Sosyal Medya

Coğrafyamız

El-Bab'da strateji hatası faciaya neden oldu

El Bab'da çatışmalar sürerken bölgeden gelen bilgilere göre; TSK en büyük kaybı oluşturulan geçici karargahlara yapılan intihar saldırıları sonucu verdi.



TSK ve ÖSO’nun El Bab’a yönelik en yoÄŸun taarruzu sürerken, bölgede DEAÅž’a karşı hava saldırıları düzenleyen Rus uçağının dün sabah yanlışlıkla bir binaya düzenlediÄŸi saldırıda 3 asker ÅŸehit oldu, 11 asker yaralandı. El Bab'da çatışmalar sürerken bölgeden gelen bilgilere göre; TSK en büyük kaybı oluÅŸturulan geçici karargahlara yapılan intihar saldırıları sonucu verdi.

PUTÄ°N ERDOÄžAN'I ARADI

Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin, telefonla görüştüğü CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a “trajik olayla” ilgili üzüntülerini ileterek baÅŸsaÄŸlığı diledi. Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Ä°ki lider, Suriye’de terörizme karşı verilen mücadelede Rusya ile Türkiye arasında askeri kurumlar arasında koordinasyonun daha da arttırılması konusunda hemfikir oldu'' denildi.

Rus uçağının vurduğu karargahta şehit olan 3 askerimiz

EL BAB'DA SON DURUM

Salı gecesi TSK/ÖSO’nun El Bab’a yaklaşık 500 metre rakımdan bakan Akil ve Hastane tepelerini yeniden kontrol ettiÄŸi haberleri geldi. Bu tepeler haritaya baktığınızda El Bab’ın batıdaki giriÅŸi gibi. Tepenin altındaki yerleÅŸim ise labirenti andıran sokaklarla dolu. Bölgeden zorlu çatışmaların yaÅŸandığı haberi geliyor. 

DEAÅž üyesi teröristler, birkaç gizli ikmal yolu dışında El Bab’da sıkışmış vaziyette.

ESED GÜÇLERİ İLE 3 KİLOMETRE MESAFE

Bölgedeki  askeri kaynaklar, TSK’nın El Bab’ı güneyden de çevirmeye baÅŸlaması sonucu Türk askeri ile güneybatıdan El Bab’a doÄŸru ilerleyen rejim güçleri arasındaki mesafenin iyice azaldığını, mevziler arasındaki mesafenin 3 km’ye kadar düştüğünü vurguladı. TSK ve Esad güçleri arasında bir çatışma yaÅŸanmadığı, ancak çatışma ihtimaline karşı Rusya ile sürekli temas halinde olunduÄŸu belirtildi. Bölgeden bir askeri kaynak, “El Bab’da kimi zaman ‘Kara Åžahin düştü’ filmindeki bazı sahneler gibi geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. Kentin merkezindeki bazı yerlere girdik. ” bilgisini paylaÅŸtı.

ÅžEHÄ°R SAVAÅžI Ä°STENMÄ°YOR!

Fırat Kalkanı’nı planlayan komutanlar, operasyonu en az kayıpla tamamlamak istiyor. Bu yüzden de El Bab’da özel kuvvetler ya da ÖSO’cular için sokak sokak girilen bir ‘meskûn mahal çatışması’ öngörmüyorlar. 

Bunun yerine, DAEÅž hedefleri belirleniyor, Hava Kuvvetleri ile topçu birlikleri o hedefleri vuruyor, ÖSO o hedefleri kuÅŸatarak ele geçiriyor. Ele geçirilen yerlere takviye yapılarak karargâh kuruluyor.

EN BÃœYÃœK KAYBI ORADA VERDÄ°K

Bu arada, bugüne dek yaÅŸanan kayıpların çoÄŸu, TSK’nın ele geçirilen alanlarda kurduÄŸu geçici karargâhlara yönelik intihar saldırılarından kaynaklandı. Son olarak Rus uçaklarının vurduÄŸu karargahta bu kapsamdaydı.

ÅžEHÄ°T SAYISI 64'E YÃœKSELDÄ°

Fırat Kalkanı Harekatının başladığı geçen 24 Ağustos'tan bu yana şehit düşen asker sayısı 64'e yükseldi.

ÖSO: 2 ASKERÄ° ÖLDÃœRDÃœK 

Dün akÅŸam saatlerinde ise Suriye ordusu ile TSK’nın destek verdiÄŸi ÖSO arasında ÅŸiddetli çatışmalar çıktığı iddia edildi. Åžam yönetimine yakın Al Masdar sitesi, Suriye ordusunun Ebu Zindin köyünde ordunun ilerleyiÅŸini engellemeye çalışan ÖSO’ya ait bir aracı vurduÄŸunu yazdı. Haberde dört ÖSO militanın yaralandığı, muhaliflerin makineli tüfeklerle saldırıya karşılık verdiÄŸi belirtildi. ÖSO ise dün sosyal medya hesabından yayınlanan açıklamasında El Guz köyü yakınlarında Suriye ordusundan 2 askeri öldürdüklerini, bir BMP tankını da ele geçirdiklerini iddia etti.

ESAD REJÄ°MÄ° EL BAB'I ALIRSA?

Dünkü New York Times gazetesinde El Bab’ın jeostratejik bir sınava dönüştüğü belirtildi. Burada rejimin destekçisi olan ve son dönemde Türkiye ile de iÅŸbirliÄŸi yapan Rusya, karar verici bir aktör olarak öne çıkıyor. NYT’a konuÅŸan bir kaynak, Astana’da yapılan görüşmede Rusya’nın El Bab’ın su tesislerinin bulunduÄŸu bölgenin rejim yanlısı güçler tarafından alınmasını istediÄŸini öne sürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.