Sosyal Medya

Güncel

Saldırıya uğrayan kızı da böyle yaftalayacaklardı!

Arkadaşları ile birlikte gezmek için Maltepe'ye giden lise öğrencisi Fatma Dilara Aslıhan Yiğit, Almıla K. isimli kadının saldırısına uğradı.



Bir anda genç kızın başörtüsünü çeken kadın, "Siz teröristsiniz, sizin yüzünüzden herkes ölüyor. Sen başın kapalı okuyamazsın" diyerek hakaretlerde bulundu!

Olayın yargıya taşınması üzerine saldırgan Almıla K. hakkında soruşturma başlatıldı.

Bugün köşesinde konuyu farklı bir perspektiften masaya yatıran Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca Gezi Parkı eylemleri sırasında yaÅŸanan KabataÅŸ Olayı'nı hatırlattı.

Karaca şu ifadeleri kullandı;

"Dilara’nın ÅŸansı yanında arkadaÅŸlarının olmasıydı. Olayın kapalı bir ortamda gerçekleÅŸmesi, failin ÅŸoförün de uyanıklığı sayesinde ortadan kaybolma fırsatını yakalayamadan kendisini karakolda bulmasıydı. Bu koÅŸulların hepsi aynı anda gerçekleÅŸmemiÅŸ olsaydı, yarın öteki gün aldığı darp raporu ve Emniyet’e verdiÄŸi ifadeye binaen konu hakkında yazıp çizenlere yakıştırılan ifade yine şöyle olacaktı: “Maltepe Yalancısı.”"

İşte o köşe yazısı;

- Dilara’nın ÅŸansı

Fatma Dilara Y.’nin Pendik-Kadıköy hattında sefer yapan minibüste bir “sanatçı adayı” tarafından maruz kaldığı saldırıyı duymayan kalmamıştır. Dilara’nın tek suçu neydi hatırlayalım: Başörtülü olmak.

Olay şöyle geliÅŸir: Almıla K., bir anda minibüste yanına oturan kiÅŸiyle birlikte, fizik öğrenimi hakkında konuÅŸan Dilara’nın başörtüsüne asılır. “Siz teröristsiniz, sizin yüzünüzden herkes ölüyor. Sen başın kapalı okuyamazsın” diyerek hakaretlerde bulunur ve genç kıza tekme atarak başörtüsünü çıkarır. Neye uÄŸradığını ÅŸaşıran Dilara yediÄŸi tekmenin acısını/ÅŸokunu yaÅŸarken, Almıla K. hâlâ bağırmaktadır. Åžoför devreye girerek Almıla K.yı sakinleÅŸtirir ve minibüsü Maltepe Cumhuriyet Karakolu’nun önüne çeker. Åžoför, Dilara ve arkadaÅŸları durumu polislere bildirir. Ä°fadeler alınır. Adli iÅŸlem yapılır.

Yukarıda, Almıla Hanım’ı Dilara’nın başörtüsüne saldırtan çılgınlığı ifade ederken “bir anda” dedik, ama lafın geliÅŸi o.

KORKULAR BOŞ DEĞİLDİ

Facebook hesabından anlaşıldığı kadarıyla hatun kiÅŸi bunu misyon edinmiÅŸ. Sosyal medya hesabından 27 Temmuz 2016’da paylaÅŸtığı skandal cümleler şöyle: “Açıkçası ben tesettürlüleri 2000’lerin başından beri dövüyorum. Ondan önce de küfrederdim. Çok defa lince uÄŸradım. Bana katılıp kalabalık tesettürlü grubunu dövdüğümüz siyasi kızlarla da karşılaÅŸtığım oldu. Siz de dövün. Zorla baÅŸlarını açmaya çalışın, sorarlarsa AKP artık Kemalist dersiniz.”

