Sosyal Medya

Dünya

Kammenos'a yanıt: Savunma Bakanı sıfatını taşıması talihsizlik

Türkiye, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Kammenos'un Türkiye'yi Kardak gerginliği üzeriden "Kovboy hareketleri" yapmakla suçlamasına yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Kammenos ile ilgili "Bu zorlu dönemde Yunanistan Milli Savunma Bakanı sıfatını taşıyor olması bir talihsizliktir"denildi.



Türkiye, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos'un bir Yunan televizyon kanalına verdiği mülakatta Türkiye hakkındaki sözlerini kınayarak, "Bu derece izan ve insaftan yoksun, uluslararası alanda en temel nezaket kurallarını dahi hiçe sayan, düzensiz göç konusundaki ikili temel metinlerden habersiz bir şahsın tüm dünyanın ve bölgemizin içinden geçtiği bu zorlu dönemde Yunanistan Milli Savunma Bakanı sıfatını taşıyor olması bir talihsizliktir." açıklamasında bulundu.

"Ä°zan ve insaftan yoksun"

DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kammenos’un, 1 Åžubat'ta Yunan Antenna televizyon kanalına verdiÄŸi mülakatta "kullandığı dil, üslup ve gerçekle hiçbir baÄŸlantısı olmayan ifadelerinin esefle karşılandığı" açıklandı. Kammenos, buradaki konuÅŸmasında Türkiye'yi "Kovboy hareketleri" yapmakla suçlamıştı.

Kammenos'un Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında kullandığı "temelsiz, yakışıksız ve etik dışı ifadelerinin" kınanarak kendisine iade edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu derece izan ve insaftan yoksun, uluslararası alanda en temel nezaket kurallarını dahi hiçe sayan, düzensiz göç konusundaki ikili temel metinlerden habersiz bir şahsın tüm dünyanın ve bölgemizin içinden geçtiği bu zorlu dönemde Yunanistan Milli Savunma Bakanı sıfatını taşıyor olması bir talihsizliktir. Yunanistan makamlarını bir kere daha devlet sorumluluğuna uygun davranmaya ve iki ülke arasında geliştirmeye çalıştığımız işbirliği ortamına zarar verecek açıklamalardan imtina etmeye davet ediyoruz."

Yunanistan'ın yeni Savunma Bakanı ve koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi'nin (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, Ocak ayı sonunda helikopterle Kardak Kayalıkları'na gelip, 19 yıl önce ölen Yunan subayları için denize çelenk bırakacağını açıklamıştı. Kammenos'un bu eylemi gerçekleÅŸtirmesinin ardından Kardak Kayalıkları'nda iki taraf arasında gerginlik baÅŸladı. Her iki ülkenin gemileri ve uçakları birbirlerine engellemelerde bulundu. 

Yunanistan'a tatbikat tepkisi

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin MüftüoÄŸlu, Yunanistan’ın Ege’deki Ä°stanköy adasına yönelik asker indirme talimi hakkında bazı medya organlarında yer alan haberlere iliÅŸkin açıklama yaparak, bu tatbikatın uluslararası hukukun açık bir ihlali olduÄŸunu belirtti.

MüftüoÄŸlu, "KomÅŸumuz Yunanistan’ı gerginliklere yol açacak, tırmanma potansiyeli bulunan tek taraflı, uluslararası hukuka aykırı, altından kalkamayacağı eylemlerden kaçınmaya davet ediyor, ülkemizin, Ege Denizi’ne yönelik siyasi ve hukuki pozisyonlarına uygun olarak, gerekli görülecek adımları bundan sonra da atmaktan imtina etmeyeceÄŸini bildiriyoruz" dedi.

MüftüoÄŸlu, konuya iliÅŸkin bir soruya cevabında,​ Yunan medyasında, Yunan özel kuvvetlerine baÄŸlı olduÄŸu belirtilen paraşütçülerin dün Ä°stanköy adasına indirme tatbikatı yaptıkları yönünde haberlere rastlandığını hatırlattı.

Paris Barış Antlaşması'nın, silahsızlandırılmak koşuluyla İtalya tarafından Yunanistan'a bırakılmış olan İstanköy adası üzerinde her türlü askeri eğitim faaliyetini yasakladığını vurgulayan Sözcü Müftüoğlu, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla, Ä°stanköy’e yönelik bu tatbikat uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu çerçevede komÅŸumuz Yunanistan’ı gerginliklere yol açacak, tırmanma potansiyeli bulunan tek taraflı, uluslararası hukuka aykırı, altından kalkamayacağı eylemlerden kaçınmaya davet ediyor; ülkemizin, Ege Denizi’ne yönelik siyasi ve hukuki pozisyonlarına uygun olarak, gerekli görülecek adımları bundan sonra da atmaktan imtina etmeyeceÄŸini bildiriyoruz." 

