Sosyal Medya

Güncel

Elif Çakır: Bush dışında Irak işgali kararının altında imzası olan bütün isimler pişman

George W. Bush dışında Irak işgali kararının altında imzası olan bütün isimler pişman. Dönemin CIA Başkanı George Tenet



Åžimdi “kandırıldım” diyen Blair, Chilot Komisyonu’nun raporunda yer alan bilgilere göre, o günlerde “her halükarda” Irak’ı iÅŸgal etmeyi kafaya koyan Bush’a ‘plan’ ve ‘strateji’ konusunda akıl veren, “Saddam’dan kurtulmak harika olur” sevinç çığlıkları atan birisi.
 
Hani, rapordaki konuÅŸmaların seyrine bakılırsa, iki lider telefonda deÄŸil de karşılıklı otursalar ‘çak çak’ yapacaklar neredeyse!
 
Blair, “Bush tarafından o kadar ikna edilmiÅŸ ki, Irak’ı iÅŸgal etmezlerse ‘Irak halkının birbirlerini kitleler halinde öldüreceklerine” inanmış!
 
Blair, Chilot Komisyonu Raporu’nun açıklanmasından kısa bir süre önce çıktığı CNN Internationel’de 2003’te ABD öncülüğündeki Irak iÅŸgalinde yaptıkları hatalardan dolayı, yeterli kanıtlar olmadan Irak’ı iÅŸgal etmede ABD ile iÅŸbirliÄŸine girdiklerinden dolayı Ä°ngiltere halkından açıkça özür dileyip, IŞİD’in yükseliÅŸinde Irak Savaşı’nın büyük katkısının olduÄŸunu da itiraf etti.
 
***
 
Irak iÅŸgali kararının altında imzası bulunan Ä°ngiltere eski DışiÅŸleri Bakanı Jack Straw da piÅŸman. O da ‘kandırıldım’ diyenlerden.
 
Fırsatını bulduÄŸu her platformda ‘hataları için piÅŸman’ olduÄŸunu dile getiriyor.
 
Jack Straw’ın nedameti evvelsi gün Habertürk’ün birinci sayfasındaydı. DediÄŸim gibi Straw piÅŸmanlığını ilk kez dile getirmiyor. Defalarca yaptıklarının hata olduÄŸunu açıkladı. Özür diledi. Straw’dan gelen yeni itiraf ise “aile” itirafı.
 
Aslında Straw “eÅŸi ve Blair arasında” kaldığını açıklarken ‘makam ve vicdanı’ arasında bir siyasetçinin dünyanın neresinde olursa olsun ‘aynı’ olduÄŸunun itirafını yapıyor. Okuyun:
 
“SavaÅŸ kararı almak çok zor bir ÅŸey, büyük sorumluluk. Ben dönemin baÅŸbakanı Tony Blair’e ‘Bunu desteklemiyorum’ dediÄŸimde hükümeti terk etmek zorunda kalabilirdim. Çok zor bir karardı. EÅŸim ve iki çocuÄŸum savaÅŸa karşıydı. Bu konuda çok tartıştık. Ama kamuoyu nezdinde bana sadık davrandılar. Ä°nsanlar hayatlarını kaybettiÄŸi için piÅŸmanım, hatalarım yüzünden piÅŸmanım.”
 
Ne diyelim?
 
KeÅŸke ailesini dinleyebilseymiÅŸ!
 
***
 
Bugün ‘kandırıldık’, ‘yanıltıldık’ diyen Straw da tıpkı Blair gibi o günlerde bir an önce Irak’a girilmesi için heyecan duyan isimlerden. O kadar ki Ä°ngiltere’nin “Irak’a girmemiz için BM tarafından yeni karar çıkmasına gerek yok” resti çeken, dahası Avrupa BirliÄŸi ülkelerini ABD’nin yanında yer alması için ikna etmeye çalışan bir isim.
 
Ama bugün pişman!
 
***
 
ABD’nin Irak’ı iÅŸgali döneminde ABD DışiÅŸleri Bakanı olan Colin Powell da piÅŸman. Powell, o dönemde Güvenlik Konseyi’nde “Saddam’ın elinde kitle imha silahlarının” olduÄŸuna dair bir sunum yapan isim. Sonrasında ‘eline tutuÅŸturulan belgelerin’ sahte olduÄŸu ortaya çıktı. Ama iÅŸ iÅŸten geçmiÅŸti.
 
Powell, “Kitlesel imha silahları da yoktu, Saddam Hüseyin yönetimin 11 Eylül saldırısı baÄŸlantısını gösteren tek bir kanıt da” itirafını yaparken, BM’de yaptığı bu sunumun yaÅŸamında bir leke olarak kalacağını açıkladı.
 
***
 
Peki, ya ‘istihbarat raporları-CIA’ diyorsunuz deÄŸil mi?
 
E o zaman bir  kez daha yazalım, dönemin CIA BaÅŸkanı George Tenet’in tarihi itirafını:
 
“Bush Irak’ı iÅŸgal etmeyi kafaya koymuÅŸtu. Bize ‘Saddam’ın silahları var, biliyorum, kanıt bulun’ baskısı yapıyordu. Bizim elimizde kitle imha silahlarıyla ilgili bir rapor ve öyle bir kanıt yoktu.”
 
Åžimdi siz söyleyin bakalım. Bush’un dışında kalan kim varsa ABD’nin Irak iÅŸgalinin hata olduÄŸunu söylüyor. Yedi yılda tamamlanan, 12 ciltlik Chilot Raporu’na göre Irak iÅŸgalinin vehametini ortaya koyarken…
 
Söyleyin bakalım. Ä°yi ki bu kanda elimiz yok. Ä°yi ki 1 Mart Tezkeresi TBMM’den geçmemiÅŸ, şükürler olsun demiyor musunuz sizler de…
 
Bugün Türkiye’nin eli temiz ise, AK Parti hükümetinin yetkilileri Chilot Raporu’na ayıplı kiÅŸiler olarak girmemiÅŸse… 1 Mart Tezkeresi’ne ret oyu veren birkaç isim sayesindedir.
 
Ä°yi ki geçmemiÅŸ. Ä°yi ki…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.