Sosyal Medya

Güncel

Yıldırım: Türkiye tarihinde ilk defa darbelere cevabı veren parti AK Parti olmuştur

Başbakan Binali Yıldırım Ankara Arena'da AK Parti'nin referandum kampanyasını başlatması nedeniyle yapılan etkinlikte konuştu. Yıldırım, teker teker anayasa değişikliğindeki maddeleri yorumladı.



Bize kavga, ötekileştirmek yakışmaz. Her karara saygımız var. Yaftalayarak yürümeyeceğiz.
Bürokratlar kendi aralarında seçince yargı bağımsız, tarafsız oluyor, milletin seçtiği Meclis seçince yargı taraflı oluyor. Ey Kılıçdaroğlu, temsil ettiğin milli iradeyi, siyaseti bu kadar küçümseme. Meclisi bu kadar aşağılama. Bu Meclis ki Gazi Meclis'tir, 15 Temmuz'da aslanlar gibi bombalara karşı koyan Meclistir. İstiklalimizin, istikbalimizin, Türkiye'nin kurulduğu Meclistir.
 
Sıkıyönetim tarih oluyor. Mevcut sistemde OHAL ilan ediyorsunuz ve KHK'lar çıkarıyorsunuz ama onlarla ilgili açıklayıcı bir hüküm yok. Boşluk var bu kalkıyor. OHAL ilan edebilirsiniz ancak aldığınız kararları Meclis'e göndereceksiniz. 3 ayda Meclis onaylamazsa yürürlükten kalkıyor.
Muhalefet 11. maddeye takılmış. Cumhurbaşkanı Meclis'i feshediyor. Meclisi feshetme yok. Külliyen yok. Meclis'i yenileme hakkı hem Cumhurbaşkanı'nda hem de Meclis'te olacak. Durup dururken niye Meclis'i yenileme kararı alsın. Geçmişteki anlaşmazlıkları hatırlayın. O anlaşmazlıkların ülkeye ne büyük bedeller ödettiğini biliyoruz. 2001 krizinde Türkiye bir gecede yüzde yüz fakirleştiğini unutmuyoruz.
 
Yağma yok. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa darbelere,dayatmalara cevap veren parti AK Parti olmuştur.
 
Şimdi ne yapıyoruz? Yetkiler var ama sorumluluk da var. Biraz daha yetki veriyoruz. Başbakanın yetkilerini de Cumhurbaşkanına veriyoruz. Bakanlar Kurulu kararı yerine cumhurbaşkanlığı kararnamesi getiriyoruz.
 
 1982 anayasası yazılırken paÅŸalar cumhurbaÅŸkanları için baÅŸkanlık sisteminin yetkilerini yazdırmış. Ä°ÅŸ orada bozuluyor.  1982 anayasasında yetki var sorumluluk yok.
 
Meclis etkisiz hale geliyor. Hükümete güvenoyu kalkıyor.' Ama neden kalkıyor? Çünkü millet doğrudan karar verecek.
Seçim süresi 4 yıl, bunu 5'e çıkarıyoruz. 2 sandık kurulacak. Birinde cumhurbaşkanı, birinde milletvekilleri seçilecek.
3. maddede milletvekili yaşını 18'e düşürüyoruz Buna da karşı çıkıyorlar.Seçen mutlaka seçilir.
 
Seçmen sayısı 2 katına çıktı ama 50 milletvekili arttırıyoruz. Seçmen sayısı başına düşen milletvekili adedi en düşük ülkeyiz.
İlk madde yargı bağımsız ve tarafsızdır diyoruz Bunun nesi yanlış? CHP yargı tarafsız olsun demiyor muydu?
CHP darbe anayasasının arkasına saklanıp hayır diyor. Başarılı olamayacaklar.
 
CHP DARBE ANAYASASININ ARKASINA SAKLANIP 'HAYIR' DÄ°YOR
 
Bugün halk oylamasına götürdüğümüz anayasa değişikliği, 2007'de başlayan işin eksiklerinin tamamlanmasıdır. Esasında cumhurbaşkanlığı sisteminin 2007'de önemli adımı atılmıştır. Bu değişiklikle, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini de anayasaya, değiştirerek işlemiş oluyoruz.
2007'de Cumhurbaşkanı seçeceğiz. Ana muhalefet 367 icadı çıkardı. İş kilitlendi. Kriz zirveye ulaştı. Seçim kararı aldık Millet bize % 47 destek verdi.
 
Bu değişiklikle 7,5 milyon gencimize siyasete girmenin imkanı geliyor, önleri açılıyor. 15 Temmuz'da, 'Bu ülkenin gençleri, memleket meseleleriyle ilgilenmez' diyenlere, o gece göğsünü tanklara, toplara, mermilere siper eden bu gençlerin ülkesine, milletine, bayrağına ne kadar sahip olduğunu bütün dünyaya gösterdiniz. Sizin bu yaptığınız karşısında bizim seçilme yaşını 18'e indirmemizin çok da büyük bir iş olmadığını buradan ifade etmek istiyorum.
Bizde zorlama yok, bizde tehdit yok, bizde korku yok ama korkutmak da yok. Bizde kutuplaşma yok, bizde ayrıştırma yok. Biz dilden değil, gönülden 'evet' istiyoruz, kalpten 'evet' istiyoruz.
Bizim siyasetimiz yenilik, deÄŸiÅŸim, reform siyasetidir.
Onların söylemleri karşısında korksaydık, tarih ve millet bizden hesap sorardı.
Gezi provokasyondur dedik, hayır dediler. 17-25 kumpastır dedik, hayır dediler. 15 Temmuz'da daha ilk andan bubir kalkışmadır dedik. Cumhurbaşkanı kahramanca bunların karşısında durdu. Biz onların 'hayır'larına karşı durarak bugünlere geldik.
 
 
 'BÄ°Z ONLARIN 'HAYIR'LARINA KARÅžI DURARAK BUGÃœNLERE GELDÄ°K'
 
Size liderimiz, kurucumuz Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın selamlarını getirdim. Onun emanetine sahip çıkmak için evet diyor muyuz? 
Yarının güçlü Türkiye'sini kurma yolunda bugün bu salonda ilk adımı atıyoruz.
Yenili zordur, reform meşakkatlidir. Ancak yenilik zor diye ona direnenler tarih sahnesinden yok olur. Korkaklar asla zafer anıtı dikemezler. Değişime hayır diyenler ortaya eser koyamazlar, tarih yazamazlar.
Mustafa Kemal Samsun'a çıkarken ona da hayır diyenler vardı. O bunlara aldırış etmedi. Geldi Anadolu'da yeni bir ruh ilan etti.
Onlar millet cumhurbaÅŸkanı seçemez dedi. Biz evet dedik, millet kendi oylarıyla CumhurbaÅŸkanı'nı seçti. 
Yıldırım'ın konuÅŸmasından satır baÅŸları şöyle: 
 
12.29 Başbakan Yıldırım torunu Ecemsu ile birlikte kürsüye geldi.
12.22 Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yurt dışında oldukları için etkinliğe katılamadı.
12.10 Salonda AK Parti'nin kampanya tanıtım filmi gösterildi.
​12.00 Salonda 1 dakikalık saygı duruÅŸunun ardından Ä°stiklal Marşı okundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.