Sosyal Medya

Güncel

Düşük maliyete ısınmaya yeni alternatif: Doğalgazsız kombi

Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iş yerinde üretimini yaptığı kombi sayesinde doğalgaza bağımlılığın azalması hedefleniyor.



WTT adını verdikleri kombinin patenti almak için başvuruda bulunduklarını ve 4-5 ay içinde cihazın patentini alacaklarını aktaran Bülent Çakı, cihazın baca gazı zehirlenme riskini de ortadan kaldırdığını dile getirdi.
 
Çakı, gerçekleÅŸtirdikleri buluÅŸ sayesinde sisteme gönderilen suyun kovalent yapısının deÄŸiÅŸime uÄŸradığını ve burada oluÅŸan reaksiyon sayesinde ısı elde edildiÄŸini kaydetti. Çakı, sistemin çalışma prensibini şöyle anlattı: “ElektriÄŸi, sadece ısıyı dönüştürecek cihazı çalıştırmak için kullanıyoruz. Tek yakıtı bu.
 
Cihaz hiçbir fosil yakıt tüketmeden yeşil enerji ile çalışıyor. Elektriği sadece buradaki motor tüketiyor. Suyu ısıtmak için elektrik kullanmıyoruz. Tüketimle ilgili doğru bir rakam verebilmemiz için stabil bir zemin üzerinde konuşmamız gerekiyor. 100 metrekare yalıtımlı bir evde 400 lira gibi bir doğalgaz tüketirsiniz.
 
Yalıtımsız da ise 650-700 liraya kadar gider. Bu cihazı 50-55 derece gibi yüksek ısıda çalıştırdığınızda, maksimum tüketeceÄŸi elektrik 150 liradır. Kombi normalde doÄŸalgazla çalışıyor ama devir daim pompası da elektrikle çalışıyor ve kış aylarında elektrik faturasına artı bir elektrik maliyeti biniyor. Bu cihaz sayesinde bu maliyet de aylık 150 liralık faturaya dahil olacak.” Çakı, cihazın yurt içi ve yurt dışında deneme çalışmalarının devam ettiÄŸini belirterek, yurt genelinde bayilikler oluÅŸturacaklarını ve vatandaÅŸların kombiyi bu bayilerden alabileceklerini söyledi. Deneme çalışmaları kapsamında geçen hafta Fransa Makedonya’ya cihaz gönderdiklerini ifade eden Çakı, yurt içinde ise  Kayseri, NevÅŸehir, KahramanmaraÅŸ ve Ankara illerine bayilik vereceklerini aktardı.
 
TEK SORUNU SESÄ°
 
Ãœrettikleri cihazın motor sesinden dolayı daha çok kırsal bölgelerde kullanılabileceÄŸini anlatan Çakı, cihazın konutlarda kullanımını yaygınlaÅŸtırmak için daha sessiz çalışan sistemler üzerinde çalışmalarının devam ettiÄŸini söyledi. Çakı, yürüttükleri çalışmalar sayesinde söz konusu cihazın kendi elektriÄŸini üretebilir hale geleceÄŸini belirterek, “Ä°ki yıl sonra bu ürünü geliÅŸtirerek 68 derece ısıya ulaÅŸtığında da bir türbin sayesinde kendi tükettiÄŸi elektriÄŸin iki katını üretecek hale getireceÄŸiz. Böylece yakıt tamamen bedavaya gelecek. Çift yönlü bir sayaç koyarak fazla elektriÄŸi ÅŸebekeye verip elektrik satışından da para kazanılabilecek” diye konuÅŸtu.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.