Güncel
Atatürk Havalimanının akıbeti hakkında yeni açıklama
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, Atatürk Havalimanının akıbetine ilişkin açıklama yaptı.
Devlet Hava Meydanları Ä°ÅŸletmesi (DHMÄ°) Genel Müdürü Funda Ocak, DHMÄ°’nin Florya’daki sosyal tesislerinde geleneksel olarak gerçekleÅŸtirilen yıllık deÄŸerlendirme toplantısında, Atatürk Havalimanı muhabirleriyle bir araya geldi.
Havacılık sektörünün 2016 yılı performansını ve sivil havacılığın gelecek hedeflerine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Ocak, Ä°stanbul’da yapımı devam eden yeni havalimanından, DHMÄ°’nin küresel hedeflerine ve ülke genelindeki havalimanlarının güvenlik önlemlerine kadar çok sayıda konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.
Olumsuz hava koÅŸullarında 3,5 milyon lira harcandı Atatürk Havalimanı muhabirlerinin sektöre iliÅŸkin sorularını da yanıtlayan DHMÄ° Genel Müdürü Funda Ocak, geçtiÄŸimiz ocak ayında Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere Türkiye genelinde etkili olan yoÄŸun kar yağışının DHMÄ°’ye olan faturasını açıkladı.
Ocak, “Tüm Türkiye genelinde Aralık ve Ocak aylarında iki aylık dönem içerisinde toplam 3,5 milyon liralık bir harcama yaptık. 432 adet personelimiz bu konuyla ilgili çalıştı. 250 civarında da karla mücadele aracımız aktif olarak bu mücadelede yer aldı” ifadelerini kullandı.
“Artık dünya ölçeÄŸinde Devlet Hava Meydanları küresel bir marka olarak adından söz ettirecek”
Devlet Hava Meydanları Ä°ÅŸletmesinin küresel vizyonuna iliÅŸkin açıklamalarda da bulunan Funda Ocak, dünyanın farklı coÄŸrafyalarında havalimanlarında bilgi birikimlerini paylaÅŸmak istediklerini belirterek, “DHMÄ° yurt içi pazarda çok büyük bir birikime sahip oldu. Hem öz kaynaklarıyla yaptığı yatırımlarda, havacılık sektöründeki birikiminde, eÄŸitimde, teknik kontrol hizmetlerinde hem kamu-özel iÅŸbirliÄŸi dediÄŸimiz modellerle ilgili olarak son derece ciddi birikimlere haiz oldu. Artık yurtiçi pazardaki elde ettiÄŸi birikimlerini istiyoruz ki dünya ölçeÄŸinde küresel ölçekte kullansın. Yurtdışı pazarlarına açılsın, Avrupa, Amerika, Orta DoÄŸu, Asya pazarına açılsın. Bunlarla ilgili olarak yeniden yapılanıyoruz. Ä°ÅŸ geliÅŸtirme daire baÅŸkanlığı oluÅŸturuyoruz. Yasal alt yapımızı oluÅŸturduk. ArkadaÅŸlarımızı pazar pazar bu iÅŸlere kanalize edeceÄŸiz. Orta DoÄŸu pazarına bakan, Amerika pazarına bakan, Avrupa pazarına bakan buradaki iÅŸ imkanlarını araÅŸtıran, havaalanı özelleÅŸtirmeleri nelerdir bunları araÅŸtırıp bize getiren arkadaÅŸlarımızla birlikte oturacağız, bunları tek tek deÄŸerlendireceÄŸiz ve artık dünya ölçeÄŸinde Devlet Hava Meydanları küresel bir marka olarak adından söz ettirecek” diye konuÅŸtu.
Karla mücadelede kuzey ülkelerinin yöntemlerinden faydalanılacak
Geçtiğimiz Ocak ayında yaşanan yoğun kar yağışının uçuşları olumsuz yönde etkilediğine de dikkat çeken Funda Ocak, karla mücadele konuda kış koşullarının yoğun yaşandığı kuzey ülkelerinin bilgi birikimlerinden faydalanılabileceğini dile getirdi.
Ocak, “Hep diyoruz ki iyiyiz ama iyi olmak yetmiyor. Yolcu memnuniyeti çok iyi olmayı gerektiriyor. Karla mücadele çok zorlu bir mücadele. GeçtiÄŸimiz haftalarda yaÅŸadıklarımız çok olaÄŸanüstü ÅŸartlardı. Gidelim bakalım; biz daha iyi yapıyoruz ama bizden daha iyi yapanlar varsa neden olmasın. ArkadaÅŸlarımızı oralara da yollayacağız, araÅŸtıracağız onları da davet edeceÄŸiz. En iyiyi bulmak geçmiÅŸteki hatalarımızı gelecekte tekrarlamamak için ana hedefimiz. Daha öncelikli kuzey ülkelerine yollayacağız. Çünkü kuzey ülkelerinde çok acımasız karla mücadele ÅŸartları var” dedi.
Yeni havalimanında ‘kuÅŸ’ problemi yaÅŸanmayacak
Ä°stanbul’da yapımı devam eden yeni havalimanına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde de bulunan DHMÄ° Genel Müdürü Funda Ocak, bölge hava sahasındaki kuÅŸ sürülerine yönelik önlemlerin de titizlikle sürdürüldüğünü kaydetti.
