Sosyal Medya

Güncel

FETÖ'nün üniversitesi, Çiğli Hava Üssün'ne karargah kurmuş

İzmir'deki FETÖ soruşturması kapsamında, kapatılan Gediz Üniversitesi'nin 'imamı' olduğu iddiasıyla tutuklanan Yaşar Narı ile üniversitenin eski müdürü Atilla Ediz hakkında hazırlanan iddianame, okulun faaliyetlerini deşifre etti. Gizli tanık ifadeleri üniversite müdürünün adeta Çiğli Hava Üssü'ne paralel 'karargah' kurduğunu ortaya çıkardı.



İzmir'deki FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, darbe girişiminin ardından kapatılan Gediz Üniversitesi'nin 'imamı' olduğu iddia edilen tutuklu sanıklar Yaşar Narı ile üniversitenin eski Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Atilla Ediz hakkında hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle, yeni ayrıntılar ortaya çıktı. FETÖ üyelerince dini duygular ve iyi niyet suistimal edilerek ele geçirilen, hayırsever Hatice Bahriye Yağcı'ya ait 80 milyon lira değerindeki arsanın bağış protokolünün, örgütün Ege Bölgesi imamı olduğu belirtilen avukat Bekir Baz tarafından hazırlandığı belirtildi.
 
TANIK Ä°FADELERÄ°
 
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından, FETÖ/PDY'nin, geçen 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından kapatılan Gediz Üniversitesi'ndeki yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Savcı Yılmaz, yargılamanın daha hızlı yapılabilmesi için soruşturma dosyalarını ayırdığı, örgütün Gediz Üniversitesi imamı olduğu iddia edilen Yaşar Narı ile üniversitenin eski Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Atilla Ediz hakkında 'Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla 22.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
 
İddianamede, örgütün Gediz Üniversitesi ile ilgili faaliyetleri ve kimlerle bağlantılı oldukları konularındaki tanık ifadeleri de yer aldı.
 
"44 DÖNÜM ARSA"
 
Savcı Yılmaz iddianamede, tanık olarak bilgisine başvurulan AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Adnan Yılmaz'ın, hayırsever Hatice Bahriye Yağcı'nın 44 dönümlük arsasının Gediz Üniversitesi'ne bağışlanmasıyla ilgili ifadesine yer verdi. İfadesinde Hatice Bahriye Yağcı'nın dindar bir insan olduğunu, ailesinden kendisine hatırı sayılır bir malvarlığı kaldığını, ailesinden kimsenin hayatta olmadığını, aile dostu olmasından dolayı da mal varlıkları ile ilgili kendisi ile görüşmeler yaptığını anlatan Adnan Yılmaz, "Hatice hanım mallarının gerek cami, gerek okul gerekse de diğer hayır işlerinde kullanmasını istedi. Hatice hanım bana Çiğli'de 44 dönümlük tarla, Bostanlı'da bir daire, Foça'da bir yazlık daire, Basmane de bir daire, Çiğli Maltepe'de irili ufaklı arsalar, Balatçık'ta 3 tane tarla, Çiğli Merkez'de 4 bin metrekare arsasının olduğunu söyledi. Ölen kardeşi Aydoğan Yağcı'nın, Çiğli Egekent çıkışındaki merkezde bulunan anayol ile tren yolu arasındaki 44 dönümlük arazinin satılarak hastane yapılmasını ya da burasının hastane için bağış yapılmasını vasiyet ettiğini, kardeşinin vasiyetini yerine getirmek istediğini söyledi. Bu görüşmemiz 2009 yılının Aralık ayındaydı. 2009 itibariyle 80 milyon TL değerindeki bu büyük arazinin bir üniversiteye devredilmesi ve bu şekilde üniversite kanalıyla bir hastanenin kurulması fikrini Hatice hanıma ben verdim. Hatice hanımın da sıcak bakmasıyla üniversite arayışına geçtim. 4 bin metrekarelik arsanın değeri de aynı dönemde 20 milyon TL idi.
 
