Güncel
Müslüman aleminin Trump ile imtihanı: Endonezya hariç tek bir İslam ülkesi ses yükseltemedi!
ABD Başkanı Trump’ın ‘Müslüman yasağı’ devam ederken, tepkiler İslam dünyasının dışından geliyor. ABD’de Müslümanlarla dayanışma eylemleri yapılıyor, AB, Trump’ın politikalarını ‘varoluşsal tehdit’ olarak tanımlıyor. İslam ülkelerinde ise Endonezya dışında resmi açıklama yok.
ABD’nin yeni BaÅŸkanı Donald Trump’ın, yedi Müslüman ülkenin vatandaÅŸlarına yönelik iltica ve vize yasağı uygulamasının ardından baÅŸlayan kaos sürüyor. ABD İç güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, Reuters haber ajansının ele geçirdiÄŸi bir rapora göre, kararnamenin imzalandığı cuma gününden bu yana kararın etkilediÄŸi ülkelerin vatandaşı olan 348 kiÅŸinin ABD’ye giden uçaklara binmesi engellendi. 200’den fazla kiÅŸi ise ABD’ye uçakla gitti ancak burada gözaltına alındı. ABD’deki havalimanlarında toplam 735 kiÅŸi sorgulandı, bunlardan 394’ünün, ABD’de oturma iznine sahip olduÄŸu belirlendi. Karara tepkilerinse Ä°slam ülkelerinden çok Batı dünyasından gelmesi dikkat çekiyor. ABD’nin dört bir yanında Müslümanlarla dayanışma ve yasağı protesto etme amacıyla gösteriler düzenleniyor. Eylemlere bazı bölgelerde Hristiyan ve Yahudiler de destek veriyor. Boston kentindeki bir kilisede, Müslümanlara destem amacıyla ezan okundu. Alabama’da ise Yahudi ve Müslüman din adamları eylemlere beraber katıldı. Avrupa BirliÄŸi (AB) de karara yüksek sesle tepki gösterenler arasında.
Konuya iliÅŸkin son açıklama, Avrupa Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk’tan geldi. AB liderlerine bölünmeye karşı uyarı mektubu gönderen Tusk, birliÄŸi tehdit eden tehlikeleri, Trump, Çin, Rusya ve terör örgütleri olarak sıraladı. ABD BaÅŸkanını sert bir dille eleÅŸtiren Tusk, Trump’ın Avrupa için varoluÅŸsal bir tehdit olduÄŸunu söyledi, “Washington’daki deÄŸiÅŸim, AB’yi zor durumda bırakıyor; yeni yönetim, Amerikan dış politikasının son 70 yılını sorgular gibi görünüyor” ifadesini kullandı. Önceki gün de AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini göçmenlere sahip çıkmaya devam edeceklerini söylemiÅŸti. Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ise Trump’a mültecilerin haklarını düzenleyen Cenevre AntlaÅŸması’nı hatırlatmıştı. Ä°slam ülkelerinin bu konudaki sessizliÄŸi ise dikkat çekiyor. Trump’ın seyahat yasağı kararnamesini resmi açıklamayla eleÅŸtiren tek ülke Endonezya oldu. Ãœlkenin DışiÅŸleri Bakanlığı, kararı ‘üzüntü verici’ olarak niteledi. Mısır CumhurbaÅŸkanı Anbdülfettah Sisi ise haftaiçi yaptığı açıklamada Trump’ın, ülkesinin Ä°srail BüyükelçiliÄŸi’ni Kudüs’e taşıma yönündeki açıklamalarını eleÅŸtirdi, ancak seyahat yasağı kararnamesine deÄŸinmedi. Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı da kararnameyi bir açıklamayla kınadı. Ancak bunların dışında Ä°slam ülkelerinden resmi bir kınama gelmedi.ABD BaÅŸkanı Trump, geçen cuma imzaladığı baÅŸkanlık kararnamesiyle Irak, Suriye, Ä°ran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen vatandaÅŸlarına vize verilmesini üç aylığına durdurmuÅŸtu. Tüm mülteci kabul iÅŸlemleri dört aylığına durdurulmuÅŸ, Suriye’deki savaÅŸtan kaçan göçmenlerin ABD’ye giriÅŸleri ise ‘ikinci bir emre kadar’ askıya alınmıştı.
