Sosyal Medya

Güncel

Trump'ın 'Güvenli Bölge' planında Kürtlere özerklik mi var?

Trump’ın Oval Ofis’e oturduktan sonra yaptığı Suriye’de güvenli bölge çıkışı suları ısıttı. ABD’nin PYD’ye zırhlı araç sevkiyatı ve Rusya’nın hazırladığı anayasa taslağı sonrası güvenilir kaynaklar, tüm bu hamlelerin Kürt federasyonu hedefinin bir parçası olduğu görüşünde.



Suriye iç savaşının baÅŸlamasının ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın sık sık dile getirdiÄŸi güvenli bölgeler önerisi, ABD BaÅŸkanı Donald Trump tarafından da seslendirildi. Ancak Trump’ın güvenli bölgeler çıkışıyla neyi kastettiÄŸi henüz belirsiz. Karar’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre, ErdoÄŸan’ın güvenli bölge önerisiyle Trump’ın dile getirdiÄŸi proje tamamen farklı ve Türkiye’nin kırmızı çizgi olarak gösterdiÄŸi Suriye’nin kuzeyinde Kürt özerk yönetimi kurulmasını hedefliyor. Suriye Anayasası taslak metni, ABD’nin YPG’ye zırhlı araçlar verdiÄŸini açıklaması ve güvenli bölgenin aynı projenin devamı olduÄŸunu belirten kaynaklar, Trump’ın dile getirdiÄŸi bu hamlenin Türkiye’nin El Bab’dan sonraki hedefi olan Menbiç baÅŸta olmak üzere YPG’nin iÅŸgali altındaki bölgelere güvenlik ÅŸemsiyesi açmak.
 
Rus uzmanlar tarafından hazırlandığı belirtilen Suriye Anayasası taslak metninde Kürtlerle ilgili bölüm dikkat çekmiÅŸti. Sputnik’te yayınlanan taslak metnin ayrıntılarında, Suriye Cumhuriyeti’nin resmi dilinin Arapça olduÄŸu belirtiliyor ancak “Kürt kültürel özerkliÄŸinin hükümet kurumlarıyla örgütlenmelerinin Arapça ile Kürtçe’yi eÅŸit olarak kullanması gerektiÄŸi” yer alıyor. Metinde “Her bölge, yerel referandumla desteklendiÄŸi takdirde, resmi dile ilaveten, çoÄŸunluÄŸun dilini kanunun düzenlediÄŸi ÅŸekilde kullanma hakkına sahip olmalıdır” deniliyor. Taslak metninde ayrıca, Suriye topraklarının “bölünemez, dokunulamaz ve tek parça” olduÄŸunu ifade ediyor fakat, “Ãœlke sınırları ancak tüm Suriyeli vatandaÅŸları arasında düzenlenecek referandum sonucunda deÄŸiÅŸebilir” ifadeleri de bulunuyor. 
 
Geçen hafta Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli muhalif gruplar adı altında PYD’li ve Suriyeli Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) temsilcileriyle Moskova’da bir araya geldi. Bu görüşmede Türkiye’nin çözüm yolunda olumsuz ve bozucu bir tavır içinde olduÄŸu iddia edildi. Çözüm önerisi olarak ise federal sistemin onaylanması ve bu konuda anlaÅŸmanın olması gerektiÄŸi dile getirildi. Güvenli bölgeler önerisinin belirsiz olmasının Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan Kürt federasyonu hamlesi olduÄŸunu ifade eden kaynaklar, Türkiye’nin El Bab’dan sonra Menbiç’i hedef alacağının bilinmesi ve bu önerinin de önlem alma anlamına geldiÄŸi görüşünü paylaşıyor. Kürt bölgesi oluÅŸturulması halinde TSK’nın hem hava hem kara operasyonlarını durdurmak zorunda kalacağını belirten kaynaklar, bu öneriye Türkiye’nin karşı çıkması gerektiÄŸini vurguluyor.
 
LAVROV'DAN 'LÄ°BYA GÄ°BÄ° OLMASIN' UYARISI
Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergei Lavrov, Trump’ın Suriye’de güvenli bölgeler kurma teklifini daha açık bir ÅŸekilde ifade etmesi gerektiÄŸini söyledi, sonucun Libya’ya benzemesinden endiÅŸe ettiÄŸini belirtti. Lavrov, ABD DışiÅŸleri’nin güvenli bölge planını netleÅŸtirdikten sonra konuyu görüşmeyi umduklarını ifade etti. Trump’ın ÅŸu ana kadar olan açıklamalarından edindiÄŸi izlenimin, güvenli bölgelerin Libya’dakilere benzer olmadığını ifade eden Lavrov, ÅŸunları söyledi: “Trump yönetiminin planlarını somutlaÅŸtırması gerekiyor. Anladığıma göre, Amerikalılar’ın güvenli bölgelerden bahsetmelerinin sebebi hepsinden önce göçmenlerin sayısını azaltmak istemeleri. Güvenli bölgeler fikri, Suriye krizinin önceki aÅŸamalarında da tartışılmıştı. O zaman, çok üzücü olan Libya deneyimini yeniden canlandırmak istemiÅŸlerdi. Washington’un söylediklerinde, yeniden bu yoldan gitme giriÅŸimine yönelik bir iÅŸaret görmüyorum.” Öte yandan Lavrov, Suriye’de ateÅŸkesi denetlemek için Rusya, Türkiye ve Ä°ran tarafından oluÅŸturulan ortak mekanizmanın çalışmaya baÅŸladığını söyledi. Ayrıca BM gözetiminde 8 Åžubat’ta Cenevre’de yapılması öngörülen Suriye görüşmeleri ise 20 Åžubat’a ertelendi.
 