BÄ°LGÄ° TOPLAMAYA BAÅžLADIM
 
Buranın da hükümet konağı yapılması için Kaymakamlık ile görüştük ve Hatice hanımın bilgisi dahilinde burayı bedelsiz olarak Milli Emlak'a devrettik. Balatçık'ta 3 tane tarlayı Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağış yapmak istedik, ancak Milli Eğitim Müdürlüğü yerleri beğenmedi ve tarlaların bulunduğu arsayı almak istemedi. Bunun üzerine Maltepe'de ve Balatçık'taki yerleri ben hisse karşılığında aldım. Bu hisseler karşılığında Hatice Bahriye Yağcı Camisi'ni ve Aydoğan Yağcı Bilim ve Sanat Merkezi'ni, Mehpare Yağcı Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni bitirdim. Şu an halen bu yerler faaldir. Çiğli'de 44 dönümlük tarlanın bağışlanması amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve Gediz Üniversiteleri hakkında bilgi toplamaya başladım. Bu şekilde bir arayışımı öğrenen bazı vakıflar benimle irtibata geçmeye çalıştı. Bu vakıfların isimlerini şu an hatırlayamıyorum. Üniversiteler hakkında topladığım bilgilerden yola çıkarak en muhafazakar yapıya sahip olan Gediz Üniversitesi'ni diğer üniversitelerden ayırdım. Bu seçimi yapmamda aslında üniversitenin kurucularından Abdullah Kavuk da çok etkili bir rol oynadı. Abdullah Kavuk'u 25 yıldan fazla süredir tanırım ve geçmişte 2004 yılından beri ticari ilişkilerimiz vardır. Abdullah Kavuk, Fethullah Gülen cemaatine sempati duyan biriydi. Kızım da zaten Gediz Üniversitesi'nin ilk mezunlarındandı" dedi.
 
"SÖZLEŞMEYİ BEKİR BAZ YAPTI"
 
İnançlı ve muhafazakar insanların, vekil ve bürokratların çocuklarının burada okumasından dolayı Hatice Bahriye Yağcı'da bir güven oluştuğunu, bu üniversitenin kurucularından olan Abdullah Kavuk'a da kendisinden dolayı güvendiğini anlatan Yılmaz, "Gediz Üniversitesi'nin Fethullah Gülen cemaatine ait olması ve cemaatin o dönemde güvenilir bir yapı olması dolayısıyla Hatice hanımda, bağış işleminde herhangi bir tereddüt olmadı. Hatice hanım Gediz Üniversitesi'nin rektörünü, Abdullah Kavuk'u tanımak istediğini ve yerinde görmek istediğini söyledi. Ardından vali bey ile görüşerek bağışı gerçekleştirebileceğini bana söyledi. Bunun üzerine biz protokol işlemlerine başladık. Protokole ilişkin Hatice hanım ile birlikte düşünce ve fikirlerimizi Abdullah Kavuk'a ilettik. Mevcut olan protokolü kendi avukatlarımıza gösterip bazı yerlerinde değişiklik yaparak kabul ettik. Protokolün en önemli şartı bu arazinin kesinlikle hastane yapılması şartıyla bağış yapılmasıydı. Protokolün, adını sonradan öğrendiğimiz avukat Bekir Baz tarafından yapıldığını öğrendik. Bağış ve kabul sözleşmesini Avukat Bekir Baz hazırlamıştır" diye konuştu.
 
ÖRGÜTÜN EGE İMAMI OLDUĞUNU SONRA ÖĞRENDİM
 
Bekir Baz'ın FETÖ/PDY'nin Ege Bölgesi imamı olduğunu daha sonra basından öğrendiklerini anlatan Yılmaz şunları söyledi:
 