"Türkiye, en iyi komşusunun Yunanistan olduğunu anlamalı"

Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Nikos Kotzias, Yunanistan'daki Radyo Alfa’ya, Ege’de yaÅŸanan gerginlik ve Türkiye-Yunanistan iliÅŸkilerini deÄŸerlendirdi. Türkiye'nin Ege'de fevri davrandığını iddia eden Kotzias, "Türkiye, en iyi komÅŸusunun Yunanistan olduÄŸunu anlamalı. Bazen Türkiye iliÅŸkileri geliÅŸtirmeye fayda etmeyen bir fevri tavırla hareket ediyor. Bunu NATO, Avrupa BirliÄŸi (AB) ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki ortaklarımızla paylaÅŸtık." diye konuÅŸtu.

Kotzias, Yunanistan’ın Türkiye'de yaÅŸanan darbe giriÅŸimini derhal kınadığını anımsatarak, Avrupalı liderlerin, iletiÅŸim kanallarını açık tutarak Türkiye ile yaÅŸanan sorunları ve mümkün olan çözüm yollarını konuÅŸmalarının olumlu olduÄŸunu anlattı.

Ege'de yaşanan gerginliğin geçmişte yaşananlar kadar büyük olmadığını belirten Kotzias, "Erdoğan döneminde Ege'de 'sıcak bir olay' hiç yaşanmadı. Kazara 'sıcak bir olayın' yaşanmaması için de iletişim kanallarının açık tutulması gerekir." şeklinde konuştu.

Atina’nın Türkiye ile her zaman iyi siyasi ve ekonomik iliÅŸkiler kurmaktan yana olduÄŸunu ifade eden Kotzias, gerilimin giderilmesi için iletiÅŸim kanallarının açık kalması gerektiÄŸini sözlerine ekledi.

Kardak krizi

Aralık 1995'ta Türk bandıralı bir gemi, Bodrum'un 4 mil kadar açığındaki Kardak Kayalıkları'nda karaya oturdu. Ancak Türk ve Yunan kurtarma ekipleri, kazanın kimin sahasında olduÄŸu konusunda ihtilafa düştü. Yunanistan kazanın kendi karasularında olduÄŸunu ileri sürdü. Türkiye ise adaların kendisine ait olduÄŸunu savundu. Ä°ki ülke arasındaki gerilim tırmanırken, Yunanistan ikiz adacıklardan birine Yunan bayrağı dikti. Bunun üzerine Türkiye bölgeye asker yığdı. Ä°ki ülke arasındaki kriz savaşın eÅŸiÄŸine kadar gelirken Türk özel kuvvetleri 30 Ocak 1996 gecesi diÄŸer adacığa çıkarak bayrak dikti. Gerilim, ABD'nin de araya girmesiyle sona erdi. 

Yunanistan darbeci askerleri iade etmiyor

Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos), 26 Ocak'ta aldığı kararla 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi.

Gülen örgütüne üye oldukları ve 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynadıkları gerekçesiyle Türkiye'ye iadeleri istenen askerler, Yunan polisi eşliğinde birbirlerine kelepçeli olarak mahkemeye getirildi.

Mahkeme, darbe girişiminin ardından TSK'ya ait helikopterle Yunanistan'a kaçan askerler için Türkiye'nin iade talebinin reddedildiğini duyurdu.

Türkeş: Yunanistan çözüm istemiyor

İki ülke arasındaki bir diğer tartışma konusu da Kıbrıs... Cenevre'de yapılan Kıbrıs görüşmelerinde 12 Ocak'ta garantör ülkelerden devlet ya da hükümet başkanı düzeyinde katılım bekleniyordu. Ancak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den dışişleri bakanları toplantıya katıldı.

Kıbrıs konusundan da sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bu tarihte Al Jazeera'ye bu değişiklikle ilgili bilgi verdi. Yunanistan'ın garantilerin tamamen kaldırılması konusunda ısrarcı olduğunu söyledi:

"Çipras, garantilerin kaldırılmaması halinde toplantıya katılmayacağını söyledi. Biz garantör ülkeler olarak bir araya gelmeden, bu konuyu birlikte görüşüp tartışmadan böyle bir karar veremeyiz. Cenevre'ye gidip görüştüğümüzde bunun kararı verilecek. Bunu daha görüşmeden böyle bir şart koşmak çözüm için doğru bir yaklaşım değil."

Yunanistan'ın çözümü istemediğini ve bu sebeple 'sudan bahaneler yarattığını' söyleyen Türkeş, Türkiye'nin çözüm için kararlı ve samimi adımlar attığını söyledi:

"Ben bavulum hazır, uçak da hazır iki gündür bekliyorum. İyi bir şey olmasını bekliyoruz, Sayın Başbakan'la kalkıp gideceğiz. Ama Çipras'ın sözcüsü de söylemiş, ancak garantiler kalkacaksa gideceğiz diye. Bizimle oturup konuşulmadan böyle bir karar verilemez."

Garantör ülkelerden üst düzey katılım için diğer konularda daha fazla ilerleme sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Türkeş, henüz masada anlaşılamayan konular olduğunu, garantiler ve güvenlik başlığının üst düzey temsille görüşülmesi için diğer beş başlıkta daha fazla ilerleme sağlanması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Al Jazeera, AA, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.