BEÅž YAÅžINDA ÇOCUÄžA KELEPÇEYE BEYAZ SARAY’DAN PÄ°ÅžKÄ°N SAVUNMA
ABD BaÅŸkanı Trump’ın ‘Müslüman yasağı’ uygulamasının bir maÄŸduru da Ä°ran kökenli beÅŸ yaşındaki ABD vatandaşı bir çocuk oldu. Ailesiyle birlikte ABD’ye giriÅŸ yapmasına izin verilmeyen 5 yaşındaki çocuk baÅŸkent Washington’daki Dulles Havalimanı’nda tam 5 saat kelepçeli tutuldu. GeçtiÄŸimiz cumartesi günü Dulles Havalimanı’nda gerçekleÅŸen olayı Demokrat senatör Chris Van Hollend gündeme getirdi. Senatör Chris Van Hollend, 5 yaşındaki çocuÄŸun Maryland doÄŸumlu olduÄŸunu ve annesinin Ä°ranlı olduÄŸunu söyledi.
Beş yaşındaki çocuk, beş saat kelepçeyle alıkondu.
ABD vatandaşı olduÄŸu belirtilen Ä°ran kökenli 5 yaşında ki çocuk ailesiyle birlikte havalimanında bekletildi. 5 saat boyunca kelepçeli tutulan minik yavru, serbest kaldıktan sonra annesi tarafından sakinleÅŸtirildi. Washington’daki Dulles Havalimanı’ndaki olayla ilgili soruyu cevaplayan ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, 5 yaşındaki çocuÄŸun ABD için tehdit oluÅŸturduÄŸu için kelepçelendiÄŸini söyledi. “YaÅŸ ve cinsiyetinden dolayı birinin tehdit oluÅŸturmayacağını varsaymak yanıltıcı ve yanlış” diyen Beyaz Saray sözcüsü Spicer, “Birinin, sınırlarımızı aÅŸarak, bize zarar verebileceÄŸi zamanı bilmiyoruz. BaÅŸkan bu an üzerinde beklemek istemiyor. Tüm olanaklarını kullanarak, mümkün olan en kısa zamanda ülkeyi korumayı ve güvenli hale getirmeyi amaçlıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
‘UYGULAMAM’ DEDÄ° HAÄ°N Ä°LAN EDÄ°LDÄ°
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, nüfusunun büyük çoÄŸunluÄŸu Müslüman olan 7 ülkenin vatandaÅŸlarına kapıları kapatan kararnameyi uygulamayacağını açıklayan Adalet Bakanı Vekili Sally Yates’i görevden aldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın, Adalet Bakanlığına vekalet eden Yates’i görevden aldığı bildirilerek, “Adalet Bakanı Vekili Sally Yates BirleÅŸik Devletler vatandaÅŸlarını korumaya yönelik tasarlanmış yasal bir kararnameyi uygulamayı reddederek Adalet Bakanlığına ihanet etmiÅŸtir. Bu kararnamenin yasallığı Adalet Bakanlığı Hukuk MüşavirliÄŸi tarafından onaylanmıştır” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Yates’in eski BaÅŸkan Barack Obama’nın atadığı bir yetkili olduÄŸu öne sürüldü. Açıklamada, Yates’in yerine Virginia DoÄŸu Bölge Savcısı Dana Boente’nin atandığı ifade edildi.
NEFRET SUÇLARINDA PATLAMA
ABD’de Donald Trump’ın 8 Kasım’da baÅŸkan seçilmesinden sonra özellikle Müslüman ve göçmen karşıtı nefret suçlarında büyük artış görüldü. FBI raporuna göre ülkede 2015’te 5 bin 818 nefret suçu iÅŸlenmiÅŸken bir hukuk merkezinin kayıtlarına göre bu rakam 8 Kasım’dan sonraki yaklaşık bir ayda bin 94 oldu. Bu tür suçlardaki artışın seçimden sonraki birkaç gün içinde ivme kazanması dikkati çekti.
ABD’deki nefret suçlarını günlük olarak kaydeden Güney Yoksulluk Hukuk Merkezinin (SPLC) yayımladığı 9 Kasım ile 12 Aralık arasını deÄŸerlendiren araÅŸtırmada, ABD’de toplam bin 94 nefret suçu iÅŸlendiÄŸi aktarıldı. Neredeyse her eyalette nefret suçlarının görüldüğü kaydedilen raporda, göçmen ve Müslüman karşıtı nefret suçlarının sayısının 427 olduÄŸu belirtildi. ABD Federal SoruÅŸturma Bürosunun (FBI) nefret suçlarıyla ilgili son raporunda, 2015’te ülke genelinde 5 bin 818 nefret suçu iÅŸlendiÄŸi kaydedilmiÅŸti. FBI raporunda, din temelli nefret suçlarının bunların yüzde 19,7’sini oluÅŸturduÄŸu ifade edilmiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.