Sosyal Medya

Dünya

Slovakya'da İslam karşıtı kanuna onay

Slovakya'da dinlerin resmi olarak tanınmasını ve ibadethane açılmasını zorlaştıran kanun kabul edildi



Slovakya'da Ã¼lkedeki dini toplulukların tanınmasını zorlaÅŸtıran yasa deÄŸiÅŸikliÄŸi kabul edildi.

Slovakya Meclisi, CumhurbaÅŸkanı Andrej Kiska'nın anayasaya aykırı olduÄŸu gerekçesiyle daha önce veto ettiÄŸi yasa deÄŸiÅŸikliÄŸini yeniden görüştü. DeÄŸiÅŸiklik, oy çokluÄŸuyla kabul edilerek yasalaÅŸtı.

Mart ayında yürürlüğe girecek kanun, bir dinin resmi olarak tanınması ve ibadethane açmak için devlet katkısı alabilmesi için gerekli üye sayısı 20 binden 50 bin kişiye çıkarıyor.

Slovakya'da yaÅŸayan yaklaşık Müslümanların lideri Muhammed SAfvan Hasnai kanunun onaylanması hakkında  "Slovakya'daki din özgürlüğü açısından talihsiz bir gün." deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Koalisyon hükümetinde yer alan saÄŸ eÄŸilimli Slovakya Ulusal Partisi’nin (SNS) hazırladığı tasarı, 30 Kasım'da muhalefetinde desteÄŸiyle Meclis tarafından oy çokluÄŸuyla kabul edilerek yasalaÅŸmıştı. SNS, yasanın Müslümanları hedef aldığını gizlememiÅŸti. Ancak CumhurbaÅŸkanı Kiska, "anayasada garanti altına alınan temel hak ve özgürlükleri uygunsuz ÅŸekilde sarsmasını" gerekçe göstererek deÄŸiÅŸikliÄŸi 21 Aralık'ta veto etmiÅŸti.

Yaklaşık 5 bin Müslüman'ın yaÅŸadığı Slovakya’da, cami bulunmuyor. Müslümanların cami yapmak için yaptıkları baÅŸvurular, dini topluluk olmak için gerekli olan 20 bin üyeye sahip olmadıkları gerekçesiyle reddediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.