Sosyal Medya

Güncel

Firarları organize etmek için uluslararası kaçakçı şebekesiyle anlaşmışlar

Almanya’da örgütlenen FET֒nün, Türkiye’deki üyeleri için uluslararası kaçakçı şebekesiyle anlaştığı ortaya çıktı. Ulaşılan bilgilere göre, şebekenin Almanya’daki elemanları, verilen isim listelerini Türkiye’deki uzantılarına iletiliyor. Listeleri alan kaçakçılar örgüt üyeleriyle temasa geçip plan yapıyor. Geçtiğimiz hafta yakalanan kumpasçı hakim ve savcılarında aynı yöntemle firar hazırlığı yaptıkları ortaya çıktı.



Edirne polisi, konsolosluk araçlarını kullanarak FETÖ üyelerini yurtdışına kaçıran bir ÅŸebekeye operasyon düzenledi. GeçtiÄŸimiz hafta DışiÅŸleri Bakanlığı’nda memurken ihraç edilen ve hakkındaki yakalama kararının ardından kaçmaya çalışan F.N.Y. ile birlikte 14 şüpheli gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden F.N.Y. ve 8 şüpheli tutuklandı. Çete üyelerinin, Türkiye’de Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler baÅŸta olmak üzere, konsoloslukların kullanmadığı ya da deÄŸiÅŸtirmeyi planladığı diplomatik plakalı araçları satış velaketi alarak Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkarırken kaçakçılık yaptıkları anlaşıldı.
 
Diplomatik araçların sahip olduÄŸu dokunulmaz özelliÄŸi olan yeÅŸil “CC” ve “CD” plakalardan yararlanan ÅŸebekenin, FETÖ’cüleri yurtdışına çıkardığı tespit edildi. Gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri doÄŸrultusunda, örgütün kumpasçı hakim ve savcılarından MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan’ı ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya, Dursun Ali GündoÄŸdu ve Adnan Çimen yakalandı. Operasyonun baÅŸlangıcının ise örgüt üyesi F.N.Y.’nin aynı yöntemle yurtdışına kaçmaya çalışırken Kapıkule Sınır Kapısı’nda yakalanması ile baÅŸladığı öğrenildi. Çetenin yakayı ele verdiÄŸi operasyonda ise konsolosluk aracı kullanmadığı bunun da deÅŸifre olmalarından kaynaklandığı ifade edildi.
 
Operasyon, FETÖ’nün firar organizsyonu yaptığını da ortaya çıkardı. Karar’ın emniyet kaynaklarından çetenin nasıl çalıştığına iliÅŸkin çarpıcı detaylara ulaÅŸtı. Buna göre, 15 Temmuz’dan önce Almanya’da binlerce üyesini toplayan ve yeniden organize olan örgüt, darbe giriÅŸiminden sonra da Türkiye’de hakkında yakalama kararı ya da yurtdışına çıkış yasağı bulunan üyelerini kaçırmak için uluslararası kaçakçı ÅŸebekesi ile anlaÅŸtı. Almanya’da bulunan FETÖ’nün üst düzey yöneticilerinin, kaçırılacaklar listesini ÅŸebekenin ülkedeki uzantılarına verdiÄŸi, isimlerin de Ä°stanbul’a iletildiÄŸi öğrenildi. Çetenin Ä°stanbul’daki ayağı ise sözkonusu isimleri saklayan ya da onlara yardım edenlerle temasa geçerek FETÖ’cüleri ve ailelerini Yunansitan’a kaçırdı.  Ã‡etenin Kapıkule gibi kara hudut kapısı dışında deniz yolu üzerinden de bu yöntemi kullandığından şüpheleniliyor.
 
BERLÄ°N’E 136 SIÄžINMA TALEBÄ°
Almanya İçiÅŸleri Bakanlığı 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından Türkiye’den diplomatik pasaporta sahip 136 kiÅŸinin Almanya’ya iltica baÅŸvurusu yaptığını açıkladı. Açıklamyı sayfalarına taşıyan WDR, NDR ve Sueddeutsche Zeitung basın kuruluÅŸları AÄŸustos 2016- Ocak 2017 arasında diplomatik pasaport taşıyan 136 Türkiye vatandaşının Almanya’ya iltica talebinde bulunduÄŸunu duyurdu. Açıklamada bu 136 kiÅŸiden kaçının diplomat, kaçının diplomatların aile üyelerinden oluÅŸtuÄŸu belirtilmedi.
 
FETÖ’nün darbe giriÅŸiminin ardından Almanya’ya yapılan diplomatik iltica baÅŸvuruları iki ülke arasında gerilime neden olmuÅŸ, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan Almanya BaÅŸbabakanı Angela Merkel ile olan görüşmesinde bu kiÅŸilerin iltica taleplerinin reddedilmesine ve darbeye karıştığından şüphelenilen NATO’da görevli 40 subayın Türkiye’ye iade edilmesini istemiÅŸti. Öteyandan Darbe giriÅŸimi gecesi CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a düzenlenen suikast giriÅŸimine katıldıktan sonra Yunanistan’a kaçtığı belirlenen iki asker daha gözaltına alındı. Atina’daki bir hükümet kaynağının Reuters’a verdiÄŸi bilgiye göre iki askerin geçtiÄŸimiz hafta kuzey Yunanistan’a yasadışı girdikleri şüphesiyle tutuklandıkları açıkladı. Aynı kaynak iki cuntacının 20 Åžubat’ta Atina’dan siyasi sığınma talebinde bulunduÄŸunu da söyledi. Ãœlkeye çakan ve tutuklanan darbeci sayısı 10’a yükseldi.
 
DİPLOMATİK PLAKA AÇIĞINDAN YARARLANIYORLAR
Çetenin konsolosluk araçlarını yasal mevzuatta buldukları bir açık nedeniyle kolayca temin ettikleri belirlendi. Buna göre, yurtdışından getirilen konsolosluk araçları, Türkiye’de satılamıyor. Avrupa’dan getirilen bu lüks araçları satın alacak kiÅŸilerin AB ülkelerinde oturumları gerekiyor. Konsolosluklar da araçları ilan ve ardından vekalet yöntemi ile satıyor.
 
Kaçakçılar bu araçları aldıktan sonra plakasını deÄŸiÅŸtirmeden yurtdışına rahatlıkla çıkarıyorlar ve gümrükte diplomatik plaka nedeniyle sorgulanmıyorlar. FETÖ’ye çalışan kaçakçılık ÅŸebekesine yönelik operasyonda gözaltına alınanlardan 4’ü serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3 kiÅŸi ile FETÖ’den aranan 6 kiÅŸi tutuklandı.
 
KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.