Sosyal Medya

Güncel

Mezarı 102 yıl sonra bulundu

Çanakkale Savaşları'nda görev alan şehit olan kahraman askerlerden Safranbolulu Mehmet Çavuş'un mezarı, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nda yapılan örtü temizliği çalışmasında 102 yıl sonra ortaya çıkarıldı.



Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan BaÅŸkanlığı, Çanakkale SavaÅŸları’nın yaÅŸandığı bölgede ve Eceabat ilçesine baÄŸlı Kilitbahir köyü sınırları içinde yeni yapılan AÄŸadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve ÅžehitliÄŸi alanında örtü temizliÄŸi çalışması gerçekleÅŸtirdi.

Çalışmalar sırasında görevli ekipler, bir ÅŸehit mezarı tespit etti. Toprak ve otların arasında kalıp kaybolan mezar, temizlenerek 102 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. Çanakkale'de ÅŸehit olan kahraman askerlerden Safranbolulu Mehmet ÇavuÅŸ’a ait olduÄŸu belirlenen mezar taşındaki yazı daha sonra tercüme edildi. Çevresi ahÅŸap çitlerle çevrilen ÅŸehit mezarı, yanına kime ait olduÄŸunu anlatan bir tabela konularak, bölgeye gelenlerin ziyaretine açıldı.

Alan BaÅŸkanı Ä°smail KaÅŸdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, AÄŸadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve ÅŸehitliÄŸinin, Çanakkale SavaÅŸları sırasında yaralıların tedavisi ve ÅŸehitlerin defni için kurulan bir yer olduÄŸunu söyledi. Alan BaÅŸkanlığı olarak 250 bin ÅŸehidin yattığı topraklarda araÅŸtırma ve örtü temizliÄŸi yaparken Safranbolulu Mehmet ÇavuÅŸ’un mezarını bulduklarını anlatan KaÅŸdemir, şöyle konuÅŸtu:

"Burası, savaÅŸ sırasında çok ağır yaralıların getirildiÄŸi ve ilk yardımın yapıldığı bir hastane bölgesidir. Åžu anda burası imar ve ihya edilmektedir. Alan içinde örtü temizliÄŸi yaparken ÅŸehidimiz Safranbolulu Mehmet ÇavuÅŸ’un kabrini bulduk. Mezarı bulduÄŸumuzda bu kadar bakımlı deÄŸildi. Tarihi Alan BaÅŸkanlığı olarak bakımını üstlendik. VatandaÅŸların ziyaret edebileceÄŸi hale getirdik. Mezar taşında yazılanlar çok önemli ve anlamlıdır. O dönem vatan, millet için, bu topraklar için ÅŸehit düşmüş bu büyük asker, Çanakkale ruhuyla, vatan aÅŸkıyla ölüme yürümüş, ÅŸehadet mertebesine ulaÅŸmıştır. Mezar taşında, 'Ä°hvana, bakıp sanmayın ki ben öldüm deÄŸil ancak askerin son rütbesini buldum. Din ve vatanımızın yaÅŸaması için Türk’ün, bilin ki kardeÅŸler en ÅŸereflidir bu ölüm. 42. Alay’ın 2. Tabur’undan. ZaÄŸferanbolulu (Safranbolu) kalıpçı Ali Usta mahdumu Mehmet ÇavuÅŸ ruhuna Fatiha' yazmaktadır.

Biz de bu kahraman şehidimizin ruhuna Fatihalar gönderiyoruz. Onların bu kahramanlığı sayesinde bu topraklarda al bayrağımız dalgalanıyor. Bu topraklarda ezan sesi dinmiyor. Bu topraklarda biz özgürce, bağımsız olarak yaşıyoruz. Allah onlardan razı olsun."

İsmail Kaşdemir, bölgede, savaş alanları ve şehitliklerde çalışmalarının sürdürüldüğüne işaret ederek, "Biz atalarımızın, ceddimizin, kahraman şehitlerimizin daha çok bilinmesi, tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Çanakkale ruhu bu toprakların mayasında vardır. Çanakkale ruhuyla beraber inşallah biz bu topraklarda daha güçlü olacağız." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.