Sosyal Medya

Dünya

ABD yasak koyduğu 7 ülkenin 6'sını daha önce bombaladı

ABD Başkanı Trump'ın vize yasağı koyduğu 7 ülkenin 6'sının, son yıllarda Amerikan ordusunun asker gönderdiği veya bombaladığı ülkeler olması dikkati çekti



BaÅŸkanlık kararnamesiyle ABD kapılarını Suriye, Irak, Ä°ran, Libya, Yemen, Sudan ve Somali'den gelenlere 90 günlüğüne kapatan yeni BaÅŸkan Donald Trump'ın "teröristleri engelleme yöntemi" eleÅŸtirilerin hedefi oldu.

"Kara listeye" alınan ülkelerin çoğunun son yıllarda Amerikan ordusunun saldırılarına maruz kalmış olması dikkat çekti.

SURÄ°YE

Yasak listesine alınan ülkeler arasında DEAÅž tehdidi dolayısıyla adı sıkça anılan Suriye, önceki BaÅŸkan Barack Obama döneminde Amerikan ordusunun en fazla bomba attığı ülkelerin başında yer aldı.

Dış ilişkiler Konseyinin yayımladığı raporda sadece 2016 yılında Amerikan hava unsurlarının Suriye ve Irak'a attığı bomba sayısının 24 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

ABD'de mültecileri takip eden kurumların paylaştığı verilere göre, bugüne kadar ABD'ye kabul edilen 12 bin Suriyeli mülteciden hiçbiri, bir terör saldırısına bulaşmadı.

IRAK

Dönemin ABD BaÅŸkanı George W. Bush tarafından 2003 yılında iÅŸgal edilen Irak da Amerikan ordusunun son dönemde en fazla müdahale ettiÄŸi ülkelerden biri oldu. 2003 yılındaki iÅŸgalin ardından mezhep savaÅŸları girdabına kapılan ülkede yüz binlerce insan hayatını kaybetti, siyasi istikrarsızlık tüm sivillerin hayatını derinden etkiledi.

11 Eylül'den sonra 2001 yılında El Kaide'yle mücadele kapsamında verilen yetkiyi halen kullanan ABD ordusu, 2003 yılında baÅŸlayan iÅŸgalden 2011 yılındaki geri çekilmeye kadar bilfiil ülkede kaldı.

DEAŞ tehdidiyle de uğraşmak zorunda kalan Irak, teröre karşı en fazla destek beklediği Washington yönetiminin vize yasağı ile adeta şok oldu.

LÄ°BYA

BirleÅŸmiÅŸ Milletler'de (BM) alınan kararla 2011 yılının mart ayında baÅŸlayan ve ekim ayında dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’nin öldürülmesiyle son bulan operasyonlar, ülkeye istikrar ve huzur getirmedi. Kaddafi sonrası dönemde ciddi krizler yaÅŸayan ve siyaseten bölünen ülkenin bazı bölgelerine DEAÅž kolayca yerleÅŸebildi.

YEMEN

Yemen’de 2015 yılının hemen başında gerçekleÅŸen darbenin ardından ülkedeki çatışma ortamı yayılırken, hem Husilerin hem de El Kaide unsurlarının sivillere verdiÄŸi zarar kayda deÄŸer düzeye ulaÅŸtı. Aynı yılın haziran ayında Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Yemen'de Husilere karşı operasyonlara baÅŸlarken Obama yönetimi de koalisyona lojistik ve hava desteÄŸi saÄŸlamayı taahhüt etti.

Fakirlikle mücadele eden Yemen, Suudi Arabistan-Ä°ran-ABD üçgeninde giderek daha fazla yıprandı ve terör örgütlerinin alan kazanmasına açık hale geldi. 20 Ocak'ta göreve baÅŸlayan Trump’ın emrini verdiÄŸi ilk operasyonun Yemen’de El Kaide unsurlarına karşı yapılan bir baskın olması da ayrıca dikkat çekti.

SOMALÄ°

EÅŸ-Åžebab örgütünün varlığı dolayısıyla Obama yönetimi tarafından sürekli bombalanan Somali de istikrarsızlıktan kurtulabilmiÅŸ deÄŸil. EÅŸ-Åžebab'a karşı özellikle insansız hava araçları (Ä°HA) ile çok sayıda saldırı gerçekleÅŸtiren ABD'nin, 2007 yılında Etiyopya’nın Somali’yi iÅŸgaline destek vermesi ve akabinde bölgedeki askeri görünürlüğünü artıran yeni üsler kurması, tartışmaları beraberinde getirdi.

LÄ°STEDEKÄ° ÃœLKELERÄ°N SÄ°CÄ°LÄ° TEMÄ°Z

Atlantik dergisinden Uri Friedman imzalı "Amerika’nın teröristleri aslında nereden geliyor?" baÅŸlıklı makale, Trump'ın vize yasağı listesinin esasen mevcut tabloyu doÄŸru yansıtmadığını ortaya koyuyor.

Makalede, 1975-2015 yılları arasında bu 7 ülkenin vatandaÅŸlarının ABD’de terör baÄŸlantılı saldırılarda öldürdüğü kiÅŸi sayısının "sıfır" olduÄŸu belirtildi. Yine bu dönemde sadece 6 Ä°ranlı, 6 Sudanlı, 2 Somalili, 2 Iraklı ve 1 Yemenlinin terör baÄŸlantılı suçlardan mahkum olduÄŸu kaydedildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.