Gerekli gözlemlerin deva ettiÄŸini belirten Ocak, “Üçüncü havalimanında ÇED raporlarının gerek yatırım, gerekse iÅŸletme döneminde çok ağır yükümlülükleri var. Bunları biz de titizlikle takip ediyoruz, firma da titizlikle takip ediyor. Uluslararası danışmanları var bununla ilgili sürekli gözlemler yapıyorlar. KuÅŸ radarlarını sipariÅŸ verdiler. Hiçbir problem olmayacak. Bu arada Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin bu kuÅŸları besleyen orada katı atık yakma merkezleri var. Bunlarla da uzun süredir temas halindeyiz. Tesislerini buradan kaldıracaklar ve yeni yerlerine götürecekler. KuÅŸların da o civarda beslenme imkanları kalmayacak. Çok ciddiye alınıyor bu konu titizlikle inceleniyor” ifadelerini kullandı.
Atatürk Havalimanı kapatılacak mı?
Yeni havalimanının devreye girmesinin ardından Atatürk Havalimanı’nın akıbetinin ne olacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Funda Ocak, “ÖlçeÄŸini bilemeyiz, büyüklüğünü bilemeyiz ancak bütün büyük metropollerde olduÄŸu gibi Ä°stanbul yeni havalimanının da mutlaka bir yedek meydanı olması lazım. Burada genel havacılık, müstakil kargo, uçuÅŸ eÄŸitim merkezleri, bakım onarım merkezleriyle ilgili bir bölüm kalacak ama bunun dışındakiler tabii ki büyüklerimizin vereceÄŸi bir karardır. Ama ÅŸu anda bununla ilgili çalışmalarımız da özellikle genel havacılık ağırlı olarak biz planlamalarımızı yapıyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
5 yılda 675 milyon lira güvenlik harcaması yapıldı
Türkiye genelindeki havalimanlarında son yıllarda güvenlik önlemlerinin ciddi derecede arttırıldığına dikkat çeken Funda Ocak, “Son 5 yıl içerisinde DHMÄ° Genel Müdürlüğü tüm havaalanlarımıza yönelik olarak 675 milyon liralık güvenlik harcaması yaptı. Bu harcamalar personel harcamalarını, sistem ve cihaz harcamalarını da kapsıyor. Bundan sonra da planlamalarımız devam edecek. Güvenlik tabiÄ° ki havaalanlarımız için olmazsa olmazlarımız. Ciddi harcamalar yapıyoruz bu konuyla ilgili. Vücut tarayıcıların ihalesi bitti. Avrupa’da dahi çok az meydanda olan vücut tarayıcılar body scanner dediÄŸimiz aletler oldukça pahalı güvenlik sistemleri sipariÅŸleri verildi. Atatürk, Antalya, Dalaman, Bodrum gibi bütün önemli dışa açık meydanlarımızda toplam 43 adet body scanner spariÅŸi verildi. Bu yılın sonuna doÄŸru teslim edilecek. 2018’in başından itibaren de kullanılmaya baÅŸlanacak” dedi.
2017’de havacılık sektörü için olumlu yönde beklentinin olduÄŸunu belirten Funda Ocak, “2016 sıkıntılı bir yıldı. Hava trafikleri yönünden tüm Türkiye genelinde dış hat yolcu trafikleri yüzde 15,5 oranında azaldı. 2017’yi iyimser görüyorum. Ocak ayında biraz tahminlerin üzerinde bir düşüş oldu ama yılın ortasına doÄŸru toparlayacaktır diye düşünüyoruz. Sezon iyi geçecektir diye düşünüyoruz. GeçtiÄŸimiz sene Rusya krizi çok etkiledi sektörümüzü inÅŸallah 2017 toparlanma yılı olacak, 2018 sıçrama yılı olacak” diye konuÅŸtu.
“Üçüncü havalimanı çok büyük bir pazar, çok büyük bir hikaye ve çok büyük bir hayalin hayata geçmesi. Dolayısıyla yurtiçinde de çok büyük bir pazar, yurt dışından da pek çok ülkenin ilgisini çeken bir pazar. Ä°lgi fazlasıyla devam ediyor. Sanıyoruz bu ilgi 2017’nin ortasından itibaren daha da hızlanacak” dedi.
Yeni havalimanına yabancıların ilgisi artarak devam ediyor Yeni havalimanına baÅŸta ABD ve Ä°ngiltere olmak üzere bir çok ülkenin yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸini dile getiren Funda Ocak, “Üçüncü havalimanı çok büyük bir pazar, çok büyük bir hikaye ve çok büyük bir hayalin hayata geçmesi. Dolayısıyla yurtiçinde de çok büyük bir pazar, yurt dışından da pek çok ülkenin ilgisini çeken bir pazar. Ä°lgi fazlasıyla devam ediyor. Sanıyoruz bu ilgi 2017’nin ortasından itibaren daha da hızlanacak” dedi.
Henüz yorum yapılmamış.