Güncel
Yahudi Şofar'ı ezan yasağı kapsamı dışı
İsrail, Yahudiler için kutsal sayılan cumartesi gününün girdiğini duyuran 'Şofar' adlı alete üflenerek çıkarılan sesi, 'ezan yasağı' olarak bilinen yasa tasarısının dışında tutacak.
İsrail'in, Yahudiler için kutsal sayılan cumartesi gününün girdiğini duyuran "Şofar" adlı alete üflenerek çıkarılan sesi, "ezan yasağı" olarak bilinen yasa tasarısının dışında tutacağı bildirildi.
İsrail devlet radyosu, Müslümanların tepkisini çeken, camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören ve "ezan yasağı" olarak bilinen yasa tasarısına ilişkin yeni düzenlemelerin pazar günü bakanlar kurulu toplantısında yapılacağını duyurdu.
Bu yeni düzenlemeyle, Yahudiler için kutsal sayılan cumartesi gününün girdiğini bildiren "Şofar" adlı alete üflenerek çıkarılan sesin, "gürültü kirliliğine" neden olduğu iddia edilen ezanın aksine tasarının dışında tutulacağı ifade edildi.
İsrail Bakanlar Kurulu "gürültü kirliliği" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasını yasaklayacak tasarıyı onaylamasına rağmen ülkedeki bazı siyasi partilerin çekincelerinden dolayı tasarı parlamentoya sunulmamıştı.
Söz konusu partiler, tasarının Yahudiler için kutsal sayılan cumartesi gününün girdiğini bildiren Şofar adlı alete üflenerek çıkarılan sesi de kapsayacağı endişesiyle, yasağın gece saat 10'dan sabah 7 arasında uygulanmaması önerisini sunmuştu.
Filistin'deki Müslümanlar ise söz konusu tasarıya tepki gösteriyor. Tasarının iptal edilmesi gerektiğini belirten Filistinli alimler, yasalaşması durumunda uygulamayacaklarını açıklamışlardı.
İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan ise İsrail güçlerinin tasarı yasalaşmadan bazı bölgelerde okunan ezan seslerini kısıtladığını belirterek, "Tasarının yasalaşmasına gerek yok. İsrail polisi zaten yasağı uygulamakla görevli." demişti.
ÅžOFAR NEDÄ°R?
Åžofar (שׁופר): Musevilik'de RoÅŸaÅŸana ve Yom Kipur bayramlarında çalınan koç veya keçi boynuzundan yapılmış bir boru.
Tokea adı verilen ve bu iş için özel eğitim almış kişiler tarafından şofara özel bir nota ile çalınır.
- Kesinlikle koç, keçi ve antilop boynuzundan yapılmalıdır. Büyükbaş hayvan boynuzu kullanılmaz.
- Roşaşana'nın ikinci gününde çalınacak olan Şofar, Şabat'a gelirse çalınmaz.
- Hiçbir zaman boyanmaz, ancak ağıza alınacak yeri haricindeki kısım kakmacılık şeklinde süslenebilir.
- Üzerinde hiçbir delik olmaması gerekir.
Her Musevi senede en az bir kere Yom Kipur bayramında Şofar'ın sesini dinlemeli ve orucunu bu sesi duyduktan sonra açmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.