Sosyal Medya

Güncel

208 milyon adet 1 kuruş kayıp!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2017 Ocak ayı itibariyle 208 milyon adet 1 kuruşun piyasaya sürüldüğünü ancak çoğu işletmenin nakit yapılan alışverişlerde para üstü vermeyerek haksız kazanç sağladığını belirtti. Piyasadaki 1 kuruşların değeri 2 milyon 86 bin TL ve bunların para üstü olarak verilmemesi devletin vergi kaybına neden oluyor.



Nakit yapılan alışveriÅŸlerde para üstü verilmeyerek haksız kazanç saÄŸlandığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel BaÅŸkanı Bendevi Palandöken, “Etiketlerde gözüken kuruÅŸlu fiyatlar, kasada yukarı yönlü eÄŸilim ile yuvarlanıyor. 2017 Ocak ayı itibariyle piyasaya sürülmüş olan 208 milyon 694 bin 550 adet 1 kuruÅŸ ve 1 milyar 447 milyon 864 bin 750 adet 5 kuruÅŸ bulunmaktadır. Perakende iÅŸletmelerin bir çoÄŸunda alışveriÅŸlerde para üstü olarak kuruÅŸlar verilmemektedir. Her alışveriÅŸte vatandaşın 1 kuruÅŸu ile büyük bir kazanç oluÅŸmaktadır. Vatandaşımız bilinçli olmalı ve kuruÅŸunu ısrarla istemelidir. Çünkü vatandaşın kuruÅŸ para üstünü almaktaki ısrarı karşısında iÅŸyerleri de kasalarında kuruÅŸ bulundurmaya baÅŸlayacaktır” dedi.

‘KAMU SPOTU HAZIRLANMALI’

Tüm alışveriÅŸlerinde vatandaÅŸa hakkını aramakta ısrarcı olması gerektiÄŸinin altını çizen Genel BaÅŸkan Palandöken, “Haksız rekabet yapan ve haksız kazanç saÄŸlayan iÅŸyerleri ile ilgili kamu spotu hazırlanarak halkın her alışveriÅŸinde kuruÅŸlu para üstünü istemesi gerekmektedir. Ayrıca etikette düşük fiyat gösterip para üstü vermeyen iÅŸyerlerinin uyguladıkları satış politikalarının adil olmadığı ve piyasadaki kuruÅŸların kullanılması gerekliliÄŸini vurgulayan içerikler ile kamu spotları hazırlanarak bütün televizyonlarda yayınlanmalıdır. Çünkü kuruÅŸlarımızı bırakacak kadar zengin deÄŸiliz. En önemlisi damlaya damla göl olur atasözünü unutmamalıyız” diye konuÅŸtu.

‘PARA ÃœSTÃœNDEN VERGÄ°SÄ°Z KAZANÇ ELDE EDÄ°LÄ°YOR’

Nakit parayla alışveriÅŸ yapan müşterilerden kalan 1 kuruÅŸların toplamda milyonlarca liralık kazanca dönüşebildiÄŸini vurgulayan Palandöken, “Para üstü olarak kalan kuruÅŸlar kayda girmediÄŸi için tüm maÄŸaza ve ÅŸubelerden yılda milyonlarca liralık vergisiz kazanç elde ediliyor. Sonuçta vatandaşın önemsemediÄŸi kuruÅŸlar yıl sonunda büyük bir kazanca dönüşüyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.