Sosyal Medya

Dünya

İsrail TİKA çalışanını 11 gündür gözaltında tutuyor

Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme süreci devam ederken, Tel Aviv yönetimi 12 Şubat'tan beri gözaltında tuttuğu TİKA Gazze Şeridi'ndeki çalışanı Filistinli Muhammed Murteca'nın avukatıyla görüşmesine izin vermiyor



Türkiye ve Ä°srail arasındaki normalleÅŸme süreci devam ederken, Tel Aviv yönetimi 12 Åžubat'tan beri gözaltında tuttuÄŸu Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı BaÅŸkanlığı'nın (TÄ°KA) Gazze Åžeridi'ndeki çalışanı Filistinli Muhammed Murteca'nın avukatıyla görüşmesine izin vermediÄŸi bildirildi. 

BaÅŸbakanlığa baÄŸlı bir kurum olan TÄ°KA'nın Ankara'daki toplantısına katılmak üzere Ä°srail makamlarından seyahat izni almasına raÄŸmen Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nda gözaltına alınan Murteca, 21 Åžubat Salı günü ilk kez hakim karşısına çıktı. 

Murteca'nın avukatı Halid Zebarka, yaptığı açıklamada, mahkemenin "müvekkili ile görüşme yasağının 28 Åžubat'a kadar devam etmesine, gözaltı süresinin 10 gün uzatılmasına ve bir sonraki duruÅŸmanın 2 Mart'ta görülmesine karar verdiÄŸini" ifade etti. 

"SUÇLAMALARIN DETAYLARINI AÇIKLAMADILAR"

Söz konusu karara itiraz etmeleri üzerine duruşma tarihinin yarına çekildiğini belirten Zebarka, şunları söyledi:

"Muhammed Murteca'ya 'Hamas ile çalışmak, düşman bir örgüte üye olmak, yabancı casuslarla iletişim halinde olmak, devlet güvenliğine zarar vermeyi amaçlayan komplo hazırlamak,' gibi suçlamalar yöneltiliyor ancak bu suçlamaların detaylarını açıklamadılar. Maalesef müvekkilimle görüşmeme izin verilmiyor. Önceki gün yapılan duruşmada mahkeme 28 Şubat'a kadar görüşme yasağının devam etmesine, Murteca'nın gözaltı süresinin 10 gün uzatılmasına ve bir sonraki duruşmanın 2 Mart'ta yapılmasına karar verdi. Bu kararlara yönelik yaptığımız itirazı değerlendirmek için bu sabah yapılan duruşmada ise mahkeme tarihinin yarına çekilmesi kararlaştırıldı."

Zebarka, yarınki duruÅŸmanın Birüsseba ÅŸehrinde yer alan merkez mahkemede gerçekleÅŸeceÄŸini kaydetti. 

YAYIN YASAÄžI DEVAM EDÄ°YOR

Murteca hakkında yayın yapılmasına yönelik yasak 14 Mart'a kadar devam ediyor. Ä°srail'in iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini yürüten birimi COGAT'ın (Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerinin Koordinasyonu Birimi) basın sözcülüğü konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını cevapsız bırakmış ve iç istihbarat birimi Åžin Bet'ten bilgi istenmesini tavsiye etmiÅŸti. Åžin Bet ise AA muhabirinin Murteca ile ilgili sorusunu "yayın yasağı olduÄŸu" gerekçesiyle cevaplamaktan kaçınmıştı. Åžin Bet'ten bir yetkili, "Mahkeme tarafından yayın yasağı getirildiÄŸi için (Murteca'nın) gözaltına alınmasıyla ilgili herhangi bir bilgi veremeyiz." açıklamasında bulunmuÅŸtu. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE BÜYÜKELÇİLİĞİN TEMASLARI SÜRÜYOR

Tel Aviv ve Ankara arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸme sürecine girmesine raÄŸmen Ä°srail'in, baÅŸbakanlığa baÄŸlı bir kurum olan TÄ°KA Ã§alışanı Murteca'yı Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alması dikkati çekiyor. 

Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin ise 11 gündür gözaltında tutulan Murteca'yla ilgili İsrailli yetkililerle temaslarını sürdürdüğü ve gözaltı süreciyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi.

"SUÇLAMALAR ŞAHSA YÖNELİK"

Murtaca'ya yöneltilen suçlamaların ÅŸahsına yönelik olduÄŸu, TÄ°KA'nın çalışmalarıyla baÄŸlantılı bir suçlamada bulunulmadığı öğrenildi.

TÄ°KA koordinatörleri ve yerel personelin katılacağı Ankara'daki yıllık eÄŸitim toplantısına katılmak üzere Ä°srail makamlarından çıkış izini alan Filistin uyruklu Murteca, 12 Åžubat'ta Beyt Hanun Sınır Kapısı'nda Ä°srail güçlerince bir müddet alıkonulduktan sonra gözaltına alınmıştı.

Evli ve 4 çocuk babası Murteca, 2012'den bu yana Gazze'de TÄ°KA için çalışıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.