EÄŸitim
Öğretmen adayları kendi alanlarında başarısız oldu
Geçen yıl öğretmen olmak için girilen sınavlarda adaylar kendi alanlarıyla ilgili soruların birçoğunu cevaplayamadı.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç.Dr. Semih Aktekin, geçen yıl KPSS kapsamında yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sonuçlarını açıkladı.
ÖĞRETMEN ADAYLARI KENDİ ALANLARINDA BAŞARISIZ
Buna göre öğretmenliÄŸe geçiÅŸte önemli sınavlardan biri olan ÖABT’de aday öğretmenlerin birçoÄŸunun sınavlarda baÅŸarısız olduÄŸu, 50 sorunun yarısını bile yapamadığı ortaya çıktı.
Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre; öğretmen adaylarının önemli bölümünün ciddi yetersizliğe sahip olduğu gözler önüne serildi.
50 SORUDAN 9'UNA DOÄžRU CEVAP
2016 ÖABT’de en baÅŸarısız olan adaylar, lise matematik öğretmenleri. Bu adaylar, alanlarıyla ilgili 50 sorudan ortalama 9’unu ancak doÄŸru cevaplayabildi. En baÅŸarılı olanlar ise 50 sorudan ortalama 32’sini doÄŸru yapan Türkçe öğretmenleri.
Eğitim camiasında çok tartışılacak bu sonuçlar üzerine gözler bu öğretmen adaylarının mezun olduğu 4 yıllık eğitim ve fen- edebiyat fakültelerine çevrildi. Çünkü adayların birçoğu bu okullardan mezun. Eğitim fakültelerinde programlar genellikle yüzde 50 alan bilgisi becerileri, yüzde 30 öğretmenlik meslek bilgisi ve becerileri, yüzde 20 genel kültür derslerini içeriyor. Bu oranlar ve ders saatleri öğretmenlik dallarına göre farklılık gösteriyor.
Devlet okullarında öğretmenlik yapabilmek için sınava girenlerin çoğu eğitim fakültesi veya fen edebiyat fakültesinde okuyup formasyon alanlardan oluşuyor.
EĞİTİM FAKÜLTELERİ DAHA BAŞARILI
Sınavlarda fen edebiyat mezunlarına göre eğitim fakültelerinin daha başarılı olduğu belirtiliyor. Ancak, onların da başarısı düşük. Sınav soruları eğitim fakültesi müfredatından, yine bu fakültenin öğretim üyeleri tarafından oluşturuluyor.
EÄŸitimciler, lisans düzeyinde alınan derslerin içerik ve nitelik yönünden gözden geçirilmesi gerektiÄŸi uyarısında bulunurken, “Åžu an açıkta olan 1 milyon öğretmen adayının yarısı eÄŸitim fakültesi çıkışlı deÄŸil. Bu noktada eÄŸitim fakülteleri kadar, bu alanda öğretmen yetiÅŸtiren diÄŸer fakültelerdeki eÄŸitimin niteliÄŸi de göz önünde bulundurulmalı. Buradaki ders içeriklerine bakılmalı. Sadece eÄŸitim fakültelerinin bu konuda baÅŸarısız olduÄŸunu söylemek doÄŸru olmaz” diyorlar.
HANGİ SINAVLARDAN GEÇİYORLAR
Öğretmen olabilmek için adaylar önce KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek Sınavı’na giriyor. Tüm lisans mezunları devlet memuru olmak için bu sınavda baÅŸarılı olmak zorunda. Öğretmen adayı daha sonra EÄŸitim Bilimleri Sınavı’ndan geçiyor. BranÅŸ ayrımı olmaksızın bütün adaylara aynı sorular soruluyor. Ölçme deÄŸerlendirme, geliÅŸim psikolojisi, öğretim yöntem teknikleri, sınıf yönetimi gibi eÄŸitim fakültesi müfredatına ait soruları adaylar yanıtlamak zorunda.
Adayların son girdiÄŸi sınav ise, ÖABT. Aslında 70’e yakın alan var. Ancak ÖSYM en çok talep gören branÅŸlarla ilgili soru hazırlıyor. Sınav 17 branÅŸta oluyor. Aday hangi branÅŸtan öğretmen olacaksa o alanda sınava giriyor. 50 sorunun 40’ı da branÅŸla ilgili. Yani matematik öğretmenliÄŸi adayı matematikle, fizik öğretmeni de fizikle ilgili soruları yanıtlıyor. Her aday ayrıca ‘alan eÄŸitimi’ diye nitelendirilen o alanın nasıl öğretileceÄŸine yönelik yöntem tekniklerini içeren 10 soruyu da yanıtlamak zorunda.
Henüz yorum yapılmamış.