Sosyal Medya

Güncel

Suriyelilerin eğitimi için uluslararası konferans düzenlendi

Milli Eğitim Bakanlığı gözetiminde İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da destek verdiği “Suriyelilerin Eğitimi İçin Uluslararası Konferans” İstanbul’da icra edildi.



Dünyanın birçok yerinde Suriyelilerin eğitimiyle ilgilenen eğitimciler, çocukların eğitim meselesini konuşmak için İstanbul Pullman Otel'de buluştu. 2 gün süren eğitim çalıştayında sağlıklı eğitimin önündeki engeller masaya yatırıldı ve çözüm yolları arandı.

Konferans; Milli EÄŸitim Bakanlığı gözetiminde, Ä°HH Ä°nsani Yardım Vakfı, Åžeyh Eid Yardım KuruluÅŸu, Ä°slami Yardım Organizasyonu – Ä°nsani Fonlar, Ä°slam Konseyi Yardım Müessesi ve Marifet EÄŸitim ve Kültür DerneÄŸi'nin katkıları ile düzenlendi.

Çeşitli atölye ve aktivitelerin yer aldığı konferans, açılış konuşmaları ile başladı. İHH adına konferansa ilk gün İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede ve İHH Yetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz katıldı.

unnamed (2)_4

5 TEMEL AKTÄ°VÄ°TE

Toplamda 7 atölyeden oluÅŸan ve 5 temel aktiviteyi kapsayan konferansta; “sorunlu bölgelerde eÄŸitim”, “öğrenci ve eÄŸitimciler için eÄŸitim çerçevesi bilimsel standartları”, “Suriyeli mülteci çocukların eÄŸitimi için uluslararası örgütlerin çabaları”, “eÄŸitimciler için istenilen yeterlilik standartları” ve “Suriyeli mülteciler için eÄŸitim gerçeÄŸine bir bakış” konuları konuÅŸuldu.

7 AYRI ATÖLYE

Açılış konuÅŸmalarının ardından konferans, atölyelerle devam etti. 7 farklı konunun yer aldığı atölyelerde; “eÄŸitim sürecinde baz alınan müfredatlar”, “e-eÄŸitim ve uzaktan eÄŸitim ile Suriyeli öğrenciler üzerindeki etkileri”, “eÄŸitim süreci (problemler ve çözümler)”, “Suriyelilerin eÄŸitimi konusunda mali desteÄŸin insani boyutu”, “okuldan kaçma ve geç kalma sorunu”, “mesleki eÄŸitim ve orta enstitüler” ve “eÄŸitim sürecini organize eden yasa ve kanunlar” baÅŸlıkları iÅŸlendi.

unnamed (1)_6

SURİYE EĞİTİMİ: GÜNCEL SIKINTILAR ve ÇÖZÜMLERİ

Daha sonra ana salonda “Suriye eÄŸitimi: güncel sıkıntılar ve çözümleri” baÅŸlıklı bir panel düzenlendi. Panelde gelen soruları cevaplayan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Tünel, özetle ÅŸunları söyledi:

“Fırat Kalkanı Harekâtı sonucunda kurtarılan bölgelere kitap gönderdik, göndermeye devam ediyoruz. Sahte diploma ile öğretmenlik yapanların önünü alacağız. Devam eden çalışmalarımız sonucunda hiçbir Suriyeli öğretmen arkadaşımız iÅŸsiz kalmayacak. Lise okumak isteyen öğrencilere de okullarımızın kapıları her daim açık.”

KONFERANSTA 2. GÃœN

Konferans ikinci gününde de yoÄŸun bir ÅŸekilde devam etti. Konferansta ilk olarak kürsüye Åžam Âlimler BirliÄŸi BaÅŸkanı Usame Er-Rifai çıktı. Rıfai, yaptığı konuÅŸmada, “Suriyeli çocuklar eÄŸitimsiz kalıyorlar. DiÄŸer ülkelerdeki çocuklar kitap bulabiliyor, öğretmen bulabiliyor. Ama Suriyeli çocuklarımız bu imkânlar mahrum kalıyor. Her kim ki bu çocuklara yardım eder, onların eÄŸitimlerine yardımcı olur, hiç şüphesiz Rabb'imiz onu mükâfatlandırır” dedi.

unnamed_9

“SURÄ°YE'NÄ°N Ä°NÅžAASI EĞİTÄ°MDEN GEÇİYOR”

Milli EÄŸitim Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Ercan Demirci de, “Rabb'imizehamd olsun ki devam eden katliamda Suriyelilere kardeÅŸ olma ÅŸerefini bizlere nasip etti” dedi. Demirci, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:

“Biz bu zorlukların da geçeceÄŸini bildiÄŸimiz için yarınlar için birlikte olmalı ve yarının Suriye'sinde birlikte çalışmalıyız. Haçlı seferlerinden sonra belki de ilk defa Suriye toprakları bu kadar tahribat aldı. Suriye'de yaÅŸanan bu tahribatı da ancak Suriyeli çocuklarımızı eÄŸiterek aÅŸabiliriz. O sebeple bizlere çok büyük iÅŸ düşüyor. Çocuklarımız ve geleceÄŸimiz için bunu yapmalıyız.

