Sosyal Medya

Güncel

Önder: AYM ne bekliyor?

Tutuklu milletvekillerini hatırlatan HDP Ankara Milletvekili Önder, “AYM, cezaevindeki arkadaşlarımızın canlarına dönük bir tehdit gelişmesini mi bekliyor? Elzem olarak neyi görüyor da karar vermiyor?” diye sordu.



HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ve parti sözcüsü Ayhan Bilgen tutuklu olduğu için, partinin Meclis grup toplantısında bu hafta da Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuştu.

Önder, HDP milletvekilleri hakkında hazırlanan iddianamelerde ÅŸiddetle iliÅŸkilenmek veya ÅŸiddeti teÅŸvik etmek gibi anlamlara gelebilecek hiçbir ÅŸeyin olmadığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu milletvekillerine iliÅŸkin karar almamasını eleÅŸtiren Önder, "AYM, cezaevindeki arkadaÅŸlarımızın canlarına dönük bir tehdit geliÅŸmesini mi bekliyor? Elzem olarak neyi görüyor da, karar vermiyor? Anayasa Mahkemesi’ne, yüksek yargıya ve bütün yargıçlarımıza sesleniyorum; Bizim isteÄŸimizde gayrimeÅŸru bir ÅŸey yok. Bizim isteÄŸimiz tektir. Bağımsız vicdanınıza ve adalete uygun davranın yeter" dedi. 

“100 binin üzerinde insan ekmeÄŸinden ediliyor”

KonuÅŸmasına, 21 Åžubat Uluslararası Anadil Günü'nü kutlayarak baÅŸlayan Önder, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenlerin, vicdanı ve adaleti dile getirdiÄŸini söyledi. Ã–nder, kamudaki iÅŸten çıkarmalarla ilgili eleÅŸtiride bulundu:

“Gerek yargıda, gerekse bütün kamu personelinde muazzam bir kıyım yaÅŸanıyor. Yaklaşık 100 binin üzerinde insan iÅŸinden, aşından, ekmeÄŸinden ediliyor. Savunması alınıyor mu? Yok. Suçu varsa kendisine söyleniyor mu? Yok. Ne deniyor? Gayet mıy mıy bir yorumla, 'bazı yanlışlıklar olmuÅŸ olabilir onun için de bir komisyon kuruyoruz.' diyorlar. Efendiler, sizin için sadece 'bazı yanlışlar' dediÄŸiniz yüzbinlerce haneye açlık, yoksulluk ve sıkıntı olarak yansıyor.” 

“Soruları çalmaya bile üşeniyorlar”

“Cemaat, kamuda kendi kadrolaÅŸmasını saÄŸlamak için soruları çalıyordu. Bunlar cemaatten daha tembel ya da daha pervasız. Soruları çalmaya bile üşeniyorlar. Mülakat diye bir ÅŸey getirdiler. Yani yandaÅŸlarını formalite olsun diye soruları çalmak zahmetine bile katlanmadan istedikleri kurum ve kuruluÅŸlara yerleÅŸtirme operasyonu yapıyorlar. Ä°ÅŸte bütün bunlar adalet duygusunu öldüren iÅŸlerdir. Bundan sonra 40 takla atsanız ne ‘evet’inize müşteri bulabilirsiniz ne kendinizin otoriter, diktatoryal hevesler içerisinde olmadığınıza bir tek kiÅŸiyi inandırabilirsiniz."

“ÇaÄŸrımız var ama ortada böyle bir müzakere ve diyalog yok”

Muhalefete yakın araştırma şirketi sahibi olan birisinin ve muhalefetten milletvekillerinin, "Kürtlerin hükümetle anlaşma halinde olduğunu" söylediklerini ve kendisinin Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünün iddia edildiğini anımsatan Önder, şöyle konuştu:

"Külliyen yalandır. Bir görüşme de yok, böyle bir teşebbüs de yoktur. Biz bu görüşmeyi ilkesel olarak her zaman talep ediyoruz. Diyalogdan ve müzakereden başka bir yol, demokratik siyasetten başka bir çözücü mekanizma tanımadığımızı defalarca deklare ettik. El altından sanki görüşülüyormuş gibi yapma propagandası bu halkın süzgecinden geçmez. O mercimek kadar aklınızla bunu körükleyip durmayın. Buradan alenen ve açık bir şekilde söylüyoruz, çağrımız var ama ortada böyle bir müzakere ve diyalog yok.".

Ahmet Türk, Baykal ile görüşecekToplantıya, görevlerinden KHK ile ihraç edilen bazı akademisyenler ve ‘terör soruÅŸturması’ kapsamında tutuklandıktan sonra adli kontrol ÅŸartıyla tahliye edilen eski Mardin BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ahmet Türk de katıldı. 

Türk, grup toplantısında yaptığı kısa konuşmada, her zaman sorunların demokratik zeminde çözüleceğine inandıklarını ve bunun bütün olumsuzluklara rağmen muhafaza ettiklerini söyledi. "Şartlar ne olursa olsun çözüm, diyalog ve barıştan başka seçenek yok. Tek seçenek diyalog ve barıştır. Bunun yolu budur. Eğer gerçekten demokratik, ortak bir geleceği hedefliyorsak birlikte barış için hep birlikte yüksek sesle çağıralım, bağıralım ve bunun mücadelesini verelim" dedi.

Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, bugün Mecliste CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüşeceÄŸini ve MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'ye de teÅŸekkür etmek istediÄŸini söyledi. Ahmet Türk, "Telefonla veya görüşerek teÅŸekkür edeceÄŸiz. Sayın Bahçeli'nin insani bir duyguyla bir çaÄŸrısı olmuÅŸtur. Tabii ki Sayın Bahçeli'nin düşüncesi farklı, benim farklı ama insan olarak böyle bir çaÄŸrısı oldu. Bu da benim için önemlidir" diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.