Sosyal Medya

Dünya

Rusya'dan Türkiye'ye gelen tehlike!

“Bilimadamları alarm zilleri çalıyor: Rus tahıl ürünlerine toksitli mantarlar bulaştı.”



Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Moskovski Komsomolets'in yayınladığı haberde, bu sezonun hasatına bulaÅŸan “Fusarium" mantarının insan saÄŸlığı için büyük tehdit yaratan toksitler içerdiÄŸini duyurdu.

Rus bilimadamlarının raporuna dayanan haberde, una ve ekmeÄŸe kolaylıkla bulaÅŸacak bu mantarların sadece zehirlenme deÄŸil “uzun vadede kronik, ölümcül hastalıklara” neden olabileceÄŸi uyarısı yapıldı. 

Pazar günü gazetenin internet sayfasında manÅŸetten verilen haberin kaynağı olarak, Rusya Bitki Koruma Bilimsel AraÅŸtırma Enstitüsü yetkililerinin araÅŸtırması gösterildi.

Buna göre Rus uzmanlar, buÄŸday baÅŸta olmak üzere tahıl ürünleri konusunda Rusya’da “olaÄŸanüstü durum” olduÄŸunu, neredeyse tüm hasata “Fusarium” adlı tehlikeli mantarın bulaÅŸtığını söylüyor.

Enstitü tarafından Rusya’nın farklı yerlerinden toplanan son hasat ürünlerinde yapılan laboratuvar  analizde, özellikle Kuzey Kafkasya, Ukrayna’ya komÅŸu bazı bölgeler ile Uzak DoÄŸu bölgelerindeki tahıl ürünleri üzerinde etkili olan  19 farklı türde toksit mantar türü belirlendiÄŸi vurgulandı.

Uzmanlar bu mantarlar içinde en tehlikelisi olan “Fusarium”un insan saÄŸlığı üzerinde büyük tahribatı olduÄŸunu, vücut direncini düşürdüğünü, karaciÄŸer ve böreklere zarar verdiÄŸini vurguluyor. Aynı uzmanlar bu mantarın tahıl ürünleri içinde son derece dirençli olduÄŸunu, ürün depolandığında onlarca yıl yaÅŸadığını, termal koÅŸullarda bile varlığını sürdürdüğünü söylüyor.

Aynı uzmanlar, "1930-1950’li yıllarda SSCB’de bu mantarın bulaÅŸtığı tahıl ürünlerinin tüketimi yüzünden binlerce insanın ve hayvanın öldüğünü” belirtiyorlar.

“Benzer bir durumun tekrarlanma olasılığı” konusunda uzmanlar, çok yaygın bir gıda zehirlenmesinin beklenmeyeceÄŸini, ama özellikle mantar bulaÅŸmış ekmek tüketimi yoluyla kronik hastalıklar baÅŸ gösterebileceÄŸini, özellikle çocukların saÄŸlığını etkileyeceÄŸini savunuyor.

Gazetenin görüşlerine baÅŸvurduÄŸu uzmanlardan Aleksey Vorobyev, bu mantarın bulaÅŸtığı un ya da ekmek tüketenlerin baÅŸ dönmesi, halsizlik hissettiklerini, ancak ani etkilerinden çok “uzun vadeye yayılan ve farkına varılamayan zehirlenme ve kronik hastalıklara sebep olduÄŸunu, sonunun siroz ya da kansere kadar uzanabildiÄŸini” söyledi.

Ä°nternette yaptığımız bir araÅŸtırmada “Fusarium”un tahıllarda en tehlikeli mantarlardan biri sayıldığına dair çok sayıda makale görülüyor. Bunlardan birinde Kanada'daki Carleton Ãœniversitesi profesörü David Miller,  bu mantarın bulaÅŸtığı ürünlerin üreticiler tarafından yakılarak ya da derin topraÄŸa gömülerek imha edilmesi gerektiÄŸini önemle vurguluyor.

EN BÃœYÃœK ALICI TÃœRKÄ°YE

Türkiye ÅŸu anda Mısır ile birlikte Rusya’dan en fazla tahıl ithal eden ülke durumunda. Bunun önemli bölümü buÄŸday. Sezon baÅŸladığından beri Türkiye 3,6 milyon ton ithalatla birinci, Mısır 3,4 milyon tonla ikinci, BangladeÅŸ 1,6 milyon tonla üçüncü sırada. Rusya resmi verilerine göre Türkiye’nin bu yılki alımı yüzde 10 düştü. 

2015’de Türkiye, Rusya’nın ihraç ettiÄŸi buÄŸdayı satın alan ülkeler arasında ikinci sırada yer alırken, en çok buÄŸdayı ise Mısır aldı. Üçüncü sırada ise Ä°ran yer aldı.

Resmi rakamlara göre Rusya 2016’da rekor kırarak 119 milyon ton tahıl üretti. Bunun 73,3 milyon tonu buÄŸday.

KAYNAKVATAN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.