Coğrafyamız
Türkiye ile İran arasında sertleşen söylemler
Follow @dusuncemektebi2
Türk Dışişleri Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Behram Kasımi'nin "Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var" açıklamasına "Ülkesine mülteci olarak sığınan insanları dahi savaş alanına sürmekten çekinmeyen bir ülkenin bölgedeki gerginliğin ve istikrarsızlığın sorumlusu olarak başkalarını itham etmesini kabul etmek mümkün değildir" yanıtını verdi.
DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin MüftüoÄŸlu, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin Türkiye'ye yönelik sert açıklamalarına yanıt verdi. Yanıtta ÅŸu ifadeler kullanıldı:
"Bölgedeki krizler nedeniyle ülkesine mülteci olarak sığınan insanları dahi savaÅŸ alanına sürmekten çekinmeyen bir ülkenin bölgedeki gerginliÄŸin ve istikrarsızlığın sorumlusu olarak baÅŸkalarını itham etmesini kabul etmek de anlamak da mümkün deÄŸildir. Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin, ülkesinin bölge politikalarının takdir edildiÄŸi ve adil bulunduÄŸu yönündeki ifadeleri ise, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı gibi uluslararası platformlarda bu ülke hakkında yoÄŸun olarak dile getirilen endiÅŸe ve ÅŸikayetler karşısında büyük bir çeliÅŸki oluÅŸturmaktadır. Ä°ran’ın kendisine yönelik eleÅŸtirileri dile getiren ülkeleri itham etmek yerine, yapıcı adımlar atması ve bölgesel politikalarını gözden geçirmesi beklenir."
İran Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi'ni de Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
KASIMÄ° NE DEMÄ°ÅžTÄ°?
Kasımi, Ankara’dan Ä°ran’a yönelik yapılan açıklamalara "Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var" diyerek tepki göstermiÅŸti. Ä°ran’ın resmi haber ajansı Ä°RNA’nın haberine göre, yerli ve yabancı basın mensuplarının gündeme iliÅŸkin sorularını yanıtlayan Kasımi, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Münih Güvenlik Konferansı'nda Ä°ran konusunda söylediÄŸi ifadelere tepki gösterdi.
Kasımi, “Türkiye, özellikle baÅŸarısız darbe giriÅŸimi sonrası çeÅŸitli alanlarda Ä°ran’ın destek verdiÄŸi önemli komÅŸularımızdan biridir. Türkiye’deki kaotik durum nedeniyle ülkedeki bazı politikacılar, muhtemelen sonuçlarını iyi düşünmeden, normal olmayan ifadeler kullanıyor. Yanlış politikalar nedeniyle girdiÄŸi girdaptan kurtulamayan Ankara, çaresizliÄŸini örtbas etmek için öfkeden bu ifadelere baÅŸvuruyor” diye konuÅŸtu.
"SABRIMIZIN BÄ°R SINIRI VAR"
Ä°ranlı Sözcü, “Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var. Türk makamlarından, Ä°ran hakkında yaptıkları konuÅŸmalarına daha fazla dikkat edip, bu tip sözlerin tekrarlanmamasını temenni ederiz. Türk dostlarımız bu tip ifadelerini tekrarlarsa biz de susmayıp karşılık vereceÄŸiz” dedi.
"UÇUŞA YASAK BÖLGEYE KARŞIYIZ"
Tahran’ın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde uçuÅŸa yasak bölge oluÅŸturulması fikrini yanlış bulduÄŸunu söyleyen Kasımi, “ Bu mesele sorunları daha da arttıracaktır. Bizim tarafımızdan kabul edilebilir deÄŸildir, Suriye’de etkin diÄŸer devletler de buna karşılar” ifadelerini kullandı.
"ERDOĞAN'IN İRAN AÇIKLAMASI DOSTÇA DEĞİLDİ"
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Bahreyn ziyareti sırasında Ä°ran’ın bölgede “Pers milliyetçiliÄŸi” yaptığına yönelik açıklamalarını deÄŸerlendiren Kasımi, ErdoÄŸan’ın sözlerin “dostça” olmadığı ileri sürdü.
