Sosyal Medya

Coğrafyamız

PKK Suriye'de halkı sürgün ediyor

ABD'de yayınlanan The Nation dergisinin Ortadoğu muhabiri ve Pulitzer Ödüllü gazeteci Roy Gutman, terör örgütü PKK/PYD'nin Suriye'de savaş suçu işlediğini yazdı.



ABD'de yayınlanan The Nation dergisinin OrtadoÄŸu büro ÅŸefi ve Pulitzer Ödüllü Roy Gutman, terör örgütü PKK/PYD'nin kontrolünde tuttuÄŸu bölgelerde yaÅŸayan Kürt ve Arap halkına karşı savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸini yazdı. Gutman tarafından hazırlanan özel dosyada terör örgütü PYD'nin ABD'nin iddia ettiÄŸinin aksine doÄŸrudan Kandil tarafından yönetildiÄŸi ve PKK ile baÄŸlantılı olduÄŸunu ortaya koydu.

Özel dosya haberinde terör örgütü PKK/PYD'nin Haseke, Tal Barek, Tel Halil gibi bölgelerde yüzlerce kiÅŸiyi öldürdüğü, yüzlerce evi yakıp yıktığı belirtiliyor. Gutman, terör örgütü PKK/PYD'nin iç savaşın baÅŸladığı 2011'den sonra rejim tarafından desteklendiÄŸini ve terör örgütü DEAÅž ile iÅŸbirliÄŸi yaptığını delilleriyle ortaya koyuyor.

Rejimden PKK/PYD'ye: Biz sizi destekledik şimdi sıra sizde
Suriye İnsan Hakları Ağı'nın verilerine göre terör örgütünün 2014'te Tal Bark'da 43, Tal Halil'de 42 sivili katlettiği belirtiliyor. PYD'nin bölgede kontrolü ele geçirdikten sonra bölgedeki diğer Kürt Partilerinin faaliyetlerine izin vermediğini söylüyor.

PYD/PKK'nın doÄŸrudan Esed rejiminden destek aldığını belirten Gutman, geçmiÅŸte Suriye istihbaratında görev yapan ve 2012'de rejimden ayrılan Mahmud el-Nasr'ın rejim yetkililerinin Suriye'de Arap Baharının baÅŸlamasından sonra PKK yöneticileri ile iletiÅŸime geçerek Åžam'da bir toplantı gerçekleÅŸtirdiÄŸini söylüyor. Bu toplantıda rejimin PKK'lı yöneticilere “"Sizi biz kurduk. 1983'ten beri destekliyoruz. Åžimdi bizim için bir ÅŸeyler yapma sırası sizde." mesajının verdiÄŸini belirtiyor.

PKK/PYD SÄ°YASÄ° SUÄ°KASTLER YAPTI

Bu toplantının ardından rejim güçlerinin Haseke'de ve diğer bölgelerdeki askeri güçlerini geri çektiğini ve bölgeyi PKK/PYD'ye bıraktığını belirtiyor.

Rejime karşı başlayan protestoların PYD tarafından engellenmeye çalışıldığının belirtildiği yazıda, bölgede PKK/PYD karşısında yer alan ve siyaset yapan isimlerin de PKK tarafından öldürüldüğü ifade ediliyor. Yazıda PKK/PYD'nın ilk olarak 2011'de Mish'al al-Tamu'yı daha sonra ise 2012 ve 2013'te se Mahmud Wali ve Ahmad Bunjak'ı öldürdüğü belirtiliyor.

Bölgedeki yetkililerden Ä°brahim Hüseyin PKK/PYD'nin rejim ile iliÅŸkisi hakkında “Kesinlikle, PYD rejimden destek alarak operasyon yapıyordu" diyor. PYD/PKK'nın bölgedeki saldırıları ve köyleri yakıp yıkmalarından dolayı 300.000 sivilin IKBY'ye göç etmek zorunda kaldığı, 200.000 kiÅŸinin de Türkiye'ye sığındığı belirtiliyor.

'KARAYILAN BÄ°R TAVUK BÄ°LE CANLI KALMASIN DEDÄ°'

PKK'PYD'nin bölgede sistematik olarak savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸinin belirtilidiÄŸi yazıda bölge halkının yaÅŸadıkları bölgelerden zorla çıkarıldığı ve birçok köyünde imha edildiÄŸi vurgulanıyor. Bölgede yaÅŸayan ve daha önce PYD ile birlikte hareket ettiÄŸini söyleyen isimlerden Mohar, PKK/PYD'nin köylere saldırısı için “Yanan birçok köy gördüm" diyor. Mohar rejimin desteÄŸi için ise, “Bir zamanlar Haseke'ye gittiÄŸimizi ve iki tank aldığımızı hatırlıyorum" diyor.

Karayılan'ın birçok yerin yakılması için emir verdiÄŸini söyleyen Mohar, Suriye'nin kuzeyinde bulunan Tal Brak kasabasında yaÅŸananlar için “Karayılan, bir tavuun canlı çıkmasına izin vermemek için her yeri yok etmeye karar verdi" dedi.

ABD KATLÄ°AMLARA SESSÄ°Z KALDI

Özel haberde ABD'nin 'DEAŞ'e karşı savaşan tek aktör PYD'dir yalanı da çürütülüyor. Terör örgütü DEAŞ'ın Tel Abyad ve Tel Hamis başta olmak üzere birçok yerde savaşmadan birçok PKK/PYD'ye bıraktığı belirtiliyor. Yazıda terör örgütü PKK/PYD'ye destek veren Obama yönetimin PKK/PYD'nin bölgede işlediği savaş suçlarına sessiz kaldığı belirtiliyor.

YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.