TRUMP'IN ÇIKIŞI OBAMA KARŞITLIĞI OLABİLİR
Washington’un güvenli bölge mesajını KARAR’a deÄŸerlendiren uzmanlar, farklı noktalara dikkat çekti. Prof. Dr. Mensur Akgün, 4 farklı olasığa deÄŸinirken, Prof. Dr. Beril DedeoÄŸlu ise bu bölgelerin Esad rejiminin kontrolü altında olabileceÄŸini belirtti.
 
ANLAŞMAZLIKLAR ÇIKACAK
Galatasaray Ãœniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü BaÅŸkanı Prof. Dr. Beril DedeoÄŸlu: “Trump’ın açıklamasında güvenli bölgeler ifadesi var yani tek bir bölgeden söz etmiyor. Bana göre Trump çatışmalar sonucu ülkelerini terk edenlerin rahatlıkla gidebilecekleri yerleri kastediyor. Yani Kürt bölgesi, o bölge, bu bölgeden çok devletlerin güvenli bölge olarak göstereceÄŸi, garanti altına alabilecekleri yerler. Yerel güçlere göre deÄŸil merkezi güce göre hareket edecektir. ÖrneÄŸin Suriye yönetimine soracaktır, iç güvenlik biriminizle güvenli bölge saÄŸlayın diyecektir. Bu arada bir sürü anlaÅŸmazlık ortaya dökülecek ve bu durumda nasıl hareket edilir göreceÄŸiz.”
 
RUS ETKİSİNİ KIRMAK İÇİN Mİ?
Ä°stanbul Kültür Ãœniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü Öğretim Ãœyesi ve Karar Yazarı Prof. Dr. Mensur Akgün: “Trump, güvenli bölge meselesini Obama zamanında reddettiÄŸi için gündeme getiriyor olabilir. Ä°kincisi, Rusya’nın etkisini kırmak amacıyla gündeme getiriyor olabilir. Üçüncüsü de, bizim çekindiÄŸimiz rahatsız olduÄŸumuz PYD’nin kontrolünde olan bölgeleri daha etkin bir ÅŸekilde korumak amacıyla da gündeme getiriyor olabilir. Ama bunu yapacağını zannetmiyorum. Bir de Türkiye’nin uzun süre önce söylediÄŸi kontrol edilen bölgeler üzerinde güvenli bölge oluÅŸturulması içindi. Ancak bu alternatifi de Türkiye’ye danışarak yapabilir. Gördüğüm kadarıyla böyle bir danışma da yok. Bu açıdan Obama zamanında reddettiÄŸi için bu konuyu bir daha deÄŸerlendirelim fikri var ortada.”
 
TEK TARAFLI SÄ°YASÄ° BÄ°R TUTUM
TOBB Ãœniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya: “Donald Trump, güvenli bölgeleri sektörlere ayırmak istiyor olabilir. Yani Kürtler’in olduÄŸu yerde ayrı, muhaliflerin olduÄŸu yerde ayrı güvenli bölgeler oluÅŸturmak istiyor olabilir. Bu ÅŸekilde Kürtler’in tuttukları yerlerin ellerinde kalmasını saÄŸlamak isteyebilir. Ayrıca içi dolu olmayan bu planda güvenli bölgenin güvenliliÄŸini de örneÄŸin PYD bölgelerinde PYD saÄŸlar diye düşünüyor olabilir. Bu fikirler diplomasi ile ortaya çıkmıyor. Tek taraflı siyasi bir tutum.”
 
ZIRHLILARIN ‘SON ALICISI’ KOBANÄ°
ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'ye geçen hafta gönderdiÄŸi zırhlı araçlara dair bilgilere ulaşıldı. Amerika’nın Sesi’ne göre araçların verilmesi kararının Obama döneminde alındığı, teslimatının Trump’ın göreve baÅŸlamasına denk geldiÄŸi iddia edildi. Araçların Kanada merkezli bir ÅŸirket tarafından üretildiÄŸi belirtildi. PYD’ye gönderilen zırhlıların teslim belgesine ait fotoÄŸraflar da yayımladı. Teslim belgesinde, son alıcı kısmında ‘Kobani’ yazıldığı görüldü.
 
ÅžAM’DA NÃœFUZ SAVAÅžI
Åžam’da ilginç geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. Ä°ran ve Rusya arasında yeni siyasi yönetimin Esad ailesinden olup olmaması konusunda ayrılık olduÄŸu belirtiliyor. Ä°ran’ın yine Esad ailesinden ve Alevi bir ismin baÅŸkan olmasını istiyor. Moskova ise yeni yönetimin Esad ailesinden olmaması konusunda ısrarcı. Ayrıca Esad’ın kardeÅŸi 4. Ordu ve Özel Kuvvetler BaÅŸkanı Mahir Esad ve Ä°ranlılar ile Suriye Ulusal Güvenlik Konseyi BaÅŸkanı Ali Memluk ve Ruslar arasında çatışma yaÅŸandığı iddiaları da var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.