Sosyal Medya

Güncel

NASA, uçak rötarlarını önlemek için harekete geçiyor

Hava şartları veya teknik sorunlar nedeniyle geciken uçuşlar artık tarih oluyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uçak rötarlarını önlemek için harekete geçiyor



Havacılık sektöründe yolcuların da, havayollarının da canını en fazla sıkan husus gecikmeler, rötarlardır. Yönetilmesi oldukça zor bir durum olan rötarların, birbirinden farklı sebepleri olabiliyor. BirçoÄŸuna da çare bulmakta imkânlar dahilinde; ama özellikle hava trafiÄŸi ve meydan yoÄŸunluÄŸu sebebiyle oluÅŸanlar için yapabilecek bir ÅŸey yoktu. Yolcuya zaman kazandıracak, ÅŸirketlerin maliyetini azaltacak, havalimanlarının verimliliÄŸini yukarı çekecek rötarları önleme sistemi üzerinde sona gelinmiÅŸ durumda. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), bünyesinde geliÅŸtirilerek, test edilmeye baÅŸlanan Kokpit Mesafe Yönetim Yazılımı’nın (Flight Deck Interval Management Software - FIM) uçak içerisinde bekleme süreleriyle, rötarları önemli oranda azaltması bekleniyor. GeliÅŸtirilen teknoloji ile uçakların birbiriyle kurduÄŸu iletiÅŸimin güçlenmesi, kalkışlarda mesafenin azalması, iniÅŸ takip mesafesi ile sürelerinin kısaltılması ve hava trafik kontrolörlerinin iÅŸ yükünün azaltılması amaçlanıyor. Ayrıca küresel ölçekte uçaklardan kaynaklanan gürültü seviyesinin düşürülmesi ve motor emisyonları ile gezegenin kirletilmesinin de azaltılmasına katkı sunacak çalışma sebebiyle daha az yakıt tüketimi olacak.
 
UÇAKLARA YAKIT TASARRUFU
 
NASA ve geliştirilen teknolojinin yüklenicisi Honeywell Aerospace, Washington hava sahası üzerinde 3 uçak ile sistemi test etmeye başladı. Geliştirilen yazılım, yer istasyonlarından gelen raporlar doğrultusunda uçaklar arasında güvenli bir mesafe temin ederken, otomatik olarak pilotlara daha yavaş veya daha hızlı olması konusunda direktifler verebilecek. Hava trafik kontrollerinin bu işlemi gözle ve manuel şekilde yapmaları sebebiyle kalkış ve inişlerde güvenlik payları da düşünülerek geniş tampon aralıklar veriliyordu. Yeni sistemle, mesafe duyarlılığı geliştirildiği için uçaklar arasındaki tampon mesafe azaltılabilecek ve aynı süre içinde yönetilen uçak sayısı artacak. Uçakların operasyon süreleri de buna bağlı olarak düşecek. Havayollarının yakıt maliyetlerinde de ciddi bir tasarruf söz konusu olacak.
 
2018’DE HAYATA GEÇEBÄ°LÄ°R
 
Testler sonrasında ise sisteme sertifika alınması için 2017 sonbaharında ABD Federal Havacılık Dairesi FAA’ye baÅŸvurulacak. Herhangi bir aksaklık olmaması durumunda sistem gelecek yıl hizmete girebilir.
 
HABERTÃœRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.