Sosyal Medya

Güncel

Maaşın iki katı ücretsiz SMS gönderme imkanı

TBMM Başkanlık Divanı üyesi 3 milletvekilinin milyonu aşan haberleşme harcamaları tartışılmaya devam ediyor. Milletvekillerine 2012’de maaşın iki katı ücretsiz SMS gönderme imkanı getirildi. Milletvekillerinin bu kotayı ve faturaları da ödemediği belirtiliyor.



TBMM BaÅŸkanlık Divanı üyesi 3 milletvekilinin 1 milyon 189 bin TL, 500 bin TL ve 400 TL’lik haberleÅŸme masrafları gündemdeki yerini koruyor. Sorunun kaynağını, bedava toplu SMS’ler oluÅŸturuyor. Milletvekillerinin telefon, faks ve mektup gibi iletiÅŸim giderleri, yıllık 2 maaÅŸ tutarına kadar TBMM BaÅŸkanlığı tarafından karşılanıyor. Belirlenen sınır çerçevesinde baÅŸkanlıkça karşılanan iletiÅŸim kalemlerine 2012’de yasama yılı baÅŸlangıcında yapılan düzenlemeyle toplu SMS’ler de eklendi. Ancak milletvekilleri, 2012’den bu yana kendilerine tanınan bu imkanı kullanırken ölçüyü bir türlü tutturamadı. Her dönemde seçmene propaganda amaçlı gönderilen toplu SMS’ler nedeniyle iletiÅŸim giderleri için belirlenen 2 maaÅŸ sınırı fazlasıyla aşıldı. Milletvekillerini durduramayan Meclis BaÅŸkanlığı, çareyi vekillere her seferinde borç yazısı göndermekte buldu. Milletvekilleri ise ücretsiz SMS’e iliÅŸkin yanlış bilgilendirildiklerini savunarak, uzun bir süre limit aşım faturasını ödememek için direndi.
 
Meclis’teki en büyük SMS faturası ise 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaÅŸandı. 7 Haziran sonuçlarına göre mazbatayı aldıktan sonra alınan erken seçim kararı nedeniyle yeniden seçim çalışmalarına baÅŸlayan milletvekilleri, seçmene kolay ulaÅŸma adına toplu SMS uygulamasına yüklendi. SMS’lerin ücreti, iletiÅŸim giderleri için belirlenen 2 maaÅŸ sınırını kat kat geçti. 1 Kasım seçimlerinin ardından aşılan miktarı ceplerinden ödemeleri istenen çok sayıda milletvekillerine borçlarını taksitler halinde ödeme imkanı tanındı. Milletvekili Hizmetleri BaÅŸkanlığı’nın bundan sonraki süreçte kalan limit konusunda milletvekillerini bilgilendirmesi, sınıra yaklaÅŸan vekilleri  uyarması kararlaÅŸtırıldı. 
 
TBMM BaÅŸkanvekili Ahmet Aydın, TBMM divan üyelerinin haberleÅŸme giderleri için düzenleme yapıldığını söyleyerek, “Meclis idari personeli bu konuyla ilgili hazırlık yapıyor. Makuliyeti aÅŸmamak lazım. Sonuçta geçmiÅŸte bir sınır tanınmamış olabilir ama bunun da makul bir düzeyde kullanılması gerekir” dedi.
CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay da, “Sayın Milletvekilimizin harcamaları kabul edilebilir sınırın çok üstündedir. Kendisi de kendisine yakışan bir deÄŸerlendirme yapacaktır. Belki bir miktar ödeme yapabilir, bilemiyorum. Ama burada bir art niyet yok, rakamı bilseydi herhalde tedbirli olurdu” ifadesini kullandı. 
 
VATANDAŞ VEKİLİ ŞİKAYET ETTİ
 
Milletvekillerini “Ayağınızı yorganınıza göre uzatın” tavsiyesinde bulunan TBMM BaÅŸkanlık Divanı üyelerine haberleÅŸme harcamalarında herhangi bir sınır getirilmemesi de farklı bir istismara kapı araladı. Toplu SMS’li propagandaya yüklenen bazı BaÅŸkanlık Divanı üyesi vekiller, son krizin fitilini ateÅŸledi. Milletvekilleri, çıkardıkları yasayla tüketiciye gönderilen izinsiz reklam mesajlarına dur derken, kendileri ise herhangi bir izne tabi olmadan vatandaÅŸlara dilediklerince propaganda mesajı gönderebiliyor. VatandaÅŸların “bıktık usandık mesajlarından” diyerek parti yöneticilerine ÅŸikayet ettiÄŸi milletvekilleri bile bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.