Sosyal Medya

Güncel

Yüksek meyve ve sebze fiyatlarına 'Hal Yasası' el koyacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, anormal şekilde artan sebze ve meyve fiyatlarına yeni ayarlama yapılması için Hal Yasası’nda değişiklik yapacaklarını belirterek, “Tüketici ile üretici arasındaki zincirde var olan tüccar, komisyoncu ve aracıların sayısını daraltmak istiyoruz” şeklinde konuştu.



Anormal seviyede yükselmesiyle gündeme gelen sebze ve meyve fiyatlarına yeni ayarlama yapılmasını öngören Hal Yasası’na iliÅŸkin çalışmanın tamamlandığını açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Referandumdan sonrada Bakanlar Kurulu’nda son ÅŸeklini verip, yasalaÅŸması noktasında gayret göstereceÄŸiz. Temel amacımız, özellikle üretici ile tüketici arasındaki zincirdeki var olan tüccar, komisyoncu, aracı gibi birtakım insanların sayısını azaltarak direkt tüketici ile üretici arasındaki zinciri daraltmak istiyoruz” dedi.
 
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüfenkci, giderek artan gıda enflasyonunu da düşerecek çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
 
HAL YASASI: Hal Yasası’nı bakanlık olarak bitirmiÅŸ vaziyetteyiz. Kamuoyu görüşüne açtık. Referandumdan sonra da Bakanlar Kurulu’nda son ÅŸeklini verip, yasalaÅŸması noktasında gayret göstereceÄŸiz. Bununla ilgili halleri, her belde ve ilçede istemiyoruz. Mümkün olduÄŸu kadar halleri toparlayıp derleyip ‘büyük hal’ olsun istiyoruz. Bir nevi fiyatların belirlendiÄŸi alan olsun istiyoruz. Bununla ilgili düzenlememiz var.
 
HAKSIZ REKABET: Kayıt altına almada, kayıtsız, haksız rekabetin oluÅŸmamasını istiyoruz. Dolayısıyla kayıda büyük önem veriyoruz. Önceki Hal Yasası ile yüzde 52’ye yakın kayıt altına almıştık. Åžimdi bu oranları yüzde 80-85’lere çekmek... Pazar alanları ve pazarcıları belirli bir formata getirip, belli koÅŸulları ve nitelikleri taşıyanların olmasını ve kayıt altına alınmasını istiyoruz. Örnek pazarlar kurarak, belediyelerimize ve pazarcı esnafımıza da örnek olmasını istiyoruz. Buna bir teÅŸvik mekanizması da getirmek lazım.
 
ÃœRÃœN ÇEŞİTLENDÄ°RME: Özellikle sebze ve meyvelerin çeÅŸitleri var. Bir domatesin 10 çeÅŸiti var. Bunu belirlemek istiyoruz. Bunları sınıflandırıp kafa karışıklığını gidermek istiyoruz. 50 kuruÅŸa üretilen domates ile 2 kuruÅŸa üretilen sınıflandırılmış ve cinsi farklılaÅŸtırılmış domatesleri aynı tutmamak lazım. Ãœrünlere cinsleri itibarıyla etiket vererek daha belirgin hale getireceÄŸiz. Bunu tüketici nezdinde, bilinç haline getirmek gerekiyor. Aksi takdirde 1 TL’ye biber var, 2 TL’ye de biber var. 2 TL’ye üreten de ‘biber ürettim’ diyor, 1 TL’ye üreten de ‘biber ürettim’ diyor. Tüketici diyor ki; ‘Antalya’da 1 lira.’ Oysa 1 lira dediÄŸini kendisi tüketmiyor.
 
AMBALAJ KRİTERİ: Ambalaj kriterlerini de beraber getirmek istiyoruz. Bununla ilgili kurumlarla çalışmaları tamamladık. Standartları getirirken ekstra maliyet ile getirmek istemiyoruz. Dolayısıyla üretici birliklerini vergisel anlamda daha avantajlı hale getirmek istiyoruz. Burada da amaç özellikle bizim çiftçilerimiz, küçük çiftçiler bunları üretici örgütleri vasıtasıyla biraraya getirerek aradan tüccarları kaldırmak istiyoruz. Avansları da bu örgütler üzerinden vermek istiyoruz. Böyle bir çalışmayı referandumdan sonra getirmiş olacağız.
 
TÃœKETÄ°CÄ° UCUZA ALACAK: Bilimsel olarak yapılan araÅŸtırmalarda sebze ve meyvede, kimi araÅŸtırmalarda yüzde 25, Merkez Bankası’nın yapmış olduÄŸu araÅŸtırmada sırf domateste yüzde 48’e varan oranda fire var. Nakil sırası baÅŸta olmak üzere toplarken, markette istiflenirken yüzde 48 oranında kayıp Kaçak var. Bunu önlersek bu maliyet olarak yansıyor. Direkt tüketici ucuz olarak alacak. Siz aradaki zinciri daralttığınızda aradakilerin kazançlarını dağıttığınızda üreticiye ve aynı zamanda tüketiciye yansıyacak. Amacımız daha ucuz tüketmelerini saÄŸlamak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.