Güncel
Neden yalan konuÅŸuyorlar? - Markar Esayan
Follow @dusuncemektebi2
CHP ve HDP’lilerin çok kötü bir huyu var. Maalesef gerçeği çok rahat çarpıtabiliyorlar. Sanırım bir tür Baasçı ortak alışkanlık bu. Geçen gece CNNTürk’e çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de “Bu teklif denetim mekanizmalarını ortadan kaldırıyor” diyordu.
KonuÅŸan bir baÅŸka CHP veya HDP’li olsa da fark etmeyecekti. Ya teklifin içeriÄŸine girmeyerek milletin hassas olduÄŸu genel konularda yanıltıcı beyanda bulunacaktı, ya da teklifi deÄŸerlendirirken maddi çarpıtmalara baÅŸvuracaktı.
Bu teklif 18 madde… Bâtıni yorumlara açık olmayan, anlaşılması kolay bir metin. Teklifte ne ilk üç madde ile ilgili bir deÄŸiÅŸiklik var, ne de rejim ve rejimin yapısı ile ilgili bir düzenleme var.
Federasyona yol verecek hiçbir madde olmadığı gibi, üniter yapıyı daha da güçlendiriyor.
Özetleyelim: Askeri yüksek yargı ve sıkıyönetim kaldırılıyor. Vekil sayısı 550’den 600’e çıkıyor. Seçme yaşı 18 olduÄŸu için seçilme yaşı da bununla eÅŸitleniyor. HSYK’da (HSK) atanmışların seçtiÄŸi üyeleri artık TBMM seçerken, CumhurbaÅŸkanı’nın seçtiÄŸi üye sayısı deÄŸiÅŸmiyor. Anayasa Mahkemesi konusunda herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yok. Yürütme CumhurbaÅŸkanlığı yönetim sistemine geçtiÄŸi için bütçeyi yine hükümet hazırlarken, yine TBMM onaylıyor.
Yürütmeyle ilgili düzenlemenin içeriÄŸi ise ÅŸu: Hükümetin artık genel seçimlerden sonra Meclis’in içinden dolaylı ÅŸekilde çıkmasına son verilip, ikinci bir sandıkla milletin doÄŸrudan seçmesi yoluna gidiliyor. Yürütmede çift baÅŸlılık sona ermiÅŸ, rejim bunalımlarının, CumhurbaÅŸkanı/BaÅŸbakan kavgalarının önüne geçilmiÅŸ oluyor.
Ecevit 1977’de, AK Parti 7 Haziran’da yüzde 41 ile hükümet kuramadı, hatırlayınız. Sonrasında olanları da…
Hükümeti Meclis seçmediÄŸi için gensoru ve güvenoyu pratiklerinin sürdürülmesi artık mümkün deÄŸil. Çünkü yasama ve yürütme arasında organik bir baÄŸ kalmıyor ki, kuvvetler ayrılığı tam anlamıyla bu demek…
Güvenoyunu zaten yüzde elli artı bir ile CumhurbaÅŸkanı’nı seçen halk sandıkta veriyor.
Peki Böke’nin dediÄŸi gibi Meclis’in denetleme yetkisi ortadan kalkıyor mu?
Hayır.
TBMM’nin temel ve en güçlü denetleme pratiÄŸi olan kanun yapma tekeli Meclis’in elinde. Ãœstelik kanun yapma pratiÄŸi hükümetten alınıp, milletvekillerine veriliyor.
Şu anda olmayan birçok denetleme mekanizmasına kavuşuyor TBMM.
CumhurbaÅŸkanı’nı yargılama, onu seçime götürme, CumhurbaÅŸkanlığı kararnamelerini kanunla yürürlükten kaldırma, OHAL’i kısaltma veya tamamen sona erdirme, HSK’ya 7 üye atama gibi, birçok yeni ve etkin denetleme imkânına kavuÅŸuyor.
Genel görüşme, Meclis soruşturması, Meclis araştırması, yazılı soru gibi denetleme yetkileri aynen devam ediyor.
“EÄŸer CumhurbaÅŸkanı ile Meclis’te çoÄŸunluk elde eden parti aynı olursa, Meclis’in denetleme yetkisi tek elde toplanır” itirazı ise millet iradesine saygısızlıktır. ABD’de ÅŸu an hem BaÅŸkanlık, hem de Kongre’de çoÄŸunluk Cumhuriyetçilerde deÄŸil mi? Bunu sorgulamak millet iradesini sorgulamaktır. Çünkü her kombinasyon seçimle, millet tarafından oluÅŸturuluyor. (Tabii milleti affedersiniz “böcek” olarak görenler onun iradesine kuÅŸkuyla bakıyorlar.)
Bu sistem siyasette yenilenmenin önünü açıyor. Bir Cumhurbaşkanı çok başarılı olsa dahi, en fazla iki dönem iktidarda kalabiliyor. Cumhurbaşkanı adayı olmak için milletvekilliğinden vazgeçilmek zorunda. Bir genel başkanın seçimi kaybetmesi durumunda görevine devam etmesi artık çok daha zor.
Sanırım CHP’nin asıl korktuÄŸu bu. Artık sadece kurultay kazanmakla genel baÅŸkanlık koltuÄŸuna çakılmak ve darbe gözlemek söz konusu olmayacak. Halkın yüzde elli artı birinin oyunu almak için liderler toplumun tamamını kucaklamak zorundalar. Mezhepçi, ayrılıkçı, marjinal akımların yürütmeyi ele geçirmesi mümkün deÄŸil. Ama bugün mümkün…
Benim bu yazdıklarım içinde teklifte olmayan bir şey yok.
Peki onlar neden yalan konuşmak zorunda kalıyorlar?
- Teklifin tam metnine aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem26/yil01/ss447ek1.pdf
Henüz yorum yapılmamış.