Sosyal Medya

Güncel

Trump'ın uykusunu kaçıran kadınlar

ABD Başkanı Trump’ın ‘Müslüman yasağı’ kararnamesine karşı en büyük yasal direniş kadınlardan geldi. Dört kadın yargıç, Başkan’ın emrini iptal eden hükümler verdi. 30 yıllık hukukçu Yates, kararnameyi uygulamama yönündeki tutumu nedeniyle Adalet Bakanlığı’ndan atıldı.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump, ‘beyaz Amerikalıların’ lideri olarak görülen ve ülkesindeki çeÅŸitli gruplara yönelik ayrımcı söylemleriyle bilinen bir isim. Bu konuda başı çekenlerse Müslümanlar, Meksika baÅŸta olmak üzere Latin Amerika ülkelerinden gelen göçmenler ve kadınlar. Seçim sürecinde Müslümanların ABD’ye giriÅŸini geçici olarak yasaklamayı vaadeden, geçen cuma çıkardığı baÅŸkanlık kararnamesiyle de bunu kısmen uygulamaya baÅŸlayan Trump, Meksika sınırına duvar örülmesi için de çalışmalara baÅŸlamış durumda. Trump’ın, 8 Kasım’daki baÅŸkanlık seçimleri öncesinde yayınlanan ses kaydında, “Zengin ve ünlü olması sayesinde kadınları istediÄŸi gibi elleyebildiÄŸini” söylediÄŸi ortaya çıkmıştı. Yeni ABD BaÅŸkanı’nın geçmiÅŸte birlikte çalıştığı bazı kadınlar da kendilerine sözlü ve fiziksel tacizde bulunduÄŸunu öne sürmüştü.
 
Bu ortamda, Trump’ın ‘Müslüman yasağı’ olarak anılan seyahat kısıtlaması konulu baÅŸkanlık kararnamesine en büyük yasal direniÅŸ de kadınlardan geldi. Dört kadın yargıç, Amerikan Sivil Haklar BirliÄŸi’nin (ACLU) açtığı davalar sonucunda kararnamenin iptali yönünde karar verdi. Ä°lk karar, New York kentindeki Brooklyn Bölge Mahkemesi Ann Donnelly’den geldi. Donnelly, ÅŸehirdeki Kennedy Havalimanı’nda alıkonulan iki Iraklı için açılan davada, daha önce iltica baÅŸvuruları onaylanan kiÅŸilerin sınırdışı edilmesinin yasal olmadığı yönünde hüküm verdi. Bir gün sonra, Boston eyaletindeki Bölge Mahkemesi Yarcıgı Allison Burroughs ve Sulh Yargıcı Judith Dein, iki Ä°ranlının sınırdışı edilmesini önledi. Massachusetts Ãœniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Ä°ranlılar, Logan Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. Ä°ki yargıç ayrıca, Donnelly’nin kararını da bir adım ileri götürerek iltica baÅŸvurusu onaylanmış göçmenlerin yanısıra ABD’ye giriÅŸ vizesi almış veya ülkede oturma iznine sahip kiÅŸilerin gözaltına alınmasını yasakladı.
 
ACLU’nun Massachusetts bölgesi ÅŸefi Matthew Segal, yaptığı açıklamada Burroughs ve Dein’in kararını ‘adalet için büyük bir zafer’ olarak niteledi, “Trump’a Müslümanlara karşı bu anaysaya aykırı kararı verdiÄŸi takdirde onunla mahkemede görüşeceÄŸimizi söylemiÅŸtik” dedi. Virginia eyaletinin Alexandria kenti Bölge Mahkemesi Yargıcı Leonie Brinkema, İç Güvenlik Bakanlığı’nın 50 ila 60 arasında, ABD’de oturma iznine sahip kiÅŸileri sınırdışı etmesini yasakladı. Söz konusu kiÅŸiler, baÅŸkent Washington’ın en büyük havaalanlarından Dulles Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. Brinkema ayrıca, düşük gelirli kiÅŸilerin, Trump’ın baÅŸkanlık kararnamesi nedeniyle gözaltına alınmaları durumunda Virginia Hukuki Yardım ve Adalet Merkezi’nden destek almalarının temin edilmesini de karara baÄŸladı. Adalet Bakanlığı’nı vekaleten yürüten bürokrat Sally Yates de Müslüman yasağı kararnamesi yüzünden görevden alınmıştı. 30 yıllık hukukçu olan Yates, Beyaz Saray’a kararnamenin anayasaya aykırı olduÄŸuna iliÅŸkin bir mektup yazmış, Adalet Bakanlığı’ndaki görevli avukatlara da kamuoyunda kararnameyi savunmamaları talimatını vermiÅŸti. Bakanlığın görevden almaya iliÅŸkin açıklamasında, Yates ‘ihanetle’ suçlanmıştı. Trump, geçen cuma imzaladığı baÅŸkanlık kararnamesiyle Irak, Suriye, Ä°ran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen vatandaÅŸlarının ABD vizesi almasını üç aylığına yasaklamış, ülkeye göçmen kabul iÅŸlemlerini de dört aylığına askıya almıştı. Suriyeli göçmenlerin ABD’ye giriÅŸi ise ‘ikinci bir emre kadar ‘ yasaklanmıştı.
 
