Sosyal Medya

Güncel

El-Bab'da Ä°ran tehlikesi

İran destekli Şii milisler ile Suriye ordusunun El Bab’a ilerlemesi üzerine TSK ve ÖSO güçleri kuşatma altındaki kente büyük saldırı başlattı. Kasabaya hakim stratejik tüm tepeler ele geçirilirken Ankara, rejimle olası bir çatışmaya karşı Rusya ile temas halinde.



TSK destekli Özgür Suriye Ordusu’nun El Bab’da önceki gece yaÅŸanan yoÄŸun çatışmalar sonrası ÅŸehrin stratejik öneme sahip hakim tepeleri IŞİD’den temizlendi. Son hamle, terör örgütü IŞİD’in savunma hattının delinmesini saÄŸlarken, ÅŸehrin kontrol altına alınması için de önemli bir adım oldu. 
 
Bölge kaynaklarından alınan bilgilere göre, rejimle birlikte güneyden kasabaya ilerleyen Ä°ranlı milisler, IŞİD’den sonraki en büyük riski oluÅŸturuyor. El Bab’ın güneyinden ilerleyen Ä°ran güçlerinin Türkiye açısından tehdit oluÅŸturmaması için El Bab operasyonu askeri takviyerle hızlandırıldı. Operasyonda TSK’nın, özel kuvvetler, komandolar, tankçılar, mekanize piyadeler, fırtına obüsleri, ağır havan topları, ÇNRA’lar, Ä°HA’lar ve savaÅŸ uçaklarıyla hem karadan hem havadan tam güç kullandığı belirtildi. Teröristlerin önceki gece savunma pozisyonunda kalmalarına karşın, dün sabah itibariyle gizlendikleri kanallar ve tünellerden çıkarak saldırdığı öğrenildi. Bölgedeki ÖSO unsurlarının ise daha önce ÅŸiddetli çatışmaların yaÅŸandığı Akil Tepesi’ne bayrak diktiÄŸi belirtildi. Çatışmalarda dört asker ÅŸehit olurken, 15’i de hafif ÅŸekilde yaralandı. IŞİD’in kontrolü tümüyle vermemek için ciddi ÅŸekilde direnç göstermeye çalıştığı belirtiliyor. Türkiye bir yandan IŞİD’i El Bab’dan süpürmek için mücadele verirken diÄŸer yandan Ä°ran destekli rejim güçleriyle karşı karşıya gelmeden operasyonun bu aÅŸamasını tamamlayı planlıyor.
 
Öte yandan 169 günü geride bırakan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, 189 IŞİD hedefine atış yapıldı. SavaÅŸ uçakları da 65 IŞİD hedefine hava operasyonu düzenlendi. Teröristlerin barınmak için kullandığı 58 bina, bir karargah binası, 3 tünel giriÅŸi, 2 kontrol noktası ve bir silahlı araç imha edildi. Koalisyon güçlerinin de Bab bölgesinde 7 hava harekatı yaptı. Topçu atışları, hava harekâtı ve çatışmalarda toplam 58 IŞİD’li terörist öldürüldü.
 
REJÄ°MLE ÇATIÅžMA OLMASIN DÄ°YE ÖNLEMLER ALINIYOR’
 
BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Fırat Kalkanı Harekatı’na iliÅŸkin bilgi verdi. Libya BaÅŸkanlık Konseyi BaÅŸkanı Fayiz es-Serrac ile basın toplantısı düzenleyen Yıldırım “Güneyden Suriye Ordusu’nun El Bab’a yaklaÅŸtığı ifade edilerek, bölgede Türk askeri ile Åžam rejimi askerinin karşı karşıya gelmemesi için bir giriÅŸiminiz var mı, özel bir önlem alınır mı?” sorusu üzerine kasabanın dış mahallelerinin kontrol altına alındığını söyledi. Yıldırım, El Bab’ın çevresindeki stratejik bölgelerin ele geçirildiÄŸini ifade ederek “Güneyde rejime ait unsurların kuzeye doÄŸru hareketlendiÄŸi doÄŸrudur ancak gerek koalisyon güçleri gerek Türk Hava Kuvvetleri gerekse Rusya ile yapılan koordinasyon sonucu herhangi bir tatsız olay yaÅŸanmaması ve çatışma olmaması için gereken tedbirler alınmaktadır” diye konuÅŸtu.
 
SURÄ°YE Ä°LE TEMAS SAÄžLANMAMASI İÇİN RUSYA’YLA KOORDÄ°NASYON
 
CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, birliklerin El Bab’da ÅŸehrin içinde olduÄŸunu söyledi. NTV’ye röportaj veren Kalın, Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı’yla çok büyük bir sorumluluk aldığını ifade ederek El Bab operasyonu hakkında ÅŸunları dile getirdi: “Hastane tepesinin ele geçirilmesi ÅŸu anlama geliyor ÅŸu anda ÅŸehrin içindeler. (Suriye orudusu ile temas ihtimali var mı?) Bunun gerçekleÅŸmemesi için Rusya’yla koordinasyon içerisindeyiz. Zaman zaman Rus uçakları El-Bab’ın güneyine gelip DEAÅž hedeflerini vuruyorlar. Yakın zamanda Amerikan güçleri de vurmaya baÅŸladı. Azez-El Bab-Cerablus bölgesi terörden arındırılması gerekiyor.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.