önemli sorunun Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermenistan tarafından iÅŸgal edilmesi olduÄŸunu söyledi. Türk KeneÅŸi ile Ahmet Yesevi Ãœniversitesi, dün JW Marriott Otel’de soykırımın 25. yılı anısına “Hocalı Soykırımı, Ä°nsanlığa Karşı Suçlar ve Terörizm Konferansı” düzenledi.
 
HOCALI'YI UNUTMAYACAÄžIZ
 
Konferansa; TBMM BaÅŸkanvekili Aydın, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Azerbaycan DışiÅŸleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Azerbaycan Milli eÄŸitim Bakanı Mikail Cabbarov katıldı. ÇavuÅŸoÄŸlu, yaptığı konuÅŸmada, “Özellikle Kafkasya bölgesinin istikrarı için en önemli sorun, bugün Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermenistan tarafından iÅŸgal edilmesidir. Aynı ÅŸekilde yıllardır tüm uluslararası kurumların, özellikle de Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’ın (AGÄ°T), AGÄ°T üçlüsünün ve üçlüye üye devletlerin maalesef çözmekte çekimser kaldığı, tereddüt ettiÄŸi, hatta uzamasında fayda gördüğü KarabaÄŸ sorunudur” dedi. Hocalı Katliamı’nın insanlık suçu olduÄŸunu dikkati çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, Hocalı’yı hiç bir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurguladı.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Hocalı Katliamı’nı tüm dünyaya anlatmaya devam edeceklerini belirterek, ÅŸunları söyledi: “Ermenistan gerçeklerle yüzleÅŸmek istemiyor. Ama Hocalı Katliamı bir gerçektir. 21. yüzyılda 25 sene önce tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleÅŸmiÅŸtir. Esasen Hocalı Katliamını yapanların o günkü komutanının bunu izah etmesi ve savunması da ibretliktir. Diyor ki, ‘Ermenilerin, sivillere, kadınlara, çocuklara dokunmayacağına inananlar Hocalı’da ne yapabileceÄŸimizi görmüşlerdir’. Böyle bir vahÅŸet, bu kadar insanlık dışı söylemlerle savunabilir. O kiÅŸi maalesef bugün o ülkeyi yönetiyor. Maalesef Ermenilerin insanlık anlayışı budur. Özelikle bugün Ermenistan’ı yönetenlerin.”
 
KARA GÃœN: 25 ÅžUBAT
 
Azerbaycan DışiÅŸleri Bakanı Elmar Memmedyarov da 25-26 Åžubat 1992’de Ermeni silahlı güçleri, çeteleri ve terör gruplarının, Sovyetler BirliÄŸi ordusunun da katılımıyla 613 kiÅŸiyi katlederek benzeri görülmemiÅŸ bir kıyım yaptığını anımsatarak, bu katliamın Ermenistan’ın Azerbaycan halkına karşı uyguladığı iÅŸgal, etnik temizlik ve soykırım politikasının bir parçası olduÄŸunu söyledi. Memmedyarov, cinayetlerin, uluslararası toplumun dikkatine sunulması, suçluların cezalandırılması çaÄŸrısı yaptı.  
 
EMPATÄ° KURULMALI
 
TBMM BaÅŸkanvekili Ahmet Aydın da, Azerbaycan’ın Hocalı köyünde 1992 yılında katliam yaÅŸandığını belirterek, “Bugün insanlığa düşen görev, yakın tarihimizde meydana gelen katliamı görmek, empati kurmak bu ve benzeri katliamların önüne geçmektir” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.