RUHANÄ°: YASAÄžIN SEBEBÄ° ACEMÄ°LÄ°K
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın aralarında Ä°ran’ın da olduÄŸu nüfusunun çoÄŸunluÄŸu Müslüman 7 ülkenin vatandaÅŸlarının ABD’ye giriÅŸini yasaklama kararıyla ilgili, “DiÄŸer milletlerin vizelerini iptal etmek siyasete yeni baÅŸlamış kiÅŸilerin yapacağı bir iÅŸtir” dedi. Ä°ran devlet televizyonunun haberine göre, baÅŸkent Tahran’daki bir törende konuÅŸan Ruhani, ABD’nin vize yasağına tepki göstererek, Trump yönetiminin siyaset konusunda “acemi” olduÄŸunu söyledi. Ruhani, “Bugün halkları ayırma günü deÄŸildir. DiÄŸer milletlerin vizelerini iptal etmek siyaset arenasına yeni girmiÅŸ kiÅŸilerin yapacağı bir iÅŸtir. Bunlar siyasete yeni girmiÅŸ kiÅŸilerdir. BaÅŸka bir alemden siyaset alemine girdiler. Kendileri için bu tamamen yeni dünyayı anlayana kadar hem kendilerine hem de baÅŸkalarına zarar verecekler” deÄŸerlendirmesinde bulundu. Trump’ın kararının Ä°ran halkını hedef aldığını savunan Ruhani, “Böylece ABD yönetiminin, Ä°ran devletine karşı oldukları ancak Ä°ran halkını destekledikleri yönündeki iddiasının da yalan olduÄŸu kanıtlandı” ifadesini kullandı. Ruhani, “Halkları ayırmak için duvar örme dönemi geçmiÅŸtir. Gün iletiÅŸim günüdür. Birkaç aylık vize kısıtlaması halklar arasındaki iliÅŸkiyi koparamaz” diye konuÅŸtu.
 
900 DÄ°PLOMATTAN Ä°SYAN
ABD dışiÅŸleri bakanlığından 900 kadar yetkili BaÅŸkan Donald Trump’ın yedi Müslüman ülkeden gelenlere ve göçmenlere ülkeye giriÅŸ yasağı getirmesine karşı itirazlarını belirtmek için, bakanlık içi ÅŸikayet sistemini kullanarak protesto muhtırası verdi. Ãœst düzeyli bir bakanlık yetkilisi muhtıranın, bakanlığın ‘itiraz yolu’ adı verilen ve görevlilerin politika konusundaki hoÅŸnutsuzluklarını ifade edebildikleri bir yöntemle bakanlığa vekalet eden Tom Shannon’a iletildiÄŸini doÄŸruladı. Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, pazartesi günü yaptığı bir açıklamada muhtıradan haberdar olduÄŸunu söylemiÅŸ ve diplomatları “Programa uysunlar, aksi halde ayrılabilirler” diyerek uyarmıştı. Reuters’in taslağını gördüğü muhtırada baÅŸkanlık kararnamesinin ilgili ülkelerle iliÅŸkileri bozacağı, Amerika naleyhtarı duyguları alevlendireceÄŸi ve  insani nedenlerle ABD’ye gelmek isteyenlere zarar vereceÄŸi belirtiliyor. Muhtırada bu politikanın  “ayrımcılık yapmama, adil muameleve yabancı konuklar ve mültecilere kucak açma gibi temelAmerikan deÄŸerlerine ters düştüğü” belirtiliyor. Trump’ın Cuma günü imzaladığı ve Suriye, Irak, Ä°ran, Sudan,Yemen, Somali ve Libya vatandaÅŸlarının ABD’ye giriÅŸini geçiciolarak yasaklayan kararnameyle Amerikan havalimanlarında büyükkargaÅŸa yaÅŸanmış ve pek çok kentte  protesto gösterileri düzenlenmiÅŸti. 
 
