Dünya
ABD Adalet Bakanlığı yasakta ısrarcı
ABD Adalet Bakanlığı, 7 ülkeye vize yasağı getiren başkanlık kararnamesi hakkındaki temyiz başvurusunun reddedilmesinin ardından tekrar Temyiz Mahkemesi’ne başvurdu.
ABD Adalet Bakanlığı, San Francisco'daki Temyiz Mahkemesi 9. Dairesine 15 sayfalık bilgi notu ile başvuruda bulunarak Başkan Trump'ın vize yasağının yeniden uygulamaya konmasını talep etti.
Bakanlık, bilgi notunda söz konusu vize yasağı kararının "Başkanın yasal otoritesinin uygulanması" olduğunu ve bu sebeple kararnamenin yeniden uygulanması gerektiğini savundu.
Notta, kararname ile 90 gün vize yasağı getirilen, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 7 ülkenin "terör riski taşıdıkları" gerekçesiyle listede oldukları belirtildi. Yasağın bir din ile doğrudan ilişkilendirilerek sunulmasının doğru olmadığı vurgusuna yer verildi.
Bilgi notunda ayrıca, Seattle'da yasağın ülke çapında uygulanmasını durdurma kararı veren federal hâkimin "ülke genelini kapsayan bir karar vermesinin" sakıncalarına değinildi.
San Francisco'daki Temyiz Mahkemesi, başvuruyla ilgili bugün karar alacak. Olumsuz karar çıkması halinde Trump yönetimi, yeni hukuki adımları atmak için hazırlık yapıyor.
Temyiz baÅŸvurusu reddedilmiÅŸti
Önceki gün San Francisco'daki Temyiz Mahkemesi 9. Dairesi, Washington eyaleti Seattle kentinin federal yargıcı James Robart tarafından verilen ve vize yasağını askıya alan karara ilişkin Adalet Bakanlığının temyiz başvurusunu reddetmişti.
Adalet Bakanlığı temyiz dosyasını hazırlarken, İç Güvenlik ile Dışişleri bakanlıkları yargıcın kararını uygulamaya koymuştu.
Trump önceki hafta cuma günü imzaladığı baÅŸkanlık kararnamesi ile Sudan, Irak, Suriye, Ä°ran, Libya, Yemen ve Somali vatandaÅŸlarına vize verilmemesi ve bu ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmaması talimatını vermiÅŸti. Kararnameyle ayrıca Suriye’den mülteci giriÅŸi süresiz askıya alınmıştı.
Trump’ın bu kararı ülke çapına protestolara yol açmıştı. Yeni baÅŸkan bu kararından dolayı içeriden ve dışarıdan pek çok siyasi liderin tepkisiyle karşı karşıya kalmıştı.
Kaynak: AA ve Reuters
Henüz yorum yapılmamış.