Sosyal Medya

Dünya

ABD Devrim Muhafızlarını terör örgütü ilan edecek

Trump yönetimi, İran Devrim Muhafızları'nı 'terör örgütü' ilan etmeyi değerlendiriyor. Reuters'e konuşan bir ABD'li yetkili, Trump'ın nükleer anlaşmayı iptal etmek yerine, ek yaptırımlar uygulayabileceğini de söyledi.



Reuters’in isim vermeden atıfta bulunduÄŸu ABD’li yetkililer, Donald Trump yönetiminin Ä°ran Devrim Muhafızları’nın "terör listesi"ne girmesine yol açabilecek bir teklifi deÄŸerlendirdiÄŸini söyledi. Yetkililere göre, ABD’nin ilgili kurumlarından bu konuda fikir beyan etmeleri istendi. Washington hâlihazırda Ä°ran Devrim Muhafızlarına baÄŸlı bazı bireyler ve birimlere yönelik yaptırımlar uyguluyor. Ancak söz konusu teklifin onaylanması durumunda, bu yaptırımlar daha da güçlendirilecek.

İran Devrim Muhafızları, Tahran'ın en güçlü güvenlik yapılanması. İslam Devrimi'nden sonra kurulan bu yapı, ülkenin ekonomisinde ve siyasetinde de büyük nüfuza sahip.

Trump’ın, BaÅŸkanlık Kararnamesi formatında da gelebilecek teklifi imzalayıp imzalamayacağı bilinmiyor. Beyaz Saray bu konuda bilgi vermezken, Ä°ran ise her fırsatta terörle ilgisinin olmadığını savunuyor.

Nükleer anlaşmayı iptal yerine yeni yaptırımlar

Trump Yönetimi,  Ä°ran’a yönelik yeni politikasını ÅŸekillendirmeye çalışıyor. Bu politikanın mimarlarından olan ve Reuters'a konuÅŸan bir üst düzey yetkili, yeni yönetimin Ä°ran’ı ABD çıkarlarına en net tehlike olarak addettiÄŸini belirtti. Yetkili, Ä°ran ile varılan nükleer anlaÅŸmayı iptal etmek yerine, Beyaz Saray’ın Ä°ran’a yaptırım uygulama yoluna gidebileceÄŸini söyledi.

"İhvan'ı 'terör listesi'ne alma önerisi rafa kalktı"

Reuters geçen hafta ABD yönetiminin Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı’nı (Ä°hvan) "terör örgütü listesi"ne almayı deÄŸerlendirdiÄŸini söylemiÅŸti. Ancak ajansa göre Trump yönetimi bu seçeneÄŸi ÅŸimdilik rafa kaldırdı.

Trump’ın yönetime gelmesinden sonra Washington-Tahran iliÅŸkisinde tansiyon arttı. Trump, Ä°ran’a ‘bir numara terör devleti’ suçlamasını yapmıştı.

Tahran’ın füze testinden sonra ABD Hazinesi Bakanlığı, Ä°ran baÄŸlantılı 13 kiÅŸi ve 12 kuruluÅŸu yaptırım listesine eklemiÅŸti. Beyaz Saray, bu adımın “bir baÅŸlangıç” olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Ä°ran’ın dini lideri Ali Hamaney, ABD’nin tehditlerini kınamış, Ä°ran halkını hiç kimsenin paralize edemeyeceÄŸini savunmuÅŸtu.

Kaynak: Reuters ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.