BM: MÜLTECİLERE İŞKENCE YOLU AÇILIYOR
BirleÅŸmiÅŸ Milletler’den (BM) insan hakları uzmanları, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın, yedi Müslüman ülkeden gelenlere vize ve iltica yasağı koymasının, mültecilere iÅŸkence yapılmasının önünü açtığını söyledi. ABD’nin müttefikleri de dahil uluslararası tepkiye neden olan baÅŸkanlık kararnamesi hakkında BM uzmanları François Crepeau, Mutuma Ruteere, Ben Emmerson, Nilz Melzer ve Ahmed Shaheed tarafından yapılan yazılı açıklamada “Böyle bir kararname, kiÅŸilerin milliyetleri üzerine temellendirilmiÅŸ olduÄŸundan dolayı açıkça ayrımcıdır ve Müslüman toplulukların dışlanmasını artıracaktır” denildi. Açıklamada ayrıca, iltica prosedürlerinin düzgün uygulanmamasının ve insanların haksız yere geri gönderilmesinin, bu kiÅŸilerin döndükleri yerlerde iÅŸkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalmasının yolunu açabileceÄŸi belirtildi.
 
AMERİKALILAR: DAHA GÜVENDE DEĞİLİZ
Reuters haber ajansı ve Ipsos araÅŸtırma ÅŸirketi tarafından yapılan bir anket, Amerikalıların ‘Müslüman yasağı’ kararnamesine desteÄŸinin üçte birden daha az oranda olduÄŸunu ortaya koydu. 30-31 Ocak tarihlerinde yapılan ankete katılanların yüzde 31’i, kararın ardından kendilerini daha güvende hissetiklerin söyledi. Bir fark görmediklerini söyleyenlerin oranı yüzde 33 oldu. Buna karşın katılımcıların yüzde 49’u kararnameyi onayladıklarını söyledi. Demokrat Parti taraftarlarının yüzde 53’ü kararnameye ‘ÅŸiddetle karşı çıktıklarını’ söyledi. Cumhuriyetçilerde ise ‘kesinlikle destekliyorum’ diyenlerin oranı yüzde 51 oldu. Demokratlar arasında ABD’nin mülteci kabul etmeye devam etmesi gerektiÄŸi konusunda görüş bildirenlerin oranı, Cumhuriyetçilere göre üç kat daha fazla. Öte yandan “Müslüman ülkelerden giriÅŸleri yasaklamak, terörü engellemek için gerekli” diyenlerin oranı ise üç kat daha az.
 
'TRUMP NE OLDUÄžUNU TAM BÄ°LMÄ°YOR'
ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın günlerdir Amerikan havalimanlarında karışıklıklara neden olan göçmen kararnamesinin ardından, Trump’ın partisi Cumhuriyetçi Parti ve muhalif Demokrat Parti Kongre üyeleri bu yeni politikalar hakkında bazı yasal düzenlemeler gerekebileceÄŸini söylüyor. Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi BaÅŸkanı Bob Corker, nüfusunun çoÄŸunluÄŸu Müslüman olan yedi ülkeden gelenlerin ABD’ye giriÅŸini yasaklayan kararname hakkında kesin bilgisi olmadığını ancak bir süre sonra Kongre’nin devreye girerek bu politikaları düzeltmesi gerekebileceÄŸini söyledi. Washington’da dün gazetecilerle konuÅŸan Cumhuriyetçi Corker, “Trump yönetiminin olanların tam kapsamını bildiÄŸini sanmıyorum. Bunun için yasal bir düzeltme gerekebilir” dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.