Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da ekonomik krizin önü alınamıyor

Mısır'da Mursi döneminde yüzde 5 olan enflasyon oranı darbeci Sisi'nin kötü politikaları nedeniyle yüzde 30'a kadar çıktı.



Siyasi istikrarın saÄŸlanamadığı Mısır’da, ekonomik sıkıntılardan dolayı mevcut hükümet eleÅŸtirilerin odağı olunca CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es Sisi kabine deÄŸiÅŸikliÄŸi önerdi. Sisi’nin sunduÄŸu kabine deÄŸiÅŸikliÄŸini Genel Kurul’da milletvekillerinin üçte biri onayladı.

3 YILDA 3 HÜKÜMET DEĞİŞTİ

Son üç yılda üç hükümetin deÄŸiÅŸtiÄŸi Mısır’da ekonomi politikalarında istikrar saÄŸlanamamazken, Sina Yarımadası’nda Rus yolcu uçağının düşmesiyle ciddi oranda azalan turist sayısı (%70) ekonomiye adeta darbe vurdu.

SÃœVEYÅž KANALI PROJESÄ°

Ekonomiyi sarsan bir diÄŸer nokta da SüveyÅŸ Kanalı projesinin Mısır Lira’sının deÄŸer kaybetmesinden dolayı gelirlerinin azalmasıydı.

Mısır'da ekonomik krizin önü alınamıyor

Uluslararası deniz ticaretinin yüzde 14’ünün yapıldığı bu kanaldan elde edilen kazanç, milli gelirin yüzde 20’sine tekabül ediyor ve kanalın geliÅŸtirilmesiyle 1 milyondan fazla istihdamın saÄŸlanması ümit ediliyordu.

ENFLASYON YÃœZDE 30

2012 yılının Aralık ayında yüzde 5 seviyesinde olan enflasyon 2017’nin Ocak ayında yüzde 30’a fırladı. Dış yatırımların azalması ve turizm gelirinin düşmesiyle eriyen döviz rezervleri, Mısır cüneyhinin Dolar karşısında deÄŸer kaybetmesine neden oldu. Serbest piyasada Uluslararası Para Fonu IMF’nın baskısı altında devalüasyon oranı yüzde 47,7’ye vardı, Kasım 2016’da 1 Dolar 8,83 Mısır cüneyhine tekabül ederken, Ocak ayında 16 Mısır cüneyhine yükseldi.

DARBE ÖNCESİ YÜZDE 5

Enflasyonun yüzde 30'a çıktığı Mısır'da, darbeden önce enflasyon yüzde 5 oranındaydı.

KARABORSA HORTLADI

Hükümet Doların yükselişini durdurmak için ülkedeki tüm döviz bürolarını kapattı. Ancak ortaya karaborsalar çıktı ve Dolar daha fazla değer kazandı.

Mısır'da ekonomik krizin önü alınamıyor

FÄ°YATLAR YÃœZDE 80 ARTTI

Mısır cüneyhinin Dolar karşısında değer kaybetmesi un, şeker, kahve, pirinç gibi temel gıda fiyatlarının yüzde 80 artmasıyla sonuçlandı. Diğer gıda ürünleri ortalama yüzde 40 oranında arttı.

ÅžEKER KITLIÄžI VAR

Son aylarda ülkede yaşanan en büyük sorunlardan biri şeker kıtlığı. Güvenlik görevlileri şeker tüccarlarının depolarına baskın yaparak stoklara el koyuyor.

2016-2017 döneminde 19,6 milyon tonluk buğday ihtiyacının 11,8 milyon tonu dışarıdan ithal edildi.

Mısır'da ekonomik krizin önü alınamıyor

IMF'DEN YARDIM Ä°STEDÄ°

Ekonomik krizle boÄŸuÅŸan Mısır çözümü IMF’ye baÅŸvurmakta buldu. IMF Mısır’a 3 yıl içerisinde 12 milyar Dolar borç yardımında bulunmak için Yunanistan, Ä°spanya ve Portekiz’e olduÄŸu gibi kemer sıkma önlemleri gibi bir takım reformlar yapması ÅŸartını öne sürdü.

IMF görevlilerinin 30 Temmuz’da Kahire’ye giderek ÅŸartların yerine getirilip getirilmediÄŸini kontrol etmesi bekleniyor.

KEMER SIKMA POLÄ°TÄ°KALARI

Uzmanlar IMF’nın borç verdiÄŸi ülkelere dayattığı kemer sıkma politikalarının ülkeyi daha da çıkmaza soktuÄŸunu savunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.