Sosyal Medya

Güncel

Mehmet Özhaseki: "Hazırlık yaparsanız deprem ninni gibi gelir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2030'a kadar Marmara Denizi'nde meydana gelmesi beklenen deprem öncesi önlem alınacağını söyledi. Özhaseki, "Bataklıklar üzerine kurduğumuz şehirlerin yıkılması neticesinde içlerimiz yanıyor. Hazırlık yapmalıyız. Depreme hazırlık yaparsanız, deprem Japonlarda olduğu gibi ninni gelir" şeklinde konuştu.



Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Kayseri Şubesi'nce düzenlenen ve Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Yozgat ve Aksaray illerinden 110 yerel ve bölgesel medya mensubunun katıldığı Radisson Blu oteldeki toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Kayseri milletvekili Mustafa Elitaş, eski bakan ve Kayseri milletvekili Taner Yıldız, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile protokol mensupları katıldı.
 
'HER ÅžEHRÄ°N Ä°MARI AYNI OLACAK'
 
Toplantıda konuşan Özhaseki, ileri tarihte yapılacak şehircilik şurasını önemsediklerini belirterek, şuranın 3 ay süreceğini söyledi. Özhaseki, şuradan çıkan sonuçların bir bildiri olarak yayınlanacağını belirtti. İmar çalışmalarına değinen Özhaseki, "Bir takım yasal çalışmalar yaptık. Belediyelerimizi ve müteahhitleri ilgilendirecek olan imar yasasını değiştiriyoruz. 100 metrekarelik bir evde imara dayanarak sayılmayanlar alanlar çıkarıyorlardı. Balkonları bile gösteriyorlardı. Bir de İstanbul ile doğudaki bir ilimizin mevzuatı aynıydı. Biz bununla ilgili değişiklik yapacağız. Her şehrin imarı ayrı olacak" diye konuştu.
 
'YOKSA ÇOK ZORDA KALIRIZ, DEPREM OLDUĞUNDA LAMBAYA BAKARIZ'
 
Çevre konusuyla ilgili de konuÅŸan Özhaseki, çevreyi bir emanet gibi gördüklerini söyledi. Özhaseki, herÅŸeyin telafisinin olduÄŸunu ancak çevreyi korumanın telafisinin olmadığını kaydetti. Özhaseki, kentsel dönüşüm konusuyla ilgili ise şöyle konuÅŸtu: "Kentsel dönüşümle ilgili çok hızla hareket etmemizi gerekiyor. Son 100 yılda 6 ve üzerindeki depremleri kastederek söylüyorum 56 deprem var ülkemizde. Çanakkale depremi 6 ÅŸiddetinin altında olduÄŸu için bunun içinde deÄŸil. Son 100 yılda 81 bin 637 insanımız öldü. Ãœlkemizin yüzde 42’si deprem bölgesinde. Hazırlık yapmamız lazım. Yapmazsak çok zorda kalırız. Daha öncede Osmanlı ve Selçuklu'nun ÅŸehir kurmadığı yerde bizler ÅŸehirler kurmuÅŸuz. Bataklıklar üzerine kurduÄŸumuz ÅŸehirlerin deprem nedeniyle yıkılması neticesinde, içlerimiz yanıyor. Bunu göz ardı edemeyiz.
 
Hazırlık yapmalıyız. Yoksa çok zorda kalırız. Biz de deprem olduğunda lambaya bakarız. Ne yapacağımızı şaşırırız. Hep hala bunları konuşur, garip davranışlar sergilenir. Depreme hazırlık yaparsanız, deprem Japonlarda olduğu gibi ninni gelir. 2012'de kentsel dönüşümler çıktı. 50 ilde riskli alanları tespit ettik. Tespit edilen 965 bin bina yıkılma riski var. Bu rakam yıllık 160 bin gibi sayıya tekabül ediyor.
 
'UYUMAMAM LAZIM'
 
İstanbul'da daha korkunç manzara bizi bekliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bir profesör deprem üzerine inceleme yapmış, bunun neticesinde Marmara'da 7 segment olduğu tespit etmiş, ancak bunların süresi dolmuştur. Bu segmentlerin her birisi patlamak üzeredir. Bütün bilim adamlarının ortak görüşü iki noktada birleşti. Bunlardan birincisi en geç 2030'da İstanbul açıklarında deprem olacağıdır. Demek ki yarın sabah da, şimdi de deprem olabilir.
 
Hocaların ikinci ortak görüşü bu deprem şiddetinin 7'nin üzerinde olacağıdır. Benim uyumamam lazım. İstanbul'daki belediye başkanlarının uyumaması lazım. Bu gerçek göz ardı edilmemelidir. Kentsel dönüşümle ilgili seferberlik ilan edelim. Hangi partili olursanız olun gelin çalışma yapalım. Deprem insanların en sevdiklerini alıp götürür. Önümüzdeki günlerde proje bekliyoruz. Ben İstanbul için ayrı bir çalışma yaptım. Pilot bölgeler seçtim. Binlerce evin yıkılması söz konusudur."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.