Yani Almıla K. spor olsun diye başörtülü dövüyor, bazen de bunu kalabalık topluluklarla icra ediyor, bununla övünüyor, eleÅŸtirildiÄŸi ya da engellendiÄŸi zamanları ise “linç” diye nitelendirerek “maÄŸduriyet” izlenimi vermeye çalışıyor.

“Kadın deli, uzatmayın” diyebilirsiniz, öyle bile olsa pek profesyonel, üstelik delilik bulaşıcı, müşterisi var. Her dönem oldu.

Nitekim, bu yüzden şaşırmıyoruz.

“Aaaa, ne enteresan, bir yaşımıza daha girdik” diyemiyoruz.

Ãœzgünüm ama başörtülü kadınlar yıllarca böyle ÅŸeylerle karşılaÅŸma korkusuyla yaÅŸadı. Korkularının boÅŸ olmadığını gösteren olaylar yaÅŸadılar. Zaten bakın ne diyor Almıla: “2000’lerin başından beri dövüyorum.” Yalan deÄŸil, yapanları, tevessül edenleri vardı, ama muhatapları sinikti, sisteme güvenmiyorlardı ve yaÅŸadıkları ÅŸeyleri yetkililere, olmadı STK’lara ÅŸikâyet etme, belgeleme konusunda olaÄŸanüstü pasiftiler.

Dilara’nın başına gelenler üzerinden genelleme yapılabilir mi? Hadise bütün CHP’lilere ya da başını örtmek istemeyenlere, tesettürden hazzetmeyenlere mal edilebilir mi? Asla. Bu ülke genel itibarıyla tesettürlü-tesettürsüz karşıtlığını aÅŸtı, geride bıraktı. Ama kabul edelim, aÅŸamayanlar ve aÅŸamayanlara yancı olmaktan memnuniyet duyanlar hâlâ var. Bu yüzdendir ki Dilara’yla özdeÅŸleÅŸenler, onun uÄŸradığı muameleye maruz kalma endiÅŸesini taşıyanlar; Almıla K. gibilerinin var olduÄŸunu bilerek yaşıyor. Girdikleri her ortamda göz ucuyla herkesi süzme, tehlike gelirse kimden gelir diye tartma alışkanlığımız bundan.

Åžahsen, Bahçelievler Belediye BaÅŸkanı Osman DevelioÄŸlu çıkıp da “Gelinim Zehra’yı dövdüler, daha baÅŸka ÅŸeyler de oldu” dediÄŸinde inanmış olmam bundan. Ä°nandım, çünkü bunu yapmayı düşünen, düşündüğünü de gizlemeyen çok kiÅŸi gördüm.

Dilara’nın ÅŸansı yanında arkadaÅŸlarının olmasıydı. Olayın kapalı bir ortamda gerçekleÅŸmesi, failin ÅŸoförün de uyanıklığı sayesinde ortadan kaybolma fırsatını yakalayamadan kendisini karakolda bulmasıydı. Bu koÅŸulların hepsi aynı anda gerçekleÅŸmemiÅŸ olsaydı, yarın öteki gün aldığı darp raporu ve Emniyet’e verdiÄŸi ifadeye binaen konu hakkında yazıp çizenlere yakıştırılan ifade yine şöyle olacaktı: “Maltepe Yalancısı.”

KILIÇDAROÄžLU’NUN ZÄ°YARETÄ°

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun, Maltepe’de saldırıya uÄŸrayan başörtülü genç kızı ziyaretinde, “Hiç kimsenin kılığından, kıyafetinden, yaÅŸam tarzından, inancından, kimliÄŸinden ötürü ötekileÅŸtirilmesini istemeyiz. Herkes bu ülkede özgürce yaÅŸayabilmeli, herkes bu ülkede huzur içinde yaÅŸayabilmeli” ÅŸeklinde bir açıklama yapması yetersiz ama olumlu bir davranıştır. Saldırıyı güçlü bir ifadeyle kınaması gerekirdi. Ama meseleyi dert edinmiÅŸ olması anlamlıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.