Dünya
Astana'da 3'lü mekanizma toplantısı 'başarılı' sonuçlandı
Kazakistan'ın başkenti Astana'da 23-24 Ocak'ta gerçekleşen görüşmelerin ardından Rusya, Türkiye ve İran, iki hafta sonra yeniden bir araya geldi. 3 ülkeden uzmanlar, ilk görüşmelerde üzerinde mutabık kalınan ateşkeste istenen noktaya gelinip gelinmediğini tartıştı. Birleşmiş Milletler, toplantının 'başarıyla' tamamlandığını duyurdu.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya, Türkiye ve İran'dan uzmanlar Astana'da bir araya geldi.
Birleşmiş Milletler bir gün içinde tamamlanan görüşmeler için 'başarılı geçti' açıklamasında bulundu.
Astana'da iki hafta önce yapılan ilk görüşmelerde ülke genelinde bir ateşkes üzerinde mutabakata varılmıştı.
Bugün başlayan görüşmelerde bu ateşkeste varılan nokta ele alındı.
Ateşkes IŞİD ve Nusra Cephesi'ni kapsamıyor.
İlk görüşmeler sonrasında yayınlanan ortak bildirgede ateşkesi denetlemek üzere Rusya, Türkiye ve İran'ın üçlü mekanizma kurmasına karar verilmişti.
SONUÇ BİLDİRGESİNİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
IŞİD ve Nusra’ya karşı ortak mücadele edileceÄŸi, bunların silahlı muhaliflerden ayrılmasının saÄŸlanacağı belirtilmiÅŸ, "Bundan sonraki süreçte BMGK kararı baÄŸlamında müzakerelerin baÅŸlaması ve bu sürecin kolaylaÅŸtırılması son derece önemli olacaktır" denilmiÅŸti.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Görüşmelere ilk kez Ürdün'den temsilcilerin de katılması bekleniyor" diye konuştu.
Rusya’nın anayasa önerisine ret
Astana'da ikinci tur öncesinde Suriyeli muhalifler Ankara’da Türk ve Rus yetkililerle bir araya geldi. Toplantının ardından Al Jazeera’ye konuÅŸan bir Türk yetkili, Cumartesi günü son bulan Ankara toplantılarında Türk ve muhalif tarafların Rusya’nın önerdiÄŸi anayasa teklifini ele almayı reddettiklerini söyledi.
Türk kaynak, “GeleceÄŸin Suriyesinde uygulanacak idari sistemi ÅŸimdiden masaya yatırmak, yeni anayasayı, öz yönetimi ya da federalizmi tartışmak, tek taraflı hareket etmek isteyenlerin amaçlarına hizmet edebilir” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Al Jazeera’nin edindiÄŸi bilgilere göre, silahlı muhalif grupların temsilcileri, toplantıda Rusya’dan ateÅŸkesin garantörü olarak rejimin ve milislerinin anlaÅŸmaya baÄŸlılığını da saÄŸlamasını istendi.
Muhalifler, ateÅŸkesin fiilen ve kapsamlı bir ÅŸekilde uygulanmadığı sürece 20 Åžubat’ta yapılması ön görülen Cenevre görüşmelerine de gitmeyeceklerini ifade etti.
Tahran’da Rusya-Ä°ran toplantısı
Bugünkü Astana toplantıları öncesinde bir diğer buluşma da İran'da gerçekleşti. İran Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani, Tahran'da Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev ile bir araya geldi.
Åžamhani, 'IŞİD, Nusra Cephesi ve baÄŸlantılı gruplar Suriye’de olduÄŸu müddetçe ve bazı bölge ülkelerinin bu gruplara destek verdiÄŸi sürece ülkede siyasi bir çözümün gerçekleÅŸmeyeceÄŸini' söyledi.
Åžamhani, Ä°ran’ın Suriye’de siyasi çözüm konusunda kararlı olduÄŸunu iddia etti, ancak silah bırakmayı reddeden gruplara karşı askeri çözümün etkili olacağını söyledi.