"SözleÅŸmenin ÅŸartlarını Hatice Hanım ile birlikte okuyup deÄŸerlendirerek bir avukat ile de görüşerek kabul ettik, ancak bize uyan ya da uymayan ufak tefek deÄŸiÅŸtirmeleri yaptık ve geri gönderdik. Bu ÅŸekilde sözleÅŸme karşı tarafça kabul oldu. Devir iÅŸlemi bu ÅŸekilde bedelsiz olarak tamamlandı. Ancak imar sorunu bir türlü çözülmedi. Bundan dolayı 2014 yılında  noterden ihtarname çekildi. Biz de sözleÅŸmenin bitim tarihi olan 19 Ocak 2015 gününün ertesi günü, Gediz Ãœniversitesi'ni mahkemeye verdik ve tapu iptal davası açtık. Bu davayı açmamızın en büyük sebepleri, arazinin Gediz Ãœniversitesi tarafından sahiplenilmemesi ve içerisine lunapark yapılmış olmasıdır. Arsaya çocuk parkı yapılması ve üniversite alanının da geliÅŸigüzel kullanılan otoparka dönüşmesi, Hatice hanımın komÅŸularından ve giden gelenlerden duyduÄŸu 'Senin bu yeri cemaat satacakmış ve bu yerin hayra gittiÄŸini sen göremeyeceksin' söylemleridir. Bu söylemler ve arazi üzerinde yapılan bu tasarruflarla Hatice hanım kendisinin dini duyguları vasıta kılınarak kandırıldığını düşündü. Hatice teyze, bana 'Ben bu araziyi televizyonlarda izlediÄŸim paralel yapı ve cemaatin hizmetinde kullanılması için vermedim. Benim böyle bir arsam yok. Mahkeme kapılarında arazimin hakkını aramak zorunda deÄŸilim. Yarın Abdullah'a da bunları söyleyeceÄŸim bu yerimi bu ÅŸekilde istiyorum. Bundan sonra da onların yapacağı hiçbir ÅŸeyi istemiyorum' dedi. Gediz Ãœniversitesine o dönemde güvenilirliÄŸi ile bilinen Gülen cemaatine baÄŸlı olmalarından dolayı güvendim arsanın devir iÅŸlemlerini takip ettim. Bu üniversitenin seçilmesinde en önemli kriter muhafazakar olmasıydı. Söylemleri beni çok büyük bir üzüntüye ve vicdanen sıkıntıya soktu. Cemaat olduklarından dolayı dindarlığına ve bundan dolayı güvenilirliÄŸine ikna olduÄŸumuz Abdullah Kavuk ve Gediz Ãœniversitesi, hayra vakfedilmesi gereken bir arsayı boÅŸ yere bunca zaman iÅŸgal etmiÅŸler ve taahhütlerini yerine getirmemiÅŸlerdir."
 
Tutuklu sanıklar Yaşar Narı ile Atilla Ediz, önümüzdeki ay, İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
 
Ä°zmir'deki FETÖ/PDY soruÅŸturması kapsamında, kapatılan Gediz Ãœniversitesi'nin 'imamı' olduÄŸu iddia edilen tutuklu sanıklar YaÅŸar Narı ile üniversitenin eski Sürekli EÄŸitim Merkezi Müdürü Atilla Ediz hakkında hazırlanan iddianame, 'Bulut'  kod adlı gizli tanığın 22 AÄŸustos 2016 tarihinde verdiÄŸi ifade de yer aldı.
 
KUMPAS KURDULAR
 
Gizli tanık 'Bulut' ifadesinde, "Gediz Üniversitesi'ne öğretim üyesi olarak alındığım zaman üniversitenin FETÖ/PDY bağlantılı olduğunu anlamamıştım. Muhafazakar, dindar olarak gördüğüm kişilerin 17 Aralık öncesinde olumlu konuşurken, sonrasında sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hakkında çok olumsuz konuşmaları oldu. Son seçimlerde de HDP'yi destekleme kararlarına şahit oldum. Bu açıklamalar üzerine kendi odama Türk Bayrağı asmam sonrasında, kendilerine biat etmediğimi anladılar ve aleyhimde kumpaslar oluşturmaya başladılar" dedi. Birçok soruşturma açmalarına rağmen bir şey bulamadıklarını söyledi.
 
