Sosyal Medya

Dünya

Rusya, Kazakistan topraklarına göz dikti

Rusya’nın işgal ettiği Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde düzenlediği Duma seçimlerinde Kırım’dan sözde milletvekili seçilen Pavel Şperov, “Kazakistan’daki Rus topraklarını geri almak gerektiği”ni ileri sürdü.



Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma’nın diÄŸer ülkelerde yaÅŸayan Rus soydaÅŸlarının problemlerini ele alan yuvarlak masa oturumu sırasında konuÅŸan milletvekili Åžpelov, “Biz büyük bir ülkeyiz ve mevcut tüm güçleri kullanarak tüm dünyada kendi çıkarlarımızı korumalıyız. Gücümüz yeterli, propaganda yürütmeliyiz, ama komÅŸu ülkelerde hala her ÅŸeyi kaybetmedik” dedi.

qha'nda yer alan habere göre Kazakistanı hedef alan milletvekili çoÄŸunlukla Rusların yaÅŸadığı ülkenin kuzey bölgelerini Rusya’dan “geçici bir süreyle ayrılmış” bölgeler olarak tanımladı.

Åžperov, “ÖrneÄŸin Kazakistan’daki soydaÅŸlarımızı diaspora olarak adlandırmak yanlıştır, çünkü orası geçici olarak bizden koparılmış topraklarımız. Sınırlar geçici ve biz o Rus topraklarını geri alacağız. Ve bu en yakın zamanında gerçekleÅŸecek” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Milletvekili Rus toprakları olarak Güney Ural (Kazakistan) , Güney Sibirya (Kazakistan, MoÄŸolistan), Malorossiya, Novorossiya (Ukarya) toprakları olarak görüyor. Ve Rusya’nın söz konusu toprakları geri alması için çalışması gerektiÄŸini ileri sürdü.

Bununla birlikte milletvekili Åžperov, Rusya’nın Ukrayna’da düşman yetiÅŸtirerek orayı kardeÅŸ ülke olarak kaybettiÄŸini belirtti.

Ayrıca, iÅŸgal edilen Kırım’dan SaÄŸ Sektör’ü (Pravıy Sektor) destekleyen Kırımlıların kovulduÄŸunu iddia etti.

2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı iÅŸgal etme operasyonu baÅŸarılı geçtikten sonra Rusya Liberal Demokratik Partisi’nin lideri Vladimir Jirinovskiy tüm Orta Asya topraklarını iÅŸgal ederek Rusya’nın Orta Asya bölgesini oluÅŸturmak gerektiÄŸini savunmuÅŸtu. Bununla birlikte ünlü Rus siyasetçi Eduard Limonov, Putin’in Nursultan Nazarbayev görevinden ayrıldıktan sonra kuzey Kazakistan topraklarını iÅŸgal etmesi gerektiÄŸini ileri sürmüştü.

Bilindiği gibi, ABD, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Fransa, İsveç, ve Türkiye Kırım'da düzenlenen yasa dışı seçimleri tanımadıklarını açıkladılar.

AB, ABD, Ä°sviçre, Rusya’nın iÅŸgal ettiÄŸi Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde düzenlediÄŸi Duma seçimlerinde Kırım’dan “milletvekili” seçilen 6 kiÅŸiye yaptırım uyguladığını bildirmiÅŸti.

Yaptırım uygulananlar listesinde Ruslan Balbek, Dmitriy Belik, Konstantin Baharev, Andrey Kozenko, Pavel Şperov ve Svetlana Savçenko var.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.