Ä°ran medyası, Lavrentyev’in Suriye’de rejim, Ä°ran ve Rusya arasındaki askeri iÅŸbirliÄŸinin devam edeceÄŸini ve siyasi müzakere çabasının çözüme yanaÅŸmayan ‘terörist’ gruplara karşı mücadeleyi etkilemeyeceÄŸini söylediÄŸini aktardı.
Suriyeli muhaliflerden Cenevre resti
Suriye Askeri Muhalefet Heyeti Başkanı Alluş, Astana görüşmelerinde öne sürdükleri taleplerin yerine getirilmemesi durumunda Cenevre'de gerçekleşmesi beklenen toplantıya katılmayacaklarını söyledi.
Alluş, Suriye konulu Astana görüşmeleri ve 20 Şubat'ta düzenlenmesi beklenen Cenevre toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu.
Astana toplantısından sonra garantör ülkelere ateÅŸkes ÅŸartlarını sunduklarını ve bu yönde vaatler aldıklarını belirten AlluÅŸ, “Barada Vadisi'ne ve Guta'ya girilmeyeceÄŸi yönünde vaatler aldık, hiçbir muhalif grupların hedef alınmayacağı yönünde söz verilmiÅŸti ama bu vaatler yerine getirilmedi." ifadelerini kullandı.
Garantörlere sahadaki gelişmelere dair görüşlerini ve tavırlarına dair yasal bir bildirim gönderdiklerini söyleyen Alluş, garantörlere sundukları, ateşkesin sabitleşmesini ön gören teklife bugün Astana'da başlayan görüşmelerde yanıt verileceğini tahmin ettiklerini belirtti.
"BÄ°ZLERE VAATLER VERÄ°LDÄ°"
Ankara'da geçen cuma günü Türk ve Rus yetkililerle istişarelerde bulunduklarını hatırlatan Alluş, Suriye'deki tüm gelişmeleri detaylarıyla taraflara aktardıklarını ifade etti. Suriye ile ilgili somut kararlar alınmasını istediklerini vurgulayan Alluş, "Bu da (Rusların) onların sorumluluğundadır. Onlar sorumluluklarını yerine getirirlerse bizler de görüşmelere devam ederiz. Eğer geri adım atarlarsa da bizler de devam etmeyiz ve bu durumda her şey biter.'' yorumunu yaptı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen istişare toplantısında Cenevre görüşmelerinin ve Cenevre'ye katılacak ortak bir heyetin oluşturulması imkânının ele alındığını kaydeden Alluş şu ifadelere yer verdi:
"Askeri grupların mesajı netti. Gruplar, garantör ülkelere (Rusya ve İran'a) 'Astana'ya katıldık ve bizlere birtakım vaatler verildi. Şimdi bu vaatlerin yerine getirmesini bekliyoruz' dedi."
"ŞARTLARIMIZ YERİNE GETİRİLMEZSE HİÇBİR YERE GİTMEYECEĞİZ"
“Cenevre görüşmelerine katılacak mısınız? sorusuna AlluÅŸ, "Åžartlarımız yerine getirilmezse hiçbir yere gitmeyeceÄŸiz. Özellikle de 3 ÅŸartımızın yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikle ateÅŸkesin saÄŸlanması, tutukluların serbest kalması ve kuÅŸatma altındaki bölgelerden Esed rejiminin ablukasının kaldırılması gerekiyor." ÅŸeklinde cevap verdi.
"REJÄ°M HERKESÄ° OYALIYOR"
Garantörlerin sorumluluğunda imzalanan anlaşmalara uyulmadığı sürece, dünyanın neresinde yapılırsa yapılsın görüşmelerden bir netice alınamayacağını dile getiren Alluş, "Rejim aslında herkesi oyalıyor, imzaladığı anlaşmalara uymuyor. Hatta garantörüne (Rusya'ya) verdiği sözü yerine getirmiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.