Biz Türkiye olarak ilk günden bugüne kadar Suriye için hep bunları düşündük. Bu manada bu toplantıyı tertip eden heyete de teÅŸekkürlerimi sunuyorum. Yaklaşık 200 bin civarında Suriyeli çocuk normal okullarımızda eÄŸitim görüyor. Bunun yanı sıra 300 bin çocuk geçici eÄŸitim merkezlerinde eÄŸitim alıyor. Bu toplantıdan sonra da çalışmalarımıza devam etmeli, bu konferansımız bizim için bir milat olmalı. Son olarak ÅŸunu ifade etmek istiyorum ki, Suriye'nin kalkındırılması da hiç şüphesiz bina inÅŸa etmekten daha çok eÄŸitimden geçiyor.”

“SURÄ°YELÄ°LER, ÖZGÃœRLÜĞÜN BEDELÄ°NÄ° ÖDÃœYORLAR”

Konferansın ikinci gününde İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım ise, sahada ter döken, bizzat Suriyelilerin sorunlarını yerinde inceleyen kuruluşların böyle bir toplantıda bir araya gelmiş olmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Yıldırım, şunları söyledi:

“Bize bombalarla saldırmalarının nedeni eÄŸitimsiz olmamızdır. Buradan cesaret alarak bizi vuruyorlar. Ama Allah'a şükürler olsun ki, Milli EÄŸitim Bakanlığı'mız Suriyeliler için çok güzel iÅŸler yaptı. Yapmaya da devam ediyor. Katarlı kuruluÅŸlarımız özellikle çok yardımcı oldular. Ben her iki kuruluÅŸa da ayrı ayrı teÅŸekkürlerimi sunuyorum. Biz de bildiÄŸiniz üzere Reyhanlı'da Katar RAF Kurumu ile birlikte sevgi evi projesi gerçekleÅŸtirdik. Bine yakın çocuÄŸumuz orada eÄŸitimlerini sürdürecek.

Bu arada ben özellikle Ä°dlib konusuna dikkat çekmek istiyorum. Orada doÄŸru dürüst okul bulunmuyor. EÄŸer bu böyle devam ederse, hem kendilerine hem de ümmete bir problem olan gençlik yetiÅŸecek. O sebepten buradaki çalışmalarımıza ağırlık vermemiz gerekiyor. Bir gün Åžam'da, Kahire'de, BaÄŸdat'ta camilerde özgürce namaz kılabilme umudu ile bu toplantıyı gerçekleÅŸtiriyoruz. Çünkü Suriye halkı özgürce yaÅŸayabilmek için bu bedeli ödüyorlar. Mademki Suriyeliler bu bedeli ödüyorlar, o zaman bizlerde Halep'i, Åžam'ı Ä°slami literatüre uygun bir ÅŸekilde ihya edecek bir eÄŸitim sürecine ihtiyacımız var.”

Konferans daha sonra Katar Kalkınma Fonu Yetkilisi Ali Debbağ, OICHF Yetkilisi ve ICSE projesi Genel Sorumlusu Abdulaziz bin Abdurrahman el-Sani, Katar EID Başkanı Ali Suwaidi ve Katar Raf Kurumu Genel Müdürü Ayid Al-Kahtanikonuşmaları ile devam etti.

SURÄ°YELÄ° ÇOCUKLARDAN RESÄ°M SERGÄ°SÄ° 

Konferansta ayrıca Suriyeli çocuklar ellerine paletleri alıp resim çizmeye başladı. Çeşitli ülkelerde hem yaşam hem eğitim mücadelesi veren Suriyeli çocukları anlatan fotoğraf ve resim sergisi de düzenlendi.

ÇALIÅžTAY SONUÇLARI ve SERTÄ°FÄ°KALAR

Konferans, açılış konuÅŸmalarının ardındançalıştaylarla devam etti. Çalıştaylarda ilmi sonuçlar ve genel deÄŸerlendirmeler yapıldı. “Suriyelilerin EÄŸitimi İçin Uluslararası Konferans”, çalıştay çalışma sonuçlarının deÄŸerlendirilmesinin ardından plaket ve sertifikaların dağıtılması ile son buldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.