Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet TAŞGETİREN : 'Yeni sayfa'nın serencamı

(...) ABD'nin Ortadoğu'da atacağı her adımın Türkiye'ye yansıması olacağı muhakkak. Trump'ın “Bodoslama tavrı” çok daha sarsıcı görüntülere yol açabilir. Şu kesin: Peşin angajmanlar son derece risklidir.



“Amerika ile yeni bir sayfa açılıyor” mu?Sayın BaÅŸbakan öyle söylüyor. BaÅŸbakan yardımcısı KurtulmuÅŸ da ABD'lilerle görüşmeleri “Hayra alamet” olarak niteliyor. Ä°nÅŸaallah hayra alamettir. Trump'la telefonla, Mike Pence'le yüz yüze görüşüldü, ABD genelkurmay baÅŸkanı geldi gitti, Cumhuriyetçi McCain'e BeÅŸtepe'de kabul edildi vs.
 
Obama dönemi kötü bir miras bıraktı Türk - ABD ilişkileri alanında.
 
Bizim “Müttefikimiz” idi ama Suriye'de nerede duracağını bilemedi Amerika. Bizi tehdit eden terör örgütüne yatırım yaptı. FETÖ'yü iade etmedi vs. Kötü bir miras.
 
Türkiye ABD ile ilişkileri bir kalemde silme yanlısı değildi. Rusya ile ilişkiler düzeltildi ama bu bir eksen değiştirme anlamına gelmiyordu, yani hala ABD başta, Batı ile ilişkiler öncelikliydi.
 
Trump, “Müslümanlara karşı” kötü baÅŸladı. Dünya, Trump'ın adeta “medeniyetler savaşı” üslubuna “Hepimiz Müslümanız” tepkisiyle cevap verdi.
 
Türkiye burada sessiz kaldı, bu da Trump'la iyi geçinme iradesinin yansıması olarak okundu. Åžimdi devlet zirvesinden Suriye ve FETÖ konusunda “iyi iÅŸaretler alındığı” izlenimi sunuluyor. 
 
ABD ile ilişkiler kuşkusuz Suriye ile sınırlı değil. ABD'nin tüm Ortadoğu politikaları da Türkiye'yi ilgilendiriyor. Mesela Filistin - Kudüs konusu.
 
Bu konuda karşı karşıya kalınacak durumu, yıllardır Altınoluk dergisinin “Dünya gündemi” bölümünü hazırlayan Beytullah DemircioÄŸlu'nun notlarından sunmak istiyorum:
 
“OrtadoÄŸu’da gerilim potansiyeli en yüksek kriz merkezlerinden biri, iÅŸgal altındaki topraklar. ABD'nin yeni baÅŸkanı Trump’ın vaatlerinden cesaret bulan Netanyahu hükümeti iÅŸgal altındaki topraklarda sürdürdüğü gaspı bir adım öteye taşıyacak gibi duruyor. DoÄŸu Kudüs Belediye BaÅŸkanı Vekili Meir Turjeman, "Donald Trump'ın ABD'de BaÅŸkanlık görevine gelmesiyle oyunun kuralları deÄŸiÅŸti” diyerek bu yeni dönemin ilk ipuçlarını vermiÅŸti. Nitekim ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin hemen ardından, Netanyahu iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te yüzlerce yeni yerleÅŸim yapılması kararını onayladı. Yeni yerleÅŸim yerleriyle birlikte artık 1967 sınırları temelinde bir Filistin devleti kurulması neredeyse imkânsız hale geldi. Zaten Trump da “Ä°ki devletli çözüm Ä°srail-Filistin barışı için tek çözüm deÄŸil” diyerek Filistin devleti kurulmasa da olur demeye getirdi… Ardından ezan yasağı devreye sokuldu. Trump ABD'nin Ä°srail BüyükelçiliÄŸi'ni Kudüs'e taşıma vaadini unutmadığını her fırsatta hatırlatıyor. Trump son olarak da Ä°srail ile Filistin arasındaki barış müzakereleri dosyasını Yahudi damadı Jared Kushner’e havale ederek Siyonist çevrelere “içiniz rahat olsun bütün imkânlarımla arkanızdayım” mesajını verdi adeta.
 
“Trump’ın gölgesinde iÅŸgal ve tahrikler sürer, uluslararası toplum bunun önüne geçmek için yeterli adımı atmazsa ne olur? OrtadoÄŸu medyasına bakılacak olursa El-Fetih hareketi dâhil Filistinli gruplar silahlı mücadeleyi yeniden baÅŸlatmak için geri sayıma baÅŸladılar bile.”
 
Ne dersiniz bu satırlar Türkiye için anlamlı mı?
 
Şu bilgiyi de alalım Altınoluk'tan:
 
Londra Merkezli düşünce kuruluÅŸu Chatham House araÅŸtırmacısı ve gazeteci Hüseyin Abdül Hüseyin, “Trump'la iyi çalışma” eÄŸilimindeki Arap liderleri uyarma adına ilginç bir deÄŸerlendirme yapıyor. Şöyle ki:
 
“Müslüman Arap yetkililer, Trump'ın başının sadece “siyasi Ä°slam”la hoÅŸ olmadığına inanıyor; halbuki Trump'ın ılımlı Müslümanlarla radikallerin arasındaki farkı dahi bilmiyor olması kuvvetle muhtemel. Trump'a ve onun gündemini belirleyen ekibe göre Müslümanlar, Araplar, Türkler ve Ä°ranlılar arasında gerçekte hiçbir fark bulunmuyor. Trump ve yandaÅŸları Müslüman Araplarla gayri-Müslim Araplar, Müslüman Ä°ranlılarla gayri-Müslim Ä°ranlılar arasında da bir fark göremiyorlar.”
 
Hüseyin Abdül Hüseyin'in uyarısı abartılı mı? Ä°ran kaygısı mı taşıyor? Olabilir. Ama ABD'nin OrtadoÄŸu'da atacağı her adımın Türkiye'ye yansıması olacağı muhakkak. Trump'ın “Bodoslama tavrı” çok daha sarsıcı görüntülere yol açabilir. Åžu kesin: PeÅŸin angajmanlar son derece risklidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.