Sözcü, “Türkiye CumhurbaÅŸkanı’nın tutumu beklenmedik ve dostça deÄŸildi. Bu tip ifadeler, Türkiye’nin kısa vadede elde etmeyi planladığı fakat yenilgiyle sonuçlanan hedeflerine ulaÅŸamamasından kaynaklanıyor. Ä°ran’la ilgili bu ifadeler doÄŸru deÄŸil ve yersizdir. Ä°ran; Suriye, Irak ve hatta Türkiye’de istikrar ve güvenliÄŸi saÄŸlanması için yardımda buluyor ve rolü yapıcıdır” dedi.
ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ ?
3. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuÅŸan DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Ä°srail’in son dönemde artırdığı yasa dışı yerleÅŸimleri eleÅŸtirerdikten sonra Ä°ran’a mezhepçilik eleÅŸtirisinde bulunmuÅŸtu;
"Türkiye her türlü ayrışmaya karşı, dini ya da mezhepçi ayrışmalara karşıyız. CumhurbaÅŸkanım ErdoÄŸan da bunu Nisan ayında Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı zirvesinde söylemiÅŸti. 'Ben Sünni ya da Åžii deÄŸil, Müslümanım' demiÅŸti. Ä°ran, Suriye ve Irak’ı iki Åžii devleti haline getirmeye çalışıyor. Bu çok tehlikeli. Bu eÄŸilime son vermeli, bölgede güvenlik ve istikrar ancak o ÅŸekilde saÄŸlanır."
ÇavuÅŸoÄŸlu, Ä°ran ve Rusya ile iÅŸbirliÄŸi halinde Astana’da yürüyen Suriye toplantıları için de “Astana sadece ateÅŸkese odaklanmalıdır. Suriye’deki geçiÅŸ sürecinin ve siyasi çözümün konuÅŸulabileceÄŸi tek yer Cenevre’dir” dedi.
ERDOÄžAN NE DEMÄ°ÅžTÄ° ?
Erdoğan, Bahreyn'e gerçekleştirdiği ziyarette şu ifadeleri kullanmıştı:
"Suriye'nin bölünmesine karşıyız ama biliniz ki birileri de hem Suriye'nin hem Irak'ın bölünmesini istiyorlar. Irak'ın bölünmesi çalışmalarını yapanlar da var. Orada ki mezhebi mücadele aynı zamanda etnik mücadele çünkü orada da bir Pers milliyetçiliği olayı var. Bu Pers milliyetçiliği olayıyla da bir bölünme orada da söz konusu. Bunların önünü kesmemiz önünü almamız gerekiyor, benzer durum Suriye'de var. Suriye'deki gelişmenin de önünü almamız lazım bunun için de tabi Körfez'in, bizim üzerimize düşen neyse bunları hep beraber yapmamız gerekiyor. Çünkü biz zulme seyirci kalamayız, kalmayacağız."
KURTULMUŞ: "ÇOK BÜYÜTMEMEK LAZIM"
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin İran ile ilgili açıklamalarından sonra İran'ın, Türk büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı'na çağırması hakkında şunları söyledi:
"Zaman zaman böyle şeyler olur. Bunlar iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleştiği anlamına gelmez. İran, Türkiye, bütün bu bölge ülkelerinin hepsi aynı coğrafyanın dost ve kardeş ülkeleridir. Zaman zaman aramızda siyaset farklılıkları olur. Birtakım görüşler dile getirilir. Bundan rahatsızlık duyulabilir. Bu sözler dolayısıyla ülkeler birbirilerine karşı düşmanlık ilişkisi geliştirmezler. Türkiye ve İran dost ve kardeş iki ülkedir. Sınır komşudur. Siyaseten çok farklılıklarımız var; ama sonuçta bunların üzerinden farklı bir ilişki ortaya çıkmaz. Bunları çok büyütmemek lazım"
AJT, AA
Henüz yorum yapılmamış.