MADDÄ° ZORLUKLAR
 
Hakkında dava açılan Atilla Ediz'in üniversiteye girdiğinde maddi zorluklar çektiğini, hatta çocuklarının yeterince et yiyememesinden yakındığını anlatan gizli tanık Bulut şöyle devam etti:
 
"Son birkaç yıl içinde aşırı zenginleşmiş, ev değiştirmiş, her iki çocuğunu Yamanlar Koleji'nde okutmaya başlamış, yaşamında 2013 yılından sonra belirgin bir maddi değişiklik olmuştur. Zaman zaman FETÖ/PDY adına herkesten olduğu gibi benden de para istemiştir. Kendim vermemiş olmama rağmen, çevremdeki hocalardan düzenli istediğini görmekteydim. Hatta Atilla Ediz'in sekreteri olan C.T., 2015 yılı içerisinde kendi kurumsal mail adresinden benim kurumsal mail adresime FETÖ/PDY'ye bağış yapmam için bir IBAN numarası göndermişti."
 
HAVA ÜSSÜ İLE YÜKSEK LİSANS ANLAŞMASI
 
Üniversitenin Çankaya semtindeki binasında eksi 1'inci katta örgütün gizli toplantılarının yapıldığı, yine şifreli kartla girilebilen, örgüt elemanlarına tahsis edilmiş, giriş kısmında kadınlara ve erkeklere ayrı mescidlerin bulunduğu da anlatan gizli tanık Bulut, "Ancak burası da Yükseköğretim Kurumu tarafından yapılan denetlemeden sonra hemen yıkılarak kaldırıldı. Geçtiğimiz yıl İzmir Çiğli Hava Üssü ile mühendislik alanında yüksek lisans anlaşması yapılacağını Atilla Ediz söyledi. Ben de bunun mümkün olmadığını, üniversitemizin adının FETÖ'cü diye geçtiğini, yüksek lisans anlaşması yapmayı askerlerin asla düşünmeyeceklerini söyledim.
 
ASKERLERE KARARGAH
 
Fakat kendisi bana Çiğli Hava Üssü ile arasının iyi olduğunu, kendisinin bunu halledebileceğini söyleyince, duruma şaşırmıştım. Babasının önceden Çiğli Hava Üssü'nde havacı pilot olduğunu, bu nedenle oradaki iç ilişkileri iyi bildiğini beyan etti. Hatta zaman zaman kendisinin ve ailesinin oturdukları evi haber geldiği zaman boşalttıklarını, askerlere karargah gibi evlerini kullandırdıklarını, birkaç gece askerlerin kaldığını, onlar gidince tekrar eve döndüklerini söyledi. Yani bir nevi evini örgüte bağlı olan hava üssünde çalışan askeri personelin toplantılarına sunuyordu. Kendisine niçin evini bu askerlere verdiğini sorduğumda, hiçbir zaman cevap alamadım. Ancak ben, 15 Temmuz darbe girişiminde Çiğli Hava Üssü'nden de uçakların havalandığını ve buradaki bazı askerlerin de darbe girişimine destek verdiğini haberlerden duyunca, Atilla Ediz'in bu işin merkezinde ya da koordinesinde olduğunu anladım" dedi.
 
17 ARALIK'TAN SONRA GÄ°ZLÄ° ODAYI YIKTILAR
 
Gediz Üniversitesi'nin Seyrek'teki kampüsünde son yapılan E bloğun en üst katında herkesin giremediği, kartlı sistemle girilen bir oda bulunduğunu, FETÖ/PDY üyelerinin toplantılarını bu özel odada yaptıklarını bildiğini, Ediz'in namaz kılmak için kendisinin de odaya gidebileceğini söylediğini anlatan gizli tanık Bulut, "Her öğretim görevlisi ve öğrencinin giremediği, sadece şifreli kartla girilebilen E bloktaki son katta, örgüt elebaşı Fethullah Gülen'in propagandasının yapıldığı, sohbetlerin düzenlendiği, şifreli kartla girilen bir yapı oluşturuldu. 17 Aralık sürecinden sonra E Blok en üst kattaki kartlı sistemle çalışan odanın yıkıldığını gördüm. Burada her gece farklı grupların toplantı yaptıklarını duydum" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.