Sosyal Medya

Güncel

Hakan Albayrak: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Latin Amerika seyahatinde değil mi?

Pazartesi günü (30 Ocak) gazetede şöyle bir haber okumuştum: “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Arjantin, Paraguay, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika’yı kapsayan dört günlük Latin Amerika turu bugün başlıyor…



Salı ve çarşamba günlerini yollarda geçirdim. Arabada mütemadiyen radyo dinledim. Saat başı haberler. Latin Amerika ülkeleri ile münasebetleri çok önemsediğim için, Çavuşoğlu haberini başından itibaren hiçbir kelimesini kaçırmadan dinleyeyim diye her seferinde kulağımı iyice kabarttım. Ama nafile. Yoktu öyle bir haber.
 
“Pardon” dedim kendi kendime, “Ben mi yanlış biliyorum? DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu Latin Amerika seyahatinde deÄŸil mi?” Dinlenme tesislerinde gazetelere baktım, akıllı telefonumdan internete girip haber sitelerine göz attım… Gene yok. Veya benim gözümden kaçtı. Demek ki en iyi ihtimalle gözden kaçmaya müsait ÅŸekilde verilmiÅŸ, koca DışiÅŸleri Bakanı’nın Latin Amerika seyahatine dair haberler.
 
Bu yazıyı yazmaya baÅŸlamadan önce (2 Åžubat 2017, Saat 12:50) ÅŸansımı bir kere daha deneyeyim dedim. Ä°nternete girip ÇavuÅŸoÄŸlu’nun izini sürdüm. Veee… Buldum! “ÇavuÅŸoÄŸlu: FETÖ’nün peÅŸini Arjantin’de de bırakmayacağız” diye bir haber. Bunu nerede söylemiÅŸ ÇavuÅŸoÄŸlu? Arjantin’de söylemiÅŸ. Demek ki Latin Amerika seyahati gerçek. Evet evet, kesinlikle gerçek; bakın bir haber daha buldum internette: “Arjantin’deki Ermenilerden ÇavuÅŸoÄŸlu’na kınama.
 
Hepsi bu mu peki? ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Latin Amerika’daki temaslarında öne çıkan baÅŸka bir baÅŸlık yok mu? Türk basını, Türkiye-Latin Amerika iliÅŸkilerindeki geliÅŸmeleri öne çıkaran bir haber yapmamış mı hiç? ÇavuÅŸoÄŸlu’nun seyahati vesilesiyle Arjantin, Paraguay, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika’yla münasebetlerimizi yahut bu ülkelerin bize hitap eden ve fakat bizim henüz ilgilenmediÄŸimiz potansiyellerini enine boyuna inceleyen makaleler neÅŸretmemiÅŸ mi? Ben görmedim. Demek ki basınımızın ufku o kadar geniÅŸ deÄŸil.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Latin Amerika seyahatinin mana ve ehemmiyetini yansıtan haberler ve makaleler baÅŸka hiçbir yerde olmasa da DışiÅŸleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde muhakkak olur diye düşündüm ve son olarak oraya da baktım. Tam bir hayal kırıklığı... Sitenin ana sayfasında konu hakkında tek satır yoktu. En taze haberlerin (!) yer aldığı üst kısımdaki son haberler, yenilik sırasına göre şöyle sıralanıyordu:
 
1. DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Kanada’nın Ankara Büyükelçisi Chris Cooter’i 31 Ocak 2017 tarihinde kabul etmiÅŸtir…
 
2. DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Polonya’nın Ankara’ya atanan yeni Büyükelçisi Maciej Lang’ı 30 Ocak 2017 tarihinde kabul etmiÅŸtir…
 
3. DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, 22-25 Ocak 2017 tarihleri arasında Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı ziyaret eden Sayın CumhurbaÅŸkanımıza refakat etmiÅŸtir…
 
Evet evet, ÇavuÅŸoÄŸlu’nun 22-25 Ocak 2017 tarihleri arasında CumhurbaÅŸkanı ile beraber Afrika’ya gittiÄŸi haberi vardı, ama 30 Ocak 2017’den beri Latin Amerika’da olduÄŸu haberi yoktu. Pes!
 
***
 
Yazımın başında zikrettiğim eski haberin devamıyla iktifa etmek mecburiyetindeyiz:
 
“Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Latin Amerika’daki ilk durağı, Arjantin olacak. ÇavuÅŸoÄŸlu’nun 30 Ocak’taki ziyareti, 2010’da yüzüncü yılını dolduran ikili iliÅŸkilerde 19 yıl aradan sonra ülkeye dışiÅŸleri bakanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliÄŸi taşıyor. Ä°ki ülke arasında ticaret, turizm, kültür ve bilimsel iÅŸ birliÄŸi alanlarında çok sayıda ikili anlaÅŸma bulunurken, son olarak, 2011’de Hava UlaÅŸtırma AnlaÅŸması, Madencilik Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Zaptı ile Diplomasi Akademileri Arasında Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. ÇavuÅŸoÄŸlu’nun yapacağı ziyarette de, Türkiye ve Arjantin arasında ‘Gümrük Konularında Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Karşılıklı Yardım AnlaÅŸması’ imzalanacak. / Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Arjantin’nin ardından Paraguay’a yapacağı ziyaret ise Türkiye’den ülkeye dışiÅŸleri bakanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olacak. Ziyarette, Türkiye ve Paraguay arasında ‘Ä°kili Hava UlaÅŸtırma AnlaÅŸması’ ve ‘Dostluk ve Ä°ÅŸbirliÄŸi AnlaÅŸması’ imzalanması öngörülüyor. / ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Latin Amerika’daki üçüncü durağı ise Dominik Cumhuriyeti olacak. Ziyarette, ikili iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi ve bölgesel kuruluÅŸlardaki iÅŸ birliÄŸi imkanları ele alınacak. / DışiÅŸleri Bakanı, Latin Amerika turunu 3 Åžubat’ta Türkiye’nin Güney Amerika’daki ilk stratejik ortağı, Meksika ile tamamlayacak.”
 
Bunlar önemsenmesi gereken gelişmeler değil mi?
 
ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Latin Amerika seyahatine atfedilen haber deÄŸerinin düşüklüğü canımı sıktı vesselam.
 